Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

BITI ILI NE BITI Hoće li »beskonačna priča« održavanje zadarskog Adventa konačno dobiti svoj epilog?

25.11.2020. 09:09


Priča o održavanju zadarskog Adventa, svakim danom, zahvaljujući pandemiji virusa covid-19, odnosno stalnim pooštravanjima epidemioloških mjera, što od strane Stožera civilne zaštite RH, što onog našeg lokalnog, prerasta u nekakvu verziju beskonačne priče. Kako se mijenja epidemiološka situacija, onako se mijenjaju odluke Stožera, a s odlukama Stožera, iz dana u dan nevjerojatnu muku muče svi oni koji pokušavaju našim sugrađanima u ovim, za svih nas teškim vremenima, makar na kratko dočarati duh nadolazećih nam blagdana. Iako se prvotno govorilo da će ovogodišnji Advent biti ipak održan, no u nekakvoj »light« verziji gdje bi se zabavna događanja raspršila na četiri lokacije, od Trga Petra Zoranića, Narodnog trga, duž Kalelarge do Foruma pa sve do perivoja Gospe od zdravlja, priča se vrlo brzo promijenila u onu kako ove godine izostaju adventske kućice, da bi u konačnici stala na uređenju atrija palače Cedulin te mjestimičnim nastupima domaćih bendova na Kalelargi, kako bi se ljudima pružila barem mogućnost cirkuliranja blagdanski ukrašenim gradskim ulicama te kako bi tako barem na tren bili u »staroj normalnoj« dimenziji. I onda, da li će Adventa biti ili neće? To zapravo još nitko ne zna. Ove godine bi Grinch zaista mogao ukrasti Božić. Najveseliji dani u godini, vrlo lako bi se mogli pretvoriti u najdepresivnije dane u ovoj iznimno izazovnoj 2020. godini.


Čekaju kao ozebli Sunce
Ljudi već psihički i fizički iscrpljeni od raznoraznih epidemioloških mjera koje se donose sa svrhom zaštite pučanstva od posljedica zaraznih bolesti, kao ozebli Sunce čekaju bilo kakvu manifestaciju da bi se zabavili i barem na trenutak zaboravili surovu svakodnevnicu. No, svakodnevni četveroznamenkasti crni rekordi iz dana u dan ne daju previše optimizma. Nije lako ni organizatorima i sudionicima istih. Kako se mijenja epidemiološka situacija iz dana u dan, tako se mijenjaju i planovi. Ukratko, svi pokušavaju izvući najviše iz onog što je u okvirima preporuka struke, te ne žele niti razmišljati o najcrnjim scenarijima, ponovnog tzv. lockdowna kojeg smo imali od ožujka do svibnja.
Organizatori zadarskog Adventa, Grad Zadar, Tržnica Zadar i Turistička zajednica grada Zadra još u listopadu su imali poprilično jasan plan i program njegovog održavanja, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama. No, s obzirom na jučerašnji sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova i voditelja Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića sa svim hrvatskim županima u Banskim dvorima gdje je najavljena priprema još oštrijeg seta mjera protiv epidemije koronavirusa, a koje bi trebale stupiti na snagu krajem tjedna i važiti do Božića, »beskrajnu priču« zvanu zadarski Advent još jednom je stavio na čekanje.


Organizatori (još) ne dižu ruke
– Sutra će Stožer pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane i vrijedit će negdje do Božića. Radi se o oštrijim mjerama, neki misle da su ove mjere dostatne, ali brojevi ne padaju i idemo s novim mjerama imajući u vidu da je ovo duga bitka, izjavio je jučer ministar Božinović okupljenim novinarima.
Koliko god se trenutno prognoze činile crnima, organizatori od Adventa 2020. u bilo kakvom obliku, još uvijek ne dižu ruke. U »niskom startu« čekaju i vjeruju da će se nakon donošenja oštrijeg seta mjera protiv epidemije koronavirusa, ipak konačno krenuti s realizacijom zacrtanih planova, prilagođenih novonastaloj situaciji i našim sugrađanima, bez nekakvih većih okupljanja, uz bogato ukrašen grad i jelku, ličku ljepoticu, koju standardno čeka mjesto na Narodnom trgu, ipak nekako dočarati duh radosti i mira.




Grad Zadar donosi odluku
Nakon donošenja mjera Nacionalnog, odnosno lokalnog Stožera, Grad Zadar, kao glavni organizator će dati crveno ili zeleno svjetlo Adventu 2020. godine, odnosno donijeti odluku da li će se zabraniti ili održati u unaprijed isplaniranoj formi, prema kojoj bi Turistička zajednica grada Zadra odradila program. Kako neslužbeno doznajemo, ukoliko bi se s obzirom na okolnosti događaj realizirao, krenuo bi s programima 4. prosinca te trajao do 1. siječnja 2021. godine.
Bilo kako bilo, zdravlje je najbitnije, a ako nas sve skupa može utješiti, nije bitno gdje ste nego s kim ste, a onda je i blagdanski duh skriven u vama i nikakav virus ružnog imena ne može ga oduzeti.