Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

DAN GRADA Časno i nadahnjujuće je izabrati sveca za zaštitnika

25.11.2020. 09:53


Svečano misno slavlje povodom blagdana svetoga Krševana, zaštitnika grada Zadra, predvodio je u katedrali sv. Stošije mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.
-Crkva danas slavi blagdan sv. Krševana, svjedoka Kristova kojega je ovaj grad izabrao kao svoga zaštitnika. Nositi ime nekog Božjega ugodnika, biti povjeren zaštiti nekoga sveca, izabrati nekoga sveca za zaštitnika svoga grada oduvijek je bilo časno, ali i nadahnjujuće. Sveci su naši zagovornici pred Božjim licem, ali oni su nam i uzori za nasljedovanje. Dok čvrsto vjerujemo u zagovor našega nebeskog zaštitnika sv. Krševana, pitamo se ujedno – u čemu nam on može biti uzor u koji se trebamo ugledati, upitao je u svojoj propovijedi mons. Lenkić te nastavio:


Uzor po ljubavi
-Bez sumnje, on nam je uzor po svojoj ljubavi prema Isusu Kristu i po vjeri koju je dosljedno posvjedočio i svojim životom. U tome nam je zapravo svaki kršćanski mučenik i svetac uzor. Jer sve ono što su činili u svome životu i sa svojim životom, bilo je motivirano vjerom i ljubavlju prema Bogu, u kojem su nalazili poticaj i za ljubav prema čovjeku,
Od samih svojih početaka Crkva je osobito bila svjesna snage mučeničke krvi, što je crkveni pisac Tertulijan izrazio čuvenom rečenicom: »Krv mučenika sjeme je novih kršćana«. Prvi kršćani su progonjeni i ubijani, ne zato što su nekome zlo činili, nego samo zbog vjere u Isusa kao Sina Božjega, i što je njihova vjera bila različita od one koju su imali carevi i moćnici toga vremena. Istina je da su svi ovi mučenici mogli spasiti svoje živote, izbjeći mučeništvo i smrt. Bilo je dovoljno samo da se odreknu Isusa, da ga zaniječu, i nitko ih ne bi dirao. Ali oni to nisu mogli upozorio je mons. Lenkić
On je nadalje podsjetio i na apostolsko pismo »Ulaskom u novo tisućljeće« koje je papa sv. Ivan Pavao II. uputio cijeloj Crkvi, papa piše: »Crkva je u svojim mučenicima uvijek otkrivala sjeme života… U njima je Božja riječ, posijana na dobru tlu, donijela stostruki rod. Svojim su nam primjerom pokazali i gotovo poravnali put budućnosti. Nama ne ostaje drugo doli, s milošću Božjom, krenuti njihovim stopama« Što to znači? Poruka je vrlo jasna: nema pravog kršćanstva bez mučeništva.


Darivati drugima
-Je li Isus s ovim prezahtjevan kada traži žrtvovanje života? Je li ovo zbilja moguće svima ili je ostvarivo samo nekim izvanrednim osobama? Što Isus s ovim traži? »Odreći se sebe« znači odreći se egoizma, odreći se želje biti ‘centar svijeta’. Ili u pozitivnom smislu to znači: biti velikodušan, biti čovjek za druge, sa iskrenom željom da i drugi pored nas budu sretni. Jednom riječju to znači: živjeti ljubav! Vidimo kako je ovaj Isusov zahtjev nešto posve normalno jer se bez ovoga ne može ostvariti ni jedna osoba, ni jedna obitelj, ni jedno društvo. Čovjek ne može doživjeti istinsko ispunjenje i sreću ako se ne zna darivati drugima, poručio je mons. Josip Lenkić te zaključio:
-Slavlje našega sveca i zaštitnika stavlja pred nas sasvim konkretno pitanje: koliko smo mi daleko od takve vjere za koju je sveti Krševan dao i svoj život? Molit ćemo stoga na ovaj dan neka i nama Gospodin dadne onu snagu duha kojom je sveti mučenik Krševan njemu »vjerno služio i u muci izvojevao pobjedu«.