Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Baradić:«Manifestacija koja opravdava svoje postojanje«

27.01.2020. 19:15


Tek su dva bijela i četiri crvena zlata zablistala u, začudo toploj i ugodnoj, stankovačkoj noći sa 23. Vinkovu ove 2020. na smotri mladih vina Sjeverne Dalmacije, manifestaciji s kojom je u recentno vrijeme nakon Domovinskog rata pokrenuto vraćanje života u ovdašnje vinograde, a ljubav za vina podignuta na razinu od koje ne boli glava.


Škrto stankovačko zlato 2020.
Šampionske pehare uzeli su PZ Maslina i vino iz Polače, za svoj već tradicionalno čuveni poluslatki Muškat žuti, a preuzeo Radoslav Bobanović, i Stanko Čačić iz Stankovaca za svoju kupažu Merlota, Cabrenet Sauvignona i Syarha (Shiraza), a našlo se i ponešto drugog grožđa u tragovima.
Mimo toga, za bijela vina uručeno je tek još jedno zlato, također za Muškat žuti, ali u izvedbi suhog vina, a otišlo je OPG-u Šime Kurtova. Za crna se osim Čačića zlatom okitio dva puta spomenuti OPG Šime Kurtova, za Merlot, odnosno Crljenak, te Božo Bačić legenda s Asserije, za svoj Syrah.
Napomenuti je da se na Vinkovu ocjenjuju i nagrađuju mlada vina u postupku proizvodnje, dakle iz roda 2019., a koju će svu vrijednost iskazati za koji mjesec, neka i kroz godine, pa će se za mnoga ljestvica, sa smirivanjem i odležavanjem, dizati.