Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi društveni domovi u Lisičiću, Vukšiću, Nadinu i Smilčiću

25.10.2021. 09:18


Intervencijski plan Grada Benkovaca, u vrijednosti od 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoj za jačanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije EU-a uklanjanjem neravnoteže među regijama, ima čak 12 sveobuhvatnih projekta od čega je već više od polovice i realizirano.
– U tijeku je potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i korisnika Grada Benkovca za provedbu projekta Mreža domova u okviru Intervencijskog plana Grada Benkovca, kaže Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.


Partner projekta benkovačka Razvojna agencija
Nakon nedavno započete nadasve zahtjevne rekonstrukcije i dogradnje Benkovačkog sajma u vrijednosti od oko 27 milijuna kuna, u okviru projekta »Mreža domova« izgradit će se i rekonstruirati četiri društvena doma u mjestima koja administrativno pripadaju Gradu Benkovcu. Naime, izgradit će se društveni dom u Lisičiću, 1. faza društvenog doma u Nadinu, rekonstruirat će se društveni dom u Smilčiću – 1. faza te izgraditi društveni dom u Vukšiću.
– Ukupna prijava projekta iznosi 14.169.024,32 kuna od čega EU sufinancira projekt s 85% sredstava odnosno 12.045.455,67 kuna, ističe Bulić.
Partner u projektu je Razvojna agencija Grada Benkovca koja sudjeluje u postupku pripreme i prijave projekta i pripreme dokumentacije o javnoj nabavi.
– Provođenje projekta traje 19 mjeseci, a izvođenje radova 10 mjeseci, osim u Smilčiću gdje će radovi trajati 12 mjeseci, dodje benkovački gradonačelnik.


Širok spektar utjecaja na stanovništvo
U tijeku je provođenje postupka javne nabave i odabira najpovoljnijeg ponuđača te se početak radova očekuje u drugoj polovici sljedećeg mjeseca.
– Izgradnjom i opremanjem društvenih domova stvorit će se prostorne pretpostavke za prakticiranje udruživanja u civilnom sektoru, navodi Bulić dodajući kako će projekt »Mreža domova« imati širok spektar utjecaja na sve starosne grupe stanovništva.
– Također, sadržaje projekta moći će koristiti stanovnici svih zanimanja i interesa, svih vrsta aktivnosti, djeca, zaposleni, nezaposleni, studenti, učenici, poljoprivrednici, umirovljenici, umjetnici, itd., naglašava Bulić.
Riječ o jednom od 12 projekta iz Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i izradi intervencijskih planova za gradove Beli Manastir (uključujući općinu Darda), Benkovac, Petrinju, Knin i Vukovar.




Povratak života i svježine
– Nadam se da se vidi da se po gradu radi i vraća život, svježina. Želimo stoga i ovim putem poslati poruku svim građanima Benkovca da je grad Benkovac grad budućnosti, perspektive i da je pred njim svjetla budućnost i želimo pokazati našim mladima da smo tu zbog njih, ističe Bulić, dodajući kako je riječ o povijesnim ulaganjima u grad Benkovac.
S projektom koji je pokrenut prije pet ili šest godina žele grad Benkovac koji je ugodan za življenje i otvoren za ulaganje.
– Želimo iskoristiti sve naše potencijale, a to su dio Karinskog mora, dio Vranskog jezera, središte smo Ravnih kotara i Bukovice i nalazimo se na vrlo dobrom prometnom položaju i u neposrednoj blizini autoputa i zračne luke tako da imamo veliki potencijal i na nama je da ga pokušamo iskoristiti, zaključuje Bulić.