Glavno da su osigurana sredstva za Gaženicu

Slika korisnika admin
ikic
Denis Ikić, tajnik HGK - Županijske komore Zadar

Vladin paket investicija, u sinergiji s najavljenim završetkom pregovora i ulaskom u EU, oživjet će gospodarstvo i doprinijeti zamahu cjelokupnog društva, kaže Denis Ikić, tajnik HGK - Županijske komore Zadar.

Kako kaže, to je hvalevrijedan potez koji prije svega može pridonijeti optimizmu i samoj investicijskoj živosti.

- Vjerujem u uspješnost projekata, samo je pitanje njihove ročnosti. Nadam se da je većina tih projekata u visokoj fazi starta. Koliko znam, u investicijama je naglasak na energetiku i promet. Ne smeta što je država glavni investitor u projekte tih sektora jer svaka investicija ima multiplikativne faktore. To je dobro i s psihološke strane, da ovo ružno ostavimo iza sebe, da prestane iščekivanje i neizvjesnost, već da se promijeni klima i sve skupa živne, govori Ikić, dodajući da bi ispred nas trebalo biti jedno pozitivno stanje.

Naravno, ako pregovori s Europskom unijom budu išli po planu.

- Očekuje se da će pregovori završiti u lipnju i nadam se da ćemo onda napokon završiti taj dvadesetogodišnji put. Na tranzicijske zemlje koje su 2004. godine ušle u EU, to je pozitivno djelovalo u roku od 6 - 9 mjeseci od pristupanja, što nije loše. Hrvatska ima i atraktivniji zemljopisni položaj, a od tih zemalja nas razlikuje i dobra turistička i prometna infrastruktura. Osim toga, u svijetu biznisa, hrvatske tvrtke bi tada trebale imati jednake uvjete poslovanja kao većina njima konkurentnih, ističe Ikić.

Što se tiče Zadra i Zadarske županije u kontekstu najavljenih investicija, Ikić ističe da je važno da su sredstva za Gaženicu osigurana, a kako ističe, radi se o jako velikim novcima.

- Nakon stanke koja je uslijedila zbog tehničkih problema, dinamika izgradnje u Gaženici bi trebala prijeći u višu fazu. Osim toga, bit će i sitnijih investicija vezanih za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu industriju, marikulturu. Znam o kojim se tvrtkama radi i koliko projekti vrijede, ali nije na meni da ih otkrivam. U svakom slučaju, sve to mijenja lošu klimu, zaključuje Ikić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno