Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Grafiti išarani slovima “U”, kukastim križevima i govorom mržnje

26.01.2019. 14:10
Grafiti išarani  slovima “U”,  kukastim  križevima i  govorom mržnje


Koliko nečija ludost, ali i neobrazovanje te nedostatak opće  kulture i pristojnosti, mogu daleko ići najbolje govori primjer nedavnog  divljačkog i vandalskog uništavanja grafita kojima su iscrtane zgrade u  kompleksu vojnih zgrada u Ulici Stjepana Radića, a gdje se posljednje  dvije godine održava i KvartArt.
Naime, zgrade, koje su oslikali brojni grafiteri, osvanule su išarane  brojnim natpisima i govorom mržnje. Među tim natpisima ističu se  "Make war not love" te brojna slova "U" i kukasti križevi. Ne zna se tko je  odgovoran za ostavljanje ovih nacističkih znakova i simbola, te govora  mržnje, a velik broj naših sugovornika osudio je ovakvo ponašanje.
Članovi jedne od udruga koje tamo često borave su nam rekli kako ovo  nije prvi ispad, već su i prije bili izloženi brojnim neugodnim situacijama. Tako im je jednom prilikom netko porazbijao prozore. Zbog ovog  zadnjeg napada ih je strah i ne znaju što učiniti.
Naime, riječ je o prostoru u neposrednoj blizini Gradske knjižnice, koja je svojevrsno kulturno središte grada i u kojoj se svakodnevno okuplja  i prolazi na stotine djece, mladih i njihovih roditelja.
Također, u blizini je i okupljalište zadarske nezavisne kulturne scene,  ali i skate park u kojem su se na prošlogodišnjem KvartArtu održali nezaboravni koncerti. Osim toga, tu je i budući Centar za mlade, koji bi trebao postati okosnica kulturno-umjetničkog i kreativnog života zadarske  mladeži. Nije nam jasno kakvu poruku šalju ovi grafiti i "što je pjesnik  htio reći" njima, osim uništiti nešto što se netko potrudio nacrtati?!
U zadarskoj policiji provjerili smo jesu li imali prijavljeno uništavanje  zidova ili bilo kakvu prijavu o vandalizmu na ovom mjestu, ali rekli su  nam kako im nitko nije ništa prijavio. Međutim, dodali su kako će poslati  patrole da nadziru taj dio kvarta. Također su istaknuli kako bi bilo dobro  ukoliko se ova situacija ponovi, da se prijavi policiji.
Šime Erlić gradski pročelnik za EU projekte te jedan od organizatora  KvartArta rekao nam je kako se ovakvim ponašanjem šalje jako loša poruka.
 – Ovo je vandalizam i mislim da je za svaku osudu, rekao nam je Erlić,  dodavši kako im je želja bila oplemeniti taj dio grada i urediti ga te kako  je KvartArt naišao na mnoštvo pozitivnih reakcija.
Neprihvatljivi simboli ubrzo su uklonjeni.