Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PRKOSI SVIMA Unatoč zabrani, don Tomislav Vlahović služi mise u Salima!

25.11.2020. 10:30


I dok Nacionalni i Županijski stožer civilne zaštite čine sve da zaštite mještane Sali, koji imaju čak 43 pozitivnih na koronu, mjesni župnik odlučio je prkositi svemu i – služiti mise!
Potvrdio nam je to sam u jučerašnjem razgovoru nakon što smo od župljana saznali da don Tomislav Vlahović namjerava i dalje služiti mise unatoč zabrani Nacionalnog stožera. Naime, zbog enormnog porasta mještana inficiranih covidom-19, jučer je stupila na snagu odluka koju je potpisao osobno načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar MUP-a Davor Božinović. U »Odluci o uvođenju nužne epidemiološke mjere za područje općine Sali« izrijekom se navodi da se na prijedlog Stožera civilne zaštite Zadarske županije uvodi nužna epidemiološka mjera obustave održavanja misa i vjerskih okupljanja u župama Sali, Zaglav, Žman i Luka.


Zabrana do 15. prosinca
– Zadužuje se Stožer civilne zaštite Općine Sali za nadzor pridržavanja propisane epidemiološke mjere. Nužne epidemiološke mjere iz ove Odluke određuju se u trajanju do 15. prosinca 2020. godine, stoji u odluci ministra Božinovića.
Mjesni svećenik, pak, poručuje da se ministrove odluke neće pridržavati te će se mise i dalje održavati. Naime, na pitanje hoće li poslušati odluku Nacionalnog stožera, don Tomislav Vlahović jučer nam je kazao.
– Ne, misa je obavezno u tri sata, dođite i vi čuti Božju riječ, pa ćete se promijeniti. Riječ Božja je jaka i promijenit će taj zloduh koji u vama vlada. Morate dolaziti na misu svaki dan i ispovijedati se, ponavljao nam je svećenik nakon što smo ga triput zaredom pitali ostaje li zaista pri odluci o služenju misa.
Nacionalni i Županijski stožer civilne zaštite morat će se odlučiti što u vezi s ovim slučajem, s obzirom da svećenik ne odustaje od svoje nakane. Problem je tu i dio vjernika koji, kako jučer doznajemo u Salima, ipak dolazi na mise jer to smatra svojom dužnošću i neizostavnim dijelom tradicije koju ne želi prekidati, čak ni u opasnoj situaciji pandemije.
O ozbiljnosti situacije dovoljno govori i podatak da je načelnik Županijskog stožera, Šime Vicković, u Sali jučer uputio epidemiološki tim. Jedan je tim već u subotu bio u mjestu kako bi se testiranje mještana obavilo na licu mjesta bez mogućnosti širenja po Zadru.


Mobilni tim u Salima
Vickovića smo stoga pitali što će Stožer poduzeti u ovakvoj situaciji, odnosno na koji će način svećenika odgovoriti od održavanja misa.
– Odluka o neodržavanju misnih slavlja do 15. prosinca donesena je na prijedlog Stožera civilne zaštite Općine Sali, što znači da misna slavlja nisu dopuštena. Za nadzor je zadužen Općinski stožer i ukoliko nas on obavijesti da se mise ipak održavaju, zvat ćemo njegove nadređene i poduzeti zakonske mjere, kaže dožupan Vicković.
Dotad Županijski stožer čini sve da pomogne Saljanima, a među najnovijim odlukama je i slanje epidemiološkog tima koje je jučer uzelo i uzorke štićenicima doma za starije osobe.
– Mobilni tim županijskog Zavoda za javno zdravstvo jutros je otišao u Sali gdje će uzeti uzorke, ali i održati jednu kraću edukaciju njihovoj liječnici opće prakse na koji način uzimati briseve. U Salima je definitivno došlo do lokalne transmisije, odnosno prijenosa virusa među mještanima jer se nisu pridržavali mjera propisanih od strane Zavoda za javno zdravstvo. Stoga je Nacionalni stožer i donio odluku o obustavi misnih slavlja procjenjujući kako je riječ o starijem stanovništvu koje odlazi na misna slavlja nakon kojih se i druže, pojašnjava Vicković.




Orlić: Poduzeli smo mjere zaštite
Načelnik Općinskog stožera civilne zaštite, Ivan Orlić, pak napominje kako je u Salima testiranje u subotu pokazalo da je od 69 testiranih njih 39 pozitivnih.
– Zbog jedne zaposlenice staračkog doma koja je bila pozitivna danas imamo drugo testiranje za koje sada čekamo rezultate. Stanje je takvo da imamo 41 pozitivnog i gotovo svaka druga kuća ima nekog u samoizolaciji. Prednost nam je što simptomi nisu jaki te samo dvije žene nekoliko dana imaju temperaturu koju ne mogu spustiti. Poduzeli smo sve mjere sprječavanja daljnjeg širenja virusa, zatvorili školu i vrtić jer imamo nekoliko pozitivne djece i jednu profesoricu, napominje načelnik Općinskog stožera kojega smo pitali i o svećenikovoj odluci da ipak održava mise.
– Odluka o obustavi misa je donesena i vidjet ćemo hoće li se provoditi, poručuje Orlić.
Nacionalnom i Županijskom stožeru ostaje vjerovati kako će svećenik Tomislav Vlahović ipak odustati od odluke o služenju misa, odnosno da ga neće morati disciplinirati zakonskim mjerama. Bila bi to velika šteta i za njega i za Nadbiskupiju, s obzirom da se u ovom trenutku protiv njega već vodi kazneni postupak zbog lažnog predstavljanja nakon što je 2017. u okolici Benkovca zaustavljao vozila sa palicom »STOP« te jednom od mladića u vozilu, prema navodu svjedoka, prijetio da će ga prebiti.
 


Mihić: Situacija je dramatična
Poznati kroničar života mjesta Sali, ravnatelj knjižnice Ante Mihić, u najnovijem događaju u Salima imat će materijela za još jednu priču, no sudeći po onome što nam je rekao jučer, ona neće biti tako vesela i puna života kako to Ante inače radi. Naime, evo što nam je o situaciji u svom malom mistu jučer, pomalo tužno, kazao:
– Sjedim zaključan sam u knjižnici i slušam božićni jazz jer knjižnica ne smije raditi. Išao sam putem uz more od kuće do knjižnice, nigdje nema nikoga, ulice su puste, to nisu naše drage, mile Sali. Svi su zatvoreni u kućama jer je situacija zaista dramatična. S dragim ljudima čujem se putem telefona dajući im podršku jer ovisimo jedni o drugima. Ne smijemo jedni druge zanemariti, ljudi su nam bitni i nadamo se da će doći trenutak sunca u ovom vremenu magle, kaže Ante.
 


Nadbiskupija bez odgovora
Nakon izjave njihova svećenika don Tomislava Vlahovića, Zadarskoj nadbiskupiji poslali smo upit o tome hoće li zbog sigurnosti mještana intervenirati i obustaviti održavanje misa, kako je Nacionalni stožer i odredio. Međutim, odgovor do zaključenja broja nismo dobili.