Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pobjeda donosi euforiju, poraz tešku situaciju

Autor: Roman Morović

25.01.2010. 23:00
Pobjeda donosi euforiju, poraz tešku situaciju

Foto: FoNET



Nakon sutrašnje utakmice u Vršcu neke će stvari sigurno biti jasnije. Izgubi li, Zadar će se naći u poziciji da osam kola prije kraja ima dvije pobjede manje od treće i četvrte momčadi na tablici (Zagreb, Hemofarm), s tim da su između još Budućnost i Olimpija (11-7).
Sedam gostujućih poraza košarkaša Zadra u osam utakmica. Ne zvuči baš ohrabrujuće uoči drugog u nizu teškog gostovanja u Srbiji, sutra protiv Hemofarma. Pogotovo ako se uzme u obzir da izravni konkurenti u borbi za završni turnir pobjeđuju i u gostima. Zagreb je tako u prošlom kolu pobijedio Olimpiju u Ljubljani, a Hemofarm vodeću Cibonu u Zagrebu. Teško, tijesno, u posljednjim sekundama, ali su pobijedili. Dva-tri razlike, više od toga nije ni potrebno, važna je samo pobjeda. Zadar je u prednosti utoliko što je jedina momčad lige koja u svojoj dvorani do sada nema niti jedan poraz. Cibona je u nedjelju doživjela svoj prvi, Zagreb ima također jedan (od Zadra), a svi ostali dva i više. No, samo s domaćim pobjedama ne može se stići daleko. Nije bilo realno očekivati da Zadrani iznenade Partizan u Beogradu. Nekakva nada prije utakmice je postojala, ali svatko onaj imalo objektivan, tko je gledao utakmicu, mogao je zaključiti da je Partizan u ovom trenutku bolja, kvalitetnija, snažnija momčad od Zadra. Bila je to rutinska pobjeda domaćina, koji je vodio od prve do posljednje minute, a od 12. minute do kraja ta je prednost stalno bila dvoznamenkasta. Uvjerljivije od toga gotovo da ne može biti, iako je na kraju završilo “samo” 12 razlike. Ako rasčlanimo utakmicu na četvrtine, mogli bismo zaključiti da je Zadar zapravo izgubio u prvoj četvrtini (-12), a da je preostale tri odigrao dobro, izjednačeno, no daleko je to od istine. Imali su domaći sredinom treće četvrtine i +24, a gosti su tek u samoj završnici malo ublažili poraz. Zadru se to dogodilo već nekoliko puta ove sezone. Jednostavno počne igrati kada je utakmica već riješena u korist protivnika. Jasno, pritom treba uzeti u obzir i činjenicu da protivnik tada više ne igra onakvim intenzitetom, kakvim je igrao na početku utakmice, dogodi se malo opuštanje ili u igru uđu neki mlađi igrači.
Novo teško gostovanje
Pravo je pitanje zbog čega se zadarski košarkaši na gostovanjima tako povuku i praktički nestanu s terena na svaki malo veći pritisak domaćina. Je li problem psihološke prirode ili ova momčad doista nema kvalitetu da napravi nešto više izvan svoje dvorane? Ovaj uvjerljivi poraz od Partizana ne znači da ga Zadar sada ne bi pobijedio u svojoj dvorani (uostalom već jednom i je ove sezone), ali momčad Duška Vujoševića mnogo lakše odrađuje gostovanja protiv slabijih momčadi i to je ona najbitnija razlika, koja se onda očituje na tablici. Osim toga, Partizan je nedavno pokazao i veliki karatker u završnici susreta u Vršcu protiv Hemofarma, kada je u posljednjoj minuti preokrenuo -7 i pobijedio. Jasno, imali su Beograđani tada i mnogo sreće, ali očito su je svojim pristupom na terenu zaslužili. Zadrani će sutra, na istom mjestu, pokušati iznenaditi, ali s igrom kakvu su prikazali u Pioniru (a i na većini prethodnih gostovanja) u Vršcu nemaju što tražiti. Zadar mora igrati mnogo bolje želi li se do kraja boriti za mjesto