Pag kao mjesečev otok s odličnom hranom, Novigradsko more kao »ugodno iznenađenje«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarska županija povezuje sjeverozapadnu i jugoistočnu Europu
Putnicima se predlaže da se svakako zaustave u gradu Pagu i obiđu njegov »stari centar sa slikovitim trgovima, crkvama i restaurantima«, kao i Pašku solanu. Nije se zaboravilo ni na paški sir i janjetinu koje se predlaže za okrjepu
Marin GOSPIĆ
Novigrad je opisan kao gradić u prekrasnom zaljevom sa slikovitom tvrđavom te dobro mjesto za okrjepu morskim plodovima

Zadarska županija uključena je u auto-moto turističku trasu koja povezuje nekoliko europskih zemalja i proteže se od Belgije, preko Luksemburga, Njemačke, Austrije i Slovenije do Hrvatske te stiže do Livna u Bosni i Hercegovini, odakle se opet drugim putem vraća u sjeverozapadnu Europu. Sveukupno trasa ima 18 dijelova, a kroz Zadarsku županiju prolaze etape sedam i osam. Autor trase je Nizozemac Marc Telkamp.
Etapa broj sedam vodi od Starog trga pri Lozu u Sloveniji do Zadra, prolazeći najprije kroz Nacionalni park Risnjak te se spuštajući zatim na jadransku turističku cestu. Na itineraru koji se može pratiti na web adresi myrouteapp.com/de/motor-und-auto-routen/hr posebno se opisuje grad Senj i njegova bogata uskočka povijest te spomenici s naglaskom na tvrđavu Nehaj.

Posjet Fortici

Put od Senja vodi do Prizne gdje putnici koji slijede ovu trasu trajektom prelaze u Žigljen i na otok Pag. Autori nisu propustili opisati »mjesečevu površinu« ovog otoka, a također se predlaže putnicima da se svakako zaustave u gradu Pagu i obiđu njegov »stari centar sa slikovitim trgovima, crkvama i restaurantima«, kao i Pašku solanu. Nije se zaboravilo ni na paški sir i janjetinu koje se predlaže za okrjepu.
Putnike koji su biciklisti se također upozorava na moguće udare bure na Paškom mostu, a navodi se i njegova velika važnost tijekom Domovinskog rata i činjenica da je bio bombardiran. Nije se zaboravilo ni na posjet Fortici, kao idealnom mjestu za fotografiranje.
Etapa broj sedam završava u Zadru, a putnike se poziva da posjete katedralu, crkvu sv. Donata te nezaobilazne atrakcije Moske orgulje i Pozdrav Suncu.
Kako piše autor i »RouteXpert«, Leonor Orban, etapa broj osam vodi putnike u »predivne krajolike netaknute prirode u unutrašnjosti Hrvatske«. Put vodi jadranskom turističkom cestom koju se hvali kao dobro izvedenu s malo zavoja i fantastičnim pogledom, do Jurjevca gdje se skreće na već malo vijugaviju lokalnu cestu za Novigrad, no tu putnike čeka, kako veli Orban, »ugodno iznenađenje«, a to je - Novigradsko more.

Nezaobilazni Novigrad

»Novigradsko more spojeno je s jadranskim Novskim ždrilom, a u njega se izlijeva i rijeka Zrmanja što čini njegove vode pune ribama i školjkama«, piše Orban te poziva putnike da se zaustave u Novigradu i obiđu njegov prekrasni zaljev i tvrđavu, a i da se oslade morskim plodovima.
Nakon Novigrada ova etapa lokalnim cestama vodi do Kistanja, Krke i tamošnjeg manastira, rimskog logora u Burnumu/Ivoševcima te Knina, odakle se nastavlja za BiH i Livno gdje je završetak ove etape.
Iz statstike koju nudi njihova stranica vidi se da je aplikaciju za navigaciju ovom trasom u 2021. godini downloadiralo 2.155 korisnika, što je određeni pokazatelj koliko njih ju je u najmanju ruku prošlo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno