Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Utakmica koja može okrenuti cijelu sezonu

Autor: Roman Morović

25.01.2010. 23:00
Utakmica koja može okrenuti cijelu sezonu

Foto: Filip BRALA



Naš recept je ne dopustiti Hemofarmu da nas uvede u nekakvu nervozu. Iznimno je bitno zadržati mirnoću – kaže Danijel Jusup
Susret osmog kola NLB lige između Hemofarma i Zadra trebao se odigrati još tamo 17. studenog prošle godine, međutim, tada je zbog smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla u Srbiji proglašena trodnevna žalost te je taj susret odgođen. Zadrani su informaciju o odgodi utakmice doznali tek po dolasku u Vršac, ali ništa se nije moglo promijeniti i morali su se vratiti natrag.
Sutra, deset tjedana nakon odgode, Vrščani i Zadrani konačno će prvi put ove sezone odmjeriti snage. U međuvremenu Srpska pravoslavna crkva dobila je novog patrijarha Irineja, a Hemofarm i Zadar nove trenere, Željka Lukajića i Danijela Jusupa. Lukajiću će ovo biti četvrta utakmica otkad je preuzeo momčad, Jusupu druga, s tim da nije nevažno naglasiti da su se njih dvojica već susreli ove sezone i to prije svega desetak dana. Lukajić je tada, u svom povratničkom debiju na klupi Hemofarma, gostovao kod Širokog, kojeg je Jusup preuzeo samo nekoliko dana ranije. Bolji je bio gost s uvjerljivih 76:94, ali ovoga puta situacija je ipak nešto drugačija. Sada je Lukajić u ulozi domaćina, no ne igra protiv momčadi koja se bori za ostanak, već protiv izravnog konkurenta za završni turnir.
Hemofarm trenutačno ima jednu pobjedu više od Zadra i eventualnom sutrašnjom pobjedom priključio bi se Zagrebu na diobi trećeg mjesta te tako napravio važan korak prema Final fouru. S druge strane, Zadar bi se pobjedom izjednačio s Vršćanima, Olimpijom i Budućnosti te bi osokoljen ušao u nedjeljni derbi s vodećom Cibonom. Teško je reći kome je više odgovarala odgoda susreta sredinom studenog, no obje momčadi sada igraju nešto bolju košarku nego što su je igrale početkom sezone. Hemofarm je nakon uvodnih 1-4 nanizao deset pobjeda u posljednjih dvanaest utakmica, dok je Zadar i dalje u ritmu toplo-hladno kod kuće i u gostima, ali ima pravo nadati se da sutra u Vršcu konačno može do jedne važne pobjede na gostovanju. Sedam poraza na osam dosadašnjih gostovanja u NLB ligi i nije baš neko ohrabrenje, ali samo ova jedna pobjeda mogla bi u potpunosti preokrenuti cijelu situaciju i zasjeniti sve dosadašnje poraze.
Zadržati mirnoću
– Ovo je iznimno bitna utakmica za nas, s obzirom na rezultate i utakmice koje sljede. Svjesni smo važnosti i težine situacije u kojoj se nalazimo. Nezgodno je što moramo igrati protiv izravnog konkurenta u gostima, koji je u posljednje vrijeme podigao razinu forme, ali moramo se suočiti s time. Nema kukanja, nego moramo biti maksimalno koncentrirani, svi, od igrača do stručnog stožera – kaže Danijel Jusup, trener Zadra.
Što se skautinga tiče, Zadrani ne bi trebali imati problema. Osim što je Jusup nedavno vodio Široki na utakmici protiv Hemofarma, prošle nedjelje mogao je putem malih ekrana pratiti pobjedu “farmaceuta” na gostovanju kod Cibone.
– Hemofarm ove sezone poznajem dosta dobro. Gledao sam ih više puta, a i nedavno sam igrao sa Širokim protiv njih. Pokazali su se kao momčad koja zna što hoće. Kao i sve srpske momčadi vrlo su kvalitetni, a osnovna karakteristika im je da igraju strahovito kvalitetnu obranu na vanjskim pozicijama. Jako je teško doći do šuta i prodora. Pomažu jedan drugome od prvog dodavanja, brzo stižu, rotiraju i to je sistem koji je godinama uigravan. Vrlo su agresivni i uigrani u tom defenzivnom dijelu, posebno njihova vanjska linija. Teško se s kratkim pasevima može doći do šuta iz vana. Stoga me i ne čudi onako loš šut za tri poena Cibone (2-23, op.a.) na posljednjoj utakmici, koju je Hemofarm dobio u Zagrebu. Svjesni smo težine ove utakmice i znamo što nas čeka. Naš recept je ne dopustiti im da nas uvedu u nekakvu nervozu. Iznimno je bitno da zadržimo mirnoću.
Iako je bilo teško očekivati čudo u Beogradu, Zadar je definitivno prekratko bio u igri. Što napraviti da se to ne ponovi i u Vršcu, odnosno da Zadar ostane u igri što je dulje moguće pa onda u završnici pokuša izboriti pobjedu?
– Definitivno ćemo morati duže biti u igri. Partizan jednostavno ima takvu kvalitetu i sigurnost igranja na domaćem terenu. Teško ih je bilo iznenaditi. I prije te utakmice istaknuo sam tri stvari kao ključne, a to su defenzivni skok, trčanje i širina u napadu, odnosno otvoreni šutevi. Izuzetno su dominantni u skoku. Imali su šesnaest napadačkih skokova i to je jednostavno bilo previše. Ali Partizan je tako sastavljena momčad, da im “trica” ima 210 cm. Strašno ih je teško čuvati i ne dopustiti im da skaču.
Obrana pick igre
Hemofarm pod košem također ima jednog ekstremno visokog igrača Marjanovića, zatim odličnog Mačvana, a i krila su im dobri skakači u napadu.
– Od vanjskih igrača bih istaknuo Borisova, a od centara je Mačvan dosta uporan. Ipak, nisu tako dominantni u skoku kao Partizan i mislim da s tim dijelom igre ne bi smjeli imati problema – mišljenja je Jusup.
Još jedna vrlo važna stvar u sutrašnjoj utakmici bit će branjenje pick and roll igre Pavkovića i Markovića s Marjanovićem i Mačvanom.
– Sigurno hoće. Dosta baziraju svoju igru na pick and rollu, kao i mnoge druge momčadi, naročito u završnim trenucima utakmice. Kvalitetna obrana od picka će biti vrlo važna sutra i ako je budemo imali, imat ćemo veću šansu da dobijemo utakmicu. Ipak, mislim da mi prije svega moramo gledati sebe. Moramo bolje trčati i pokušavam natjerati igrače da brže prenosimo loptu i istrčavamo. To je prvi uvjet da bi se dobila utakmica u gostima. Jasno, bez nekoliko pogođenih trica teško ćemo do pobjede. Uostalom, ono što je Zadar do sada dobio u gostima, dobio je zahvaljujući šutu. Dakle, moramo bolje trčati i pokušati doći do što više otvorenih šuteva i kontranapada. To je model za sve momčadi.
Dok kod Hemofarma sigurno neće biti već duže ozlijeđenog Milivoja Božovića, a određenih problema ima i Raško Katić, u redovima Zadra svi su spremni za sutrašnju utakmicu.
– Nema nekih posebnih ozljeda, osim mikrotrauma koje su sastavni dio sporta. Svi igrači su zdravi i spremni. Idemo se boriti, dati sve od sebe i pokušati pobijediti Hemofarma – zaključio je trener Zadra.


 BRŽI PRIJENOS LOPTE


Na čemu ste najviše radili u proteklih nekoliko dana otkad ste preuzeli Zadar?
– Moramo brže prenositi loptu, brže ulaziti u akciju i pokušati uhvatiti protivnika dok još nije formirao obranu. Osim toga, trebamo pokušati raširiti reket da bismo omogućili prodore Stipčeviću, Downsu i Periću, da malo oživimo te igrače. To smo pokušavali napraviti u ovih par dana i možda bi to bilo evidentnije protiv Partizana, da nismo dobili tri-četiri rampe. Jako je teško protiv njih prodorom nešto napraviti, kad te ispod koša čeka Vraneš – kaže Jusup.




 RANČIĆ: SVIM SNAGAMA PO POBJEDU


Damir Rančić, šuter Zadra, o Hemofarmu ima vrlo visoko mišljenje.
– Riječ je o momčadi koja po svemu spada u sam vrh NLB lige, od budžeta do kvalitete igrača. Čim su im se ozlijedili neki igrači na početku sezone, odmah su doveli novoga (Jagodnik, op.a.) i to pokazuje da je njihov cilj plasirati se među prva četiri i izboriti završni turnir – kaže Rančić i dodaje:
– Znamo da nam neće biti lako, ali svaki igrač će sigurno dati sve od sebe na terenu i borit ćemo se svim snagama od prve do posljednje minute za pobjedu.
Kako Zadar treba igrati za pobjedu u Vršcu?
– Moramo zadržati visok nivo koncentracije svih četrdeset minuta, a što se igre tiče, znamo što nam je činiti. Čvrstom obranom limitirati Hemofarm na mali broj poena i u pokušati ući u završnicu s nekom prednosti ili barem u egalu. Prošle sezone smo u Vršcu vodili preko deset razlike pa smo na kraju izgubili. Nadam se da se to ovoga puta neće ponoviti.