među prva četiri. Može li? Trener Jusup i igrači uvjereni su da može, ali to čim prije moraju dokazati na terenu, jer vrijeme prolazi vrlo brzo. Nakon sutrašnje utakmice u Vršcu neke će stvari sigurno biti jasnije. Izgubi li, Zadar će se naći u poziciji da osam kola prije kraja ima dvije pobjede manje od treće i četvrte momčadi na tablici (Zagreb, Hemofarm), s tim da su između još Budućnost i Olimpija (11-7). Pobijedi li, u potpunosti bi zakuhao cijelu situaciju na vrhu i s velikim optimizmom i navijačkom euforijom dočekao nedjeljni derbi s Cibonom u svojoj dvorani. Samo jedna prava utakmica na gostovanju mogla bi promijeniti tijek čitave sezone. Ali kako postići to da baš sada Zadrani odigraju prvu pravu utakmicu izvan svoje dvorane u posljednjih tko zna koliko mjeseci? Da li je to moguće i koliko je to realno očekivati? Moguće jest, jer u sportu je sve moguće. Realno baš i nije, jer ništa u igri Zadra ne daje naslutiti da bi sutra mogli odigrati takvu utakmicu da pobijede Hemofarm u Vršcu. No, u prirodi sportaša i navijača je da se nadaju i da vjeruju u pobjedu dok god je to moguće. Tako Zadrani moraju pristupiti i sutrašnjoj utakmici. Bez straha, odigrati hrabro, borbeno, vjerovati u pobjedu pa što bude. Ako pobijede, u nedjelju mogu očekivati košarkaško ludilo u Zadru, a ako izgube, opet nije sve izgubljeno, premda bi im šanse za Final four bile bitno manje. Ono što je sigurno je da ih očekuje jako težak posao.
Hemofarm sve bolji
Hemofarm je nakon očajnog starta u sezonu (1-4) u posljednjih dvanaest utakmica NLB lige pobijedio deset puta, izgubivši pritom samo na gostovanju kod Radničkog (vjerojatno se i oni sami još uvijek pitaju kako), te kod kuće od Partizana (vodili +7 minutu prije kraja). U svojoj su Millenium dvorani ove sezone poraženi pet puta. Dvaput u Eurokupu, od Valencie i Triumpha (vodili 19 razlike na ulasku u posljednju četvrtinu), te triput u NLB ligi, u prvom kolu od Radničkog, u petom od Cibone nakon produžetka (imali +11 početkom četvrte četvrtine), te prošlog utorka od Partizana. Sve ostale domaće utakmice Vršćani su dobili lako, dvoznamenkastom razlikom, izuzev one protiv Zagreba (+8). Ono što je obilježilo dosadašnji dio sezone farmaceuta je smjena trenera. Nakon neusjpješne avanture u Eurokupu, gdje je Hemofarm ispao već u prvom krugu s omjerom 1-5, uprava kluba odlučila je smijeniti trenera Stevana Karadžića, te na njegovo mjesto postaviti iskusnog Željka Lukajića, koji potpisuje jedini trofej u klupskoj povijesti, regionalnu ligu u sezoni 2004./2005.
– U odnosu na prije dvadesetak dana, oni su drastično podigli kvalitetu defanzivne igre. Njihov Amerikanac Stevenson nema onakvu ulogu kakvu je imao prije. Lukajić se više oslanja na igrače iz domaćeg kadra, koje je jednim dijelom i on sam selektirao. Jako dobro poznaje situaciju i njegov proces adaptacije na tu momčad je bio minimalan, zato što živi u tom gradu i pratio je Hemofarm – kaže Danijel Jusup, trener Zadra, koji će se sutra, drugi put u samo desetak dana susresti s Hemofarmom, budući da je 16. siječnja sjedio na klupi Širokog u domaćem porazu od Lukajićeve momčadi 76:94. To je iskustvo Jusupu sasvim sigurno pomoglo u upoznavanju momčadi iz Vršca i te će spoznaje pokušati iskoristiti u pripremi i vođenju utakmice. Koliko će u tome uspjeti, odnosno kako će njegovi igrači na terenu odraditi ono što trener od njih bude tražio, vidjet ćemo sutra.


