Kada se grad bolje upozna, još se više voli

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Članovi Udruge turističkih vodiča »Donat« sa Zadranima u razgledu
Autor: 
Znamo da se velik dio Zadrana bavi turizmom kao sporednom djelatnošću. Ne možemo i ne trebamo svi biti turistički vodiči, ali trebali bismo pružiti osnovne informacije svojim gostima. Kad gosti vide koliko volimo svoj grad, i oni će to usvojiti. Osobno, najveće mi je zadovoljstvo kad mi gosti kažu da se vidi da volim svoj grad i da ga prekrasno predstavljam, priča Škriljevečki
Vedran SITNICA
Vodička Nina Grbić Polić i zainteresirani sugrađani

Članovi Udruge turističkih vodiča Zadra »Donat« dali su svoj doprinos obilježavanju Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana besplatnim vođenjima. Dvije turističke vodičke, Vlatka Pehar Matić i Nina Grbić Polić, vodile su u jutarnjim satima, dok su se druge dvije, Iva Bencun i Marija Ramljak Fabulić, angažirale u poslijepodnevnim satima kako bi se omogućilo što većem broju sugrađana da se pridruže razgledavanju grada.

Velik odaziv

- Ugodno smo iznenađeni što nam iz godine u godinu dolazi sve više Zadrana i Zadranki, kao i onih koji se tako osjećaju. Dolaze nam i gosti koji žele saznati što više o gradu. Ponosni smo što već tradicionalno na ovaj dan približavamo zainteresiranima iznimno bogatu povijest našega grada, na koju možemo biti itekako ponosni, započinje Pehar Matić.
Kao posebnu vrijednost ovih susreta Pehar Matić ističe važnost prenošenja kulturno-povijesnoga nasljeđa i zanimljivosti.
- Često se uključe i građani koji su doživjeli Zadar nakon Drugog svjetskog rata, pa nam i oni prenose svoja iskustva iz tog vremena, dodaje.
Okupili su se na Trgu pet bunara, krenuli ka Perivoju, potom obišli sve znamenitosti - crkve, trgove, zdence, po čemu je Zadar poznat.
Vodička Nina Grbić Polić povela je Zadrane ulicama grada, zaustavljajući se na važnim lokacijama kao što su Kopnena vrata, Narodni trg, Forum, katedrala sv. Stošije, crkva Gospe od Zdravlja i Pozdrav Suncu i Morske orgulje.
Svojim im je detaljnim pričama omogućila vremeplov ukazujući na povijesne podatke i iznimne kulturne vrijednosti, kao i zanimljive manje poznate činjenice.

Grad, to smo mi

Klara Tomić, koja je i sama turistički vodič i profesorica, povela je svoju malu kćer kako bi joj ukazala na važnost poznavanja svog grada u gradnji identiteta, dok je starijoj predložila da se pridruži u poslijepodnevnom terminu s prijateljicama.
- Sramota je ne znati o svom gradu. Moramo znati gdje je što i objasniti značenje kada nas pita netko od prijatelja ili gostiju. Također, moramo znati tko smo i što smo, to je pitanje identiteta, ističe Tomić.
Gospođe Daira i Jadranka su prijateljice, rođene Zadranke, koje svoj grad ne bi mijenjale ni za što.
- Volim ovaj grad. Zaboraviš neke podatke pa su ovakve ture odlična prilika za podsjetiti se, obnoviti znanje. A i kako stariš, zanima te sve više, kazuje Daira i dodaje kako bi voljela da Zadar ima više sadržaja za starije, dok Jadranka smatra da svatko može pronaći nešto za sebe.
Daira i Jadranka nostalgično se prisjećaju šetnji Kalelargom, skakanja na Forumu i drugih dječjih i mladenačkih radosti. Smatraju da je prije ipak bilo bolje te da nedostaje, kako kažu, šušura.
- Volim kad se nešto događa. Kad vidim prazan grad, uhvati me tuga, a šušur me veseli. U svakom slučaju, nikad ne bih mijenjala grad. Sjećam se kad smo još u osnovnoj školi išli na ekskurziju pa kad bismo se vraćali i vidjeli more, svi bismo skakali od sreće, prisjeća se Jadranka ljubavi prema gradu i moru još od malih nogu.
Na koncu, zaključuje da moramo znati o svom gradu kako bismo ga još više cijenili.

Svugdje pođi, doma dođi

Dragan je također Zadranin, no priznaje da nije znao puno o gradu.
- Dugo sam živio vani, danas sam naučio puno toga, naglašava Dragan.
S obzirom na život u inozemstvu, pitali smo ga da usporedi gdje mu je ljepše.
- Bilo mi je svugdje dobro dok sam bio mlad, kroz šalu odgovara, ali dodaje da zaista vrijedi uzrečica: »Svugdje pođi, doma dođi«.
Ivica Škriljevečki, predsjednik Udruge, istaknuo je da je za sve nas važno znati barem osnovne stvari o svom gradu.
- Znamo da se velik dio Zadrana bavi turizmom kao sporednom djelatnošću. Ne možemo i ne trebamo svi biti turistički vodiči, ali trebali bismo pružiti osnovne informacije svojim gostima. Kad gosti vide koliko volimo svoj grad, i oni će to usvojiti. Osobno, najveće mi je zadovoljstvo kad mi gosti kažu da se vidi da volim svoj grad i da ga prekrasno predstavljam, priča Škriljevečki i naglašava da vodiči žive od grada, povijesti i spomenika, i da mu ljubavlju to uzvraćaju.
Kao i Pehar Matić, ističe da uče jedni od drugih te da je život stalno učenje, a ponekad im i posjetitelji, posebno stariji sugrađani, daju neke nove priče i informacije.
Osim za Dan grada Zadra, besplatna vođenja se organiziraju oko 15. siječnja u povodu obljetnice međunarodnog priznanja RH, kao i prigodom Međunarodnog dana turističkih vodiča 21. veljače. Na taj način udruga želi pokazati svojim sugrađanima kako predstavlja naš grad posjetiteljima, no ujedno je to prilika da i sugrađani, ali i sami turistički vodiči, dožive svoj grad malo drugačije jer je svako vođenje drugačije, prilagođeno publici.

Tematske ture

Kako kaže Škriljevečki, odaziv je itekako zadovoljavajući, u jutarnjem vođenju priključilo se 16 sugrađana, a u poslijepodnevnim satima očekivali su još veću brojku.
Kada je riječ o poslu turističkog vodiča u okovima pandemije, Škriljevečki kazuje kako ne mogu biti u potpunosti zadovoljni budući da su izgubili proljetni dio, od Uskrsa do sedmog mjeseca, kada inače imaju najviše posla.
- Nadamo se da neće biti proljetnog i jesenskog zatvaranja iduće sezone. Nisu se sva tržišta bila otvorila, stoga, ovisno o jezicima, neki su vodiči bili uspješniji, neki malo manje. Nadamo se da će tijekom božićnih praznika biti barem individualnih posjeta. Sumnjam da će biti velika potražnja s obzirom da individualni gosti rjeđe angažiraju vodiče, saznajemo od Škriljevečkog.
Kako otkriva Škriljevečki, razmišljaju o tematskim turama.
- Osmislio sam rimsku turu, u kostimu rimskog vojnika. Tijekom pandemije, razmišljali smo o poslu. Osmišljena je i Adventura, kostimirana tura s Djedom Mrazom. Prošle smo godine imali probnu, s kolegama i njihovom djecom, bili su oduševljeni. Potičemo i ostale članove Udruge da rade na tome. Imamo i nekoliko vodiča koji su certificirani interpretatori baštine pa se nadamo i novim turama i idejama, najavljuje Škriljevečki.
Kao građanin, iako nije rođeni Zadranin, smatra Zadar idealnim mjestom za život.
- Zadar je definitivno ugodno mjesto za život i svi zajedno trebamo raditi da bude još ljepši i bolji. Ove naše ture mali su doprinos tome, zaključuje Škriljevečki.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno