Naglasak je bio na multidisciplinarnom pristupu bolesniku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarska gastroenterologija nastavlja tradiciju organizacije znanstvenih skupova
Autor: 
Namjera je bila da se u obliku rasprave o uobičajenim i manje uobičajenim slučajevima iznjedri algoritam dijagnostičkih i terapijskih postupaka s naglaskom na bolesti hepatobilijarnog trakta i gušterače, istaknula je doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas, organizatorica skupa
Vedran SITNICA
Doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas, organizatorica skupa

U organizaciji Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju OB Zadar te pod pokroviteljstvom Hrvatskog gastroenterološkog društva održan je znanstveni skup »EUS i ERCP iz perspektive OB Zadar« prije nekoliko dana.

Skupu su nazočili eminentni stručnjaci koji se bave interventnom gastroenteorlogijom, kirurzi, onkolozi, citolozi i radiolozi.
- Namjera je bila da se u obliku rasprave o uobičajenim i manje uobičajenim slučajevima iznjedri algoritam dijagnostičkih i terapijskih postupaka s naglaskom na bolesti hepatobilijarnog trakta i gušterače, istaknula je doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas, organizatorica skupa.

Doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas i dr. Tajana Štoos Veić, citologinja u KBC Dubrava, upoznale su sudionike s cističnim lezijama gušterače i razlikovanjem benignih od malignih, potom su doc. dr. sc. Ivo Klarin i kirurg dr. Ivo Ćoza govorili o endoskopskim i kirurškim tehnikama koje se koriste za uklanjanje kamenaca iz žučnih vodova.
Dr. Zvonimir Matas i radiolog dr. Vedran Skočaj upoznali su zainteresirane s endoskopskim i radiološkim mogućnostima u određivanju stadija proširenosti maligne bolesti gušterače.
- Skupu su prisustvovali kolege iz ustanova diljem Hrvatske. Naš kolega prof. Željko Puljiz iz KBC Split prikazao je tehniku drenaže akutne upale žučnog mjehura. Doc. dr. sc. Mario Tadić iz KBC-a Dubrava govorio je o napretku endoskopskog ultrazvuka u dijagnostici malignih lezija gušterače koristeći kontrastna sredstva. Prim. Hrvoje Iveković iz KBC-a Rebro pokazao je tehnike endoskopske resekcije promijenjene papile duodeni. Dr. Hrvoje Kaučić s Radiokururgije Zagreb upoznao nas je s mogućnosti radiološke onkologije u liječenju lokalno uznapredovalog tumora gušterače. Naš dragi kolega, prim. dr. sc. Branimir Kocman govorio je o kirurškom pristupu tumorima papile duodeni, saznajemo od dr. Ražov Radas.

Kako je dodala, s ponosom može istaknuti da se u njihovoj ustanovi dijagostički i terapijski EUS primjenjuje od 2009. godine, a dijagnostički i terapijski ERCP gotovo 40 godina
- Osim predstavljanja »naše« intervencijske gastroenterologije kolegama, naglasak skupa bio je na multidisciplinarnom pristupu svakom bolesniku, kao i na interaktivnom uključivanju svih sudionika u raspravu i komentare što je iznimno važno, zaključila je dr. Ražov Radas.
Skup je bio namijenjen gastroenterolozima, abdominalnim kirurzima, citolozima, radiolozima, liječnicima obiteljske medicine te gastroenterološkim medicinskim sestrama i tehničarima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)