O Hemofarmu


Riječ je o dobro posloženoj i dobro popunjenoj momčadi na svim pozicijama. Na bekovskim pozicijama tu su u prvom redu iskusni Miljan Pavković, koji je najbolji strijelac momčadi, te srpski reprezentativac Stefan Marković, koji je najbolji asistent. Veliku minutažu ima i Bojan Krstović, dok je ona Marka Šutala vrlo mala, ali ga se nipošto ne smije zaboraviti, jer je riječ o vrlo dobrom šuteru, što su lani Zadrani osjetili i na vlastitoj koži. Na krilu su Slovenac Goran Jagodnik, ključni čovjek u nedjeljnoj pobjedi na gostovanju kod Cibone, zatim Crnogorac Miloš Borisov, te Amerikanac Jarod Stevenson koji, međutim, od dolaska Lukajića ima nešto manje ovlasti u igri. Pod košem dominira dvadesetogodišnji Milan Mačvan, nakorisniji igrač momčadi koji će, u paru sa 222 cm visokim Bobanom Marjanovićem ili Raškom Katićem sasvim sigurno stvarati mnogo problema zadarskim centrima. Ova desetorica igrača okosnica su momčadi Hemofarma, a tek koju minutu mogu dobiti i Petar Despotović, te Uroš Petrović, no oni sasvim sigurno neće biti u igri u ključnim trenucima susreta.




 


Rok: Ključ je u pick and rollu


Dan nakon poraza od Partizana košarkaši Zadra proveli su u Beogradu, pripremajući se za ogled s Hemofarmom. Svjesni su Zadrani da će morati odigrati kud i kamo bolje da bi uzeli bodove na teškom gostovanju u Vršcu, no optimizma ne nedostaje.
– Do sada nam je na gostovanjima nedostajalo sportske sreće. Imali smo par utakmica koje smo mogli prelomiti s jednom loptom tako da se ne bih oslanjao na te gostujuće utakmice. Stvorila se neka fama o našim gostovanjima, istina, potkrijepljena statistikom, ali nije tolika panika i vjerujem da će sportska sreća doći na našu stranu. Velika je borba za Final four, pet momčadi konkurira za treće i četvrto mjesto. Bit će velika borba do samog kraja i nema smisla bilo što prognozirati osam kola prije kraja prvenstva. Mi se moramo koncentrirati iz treninga u trening i iz utakmice u utakmicu – kazao je Rok Stipčević za portal kosarka.hr.
Što je novoga od dolaska trenera Danijela Jusupa?
– Pokušava se nametnuti više trke i mislim da se to osjetilo na prvoj utakmici protiv Partizana. Igrali smo rastrčanije. Mislim da će morati proći nešto sitno vremena da mi igrači krenemo tim putem, ali jako brzo hvatamo konce i ta nam igra odgovara, tako da mislim da će nam to kroz treninge brzo doći.
Hemofarm?
– Oni su kvalitetno posložena momčad. Dominira pick and roll igra Pavkovića i Markovića s Mačvanom ili Marjanovićem. Kad njima dodaš Krstovića, Jagodnika i ostale, to je skup igrača od kojih ti sa svih strana prijeti opasnost. Na domaćem terenu igraju kvalitetnu košarku i bit će vrlo nezgodno. Mislim da će taj pick and roll biti ključ – zaključio je razigravač Zadra u razgovoru za kosarka.hr.


 


Lukajić: Važan korak prema Final fouru


Nakon velike pobjede njegove momčadi na gostovanju kod Cibone, Željko Lukajić, trener Hemofarma bio je vrlo zadovoljan pristupom, koncentracijom i poštovanjem skautinga svojih igrača, prenose srpski mediji.
– Sve je to na visokom nivou, ali imamo problema u napadu, koji nije dovoljno tečan. Također, nedostaje nam sigurnost u skoku, posebno obrambenom. Tu nas muče i ozljede, jer Katić igra pod bandažom, a Božović je izgubljen do kraja sezone. Zato nam je cilj da unaprijedimo i popravimo igru i u tim segmentima. Dobiti Cibonu uvijek je pravi stimulans, ali ovaj rezultat će dobiti na vrijednosti tek ako ga potvrdimo pobjedama protiv Zadra u srijedu i Heliosa u nedjelju. To nam je važan korak u borbi za Final four – kazao je Lukajić.