Započeli radovi na produženju operativne obale

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
preko_trajekt
Adam VIDAS
Prva faza radova trebala bi biti završena do kraja 2009. godine

Nakon što je u svibnju ishođena građevinska dozvola, a u rujnu izabran izvođač radova, pred 15 dana započeli su radovi na prvoj fazi proširenja trajektne luke u Preku.

Putem javnog natječaja kao napovoljniji izvođač izabran je splitski Pomgrad, a financijsku konstrukciju od 17 milijuna kuna plus PDV (oko 21 milijun) zatvaraju Županijska lučka uprava Zadarske županije, koja je nositelj projekta, i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Započelo je ravnanje i nasipavanje obale kao priprema za gradnju potpornog zida. U ovoj fazi se produžuje linija operativne rive predviđene za putničke brodove, koja će u konačnici biti duga 250 metara. Zid se gradi u smjeru otočića Lazaret, a radi se u razini postojeće trajektne rampe. Planirano je da se novci osiguraju kroz tri godine - u ovoj, sljedećoj te u 2010. godini. No računamo čak da bi ovaj dio projekta mogao biti završen već do kraja 2009. godine, doznali smo od načelnika Općine Preko Ante Jerolimova.

Ovih dana u procesu ishođenja je građevinska dozvola i za drugu fazu proširenja prečkog trajektnog pristaništa. Riječ je o djelomičnom izmještanju i proširenju prakirališta. Prakiralište će tako umjesto sadašnjih stotinjak imati do 350 parkirališnih mjesta, a u sklopu ove faze izmjestit će se i kisoci uz državnu cestu te će umjesto njih uz trajektno pristanište biti sagrađeni tipizirani poslovni prostori i javni WC. Što se tiče investitora ove faze najvjerojatnije će to biti općinsko komunalno poduzeće Otok Ugljan d.o.o., koje je i nositelj koncesije za trajektno pristanište, u partnerstvu s nekom po mogućnosti otočnom tvrtkom.

Za desetak dana trebao bi biti gotov troškovnik, pa će se sukladno troškovima vidjeti može li projekt provesti komunalno poduzeće samo ili će se ići na partnerstvo. U svakom slučaju, informirao nas je Jerolimov, zainteresiranih gopodarskih subjekata iz Preka već ima.

Detaljnim planom uređenja trajektnog pristaništa u Preku predviđena je i izgradnja autobusnog kolodvora s tri perona i to na mjestu na kojem se sada nalaze kiosci te izmještanje čekanja automobila za trajekt s državne ceste. U planu je uređenje 10 traka sa po 15 mjesta. Na taj će način prometne gužve na trajektnom pristaništu, koje su posebno izražene tijekom ljetnih mjeseci, biti znatno manje. Autobusni kolodvor te izmještanje čekanja automobila predstavljaju treću i završnu fazu proširenja najfrekventnije trajektne luke na Jadranu, koja će na red doći nakon što se realiziraju prve dvije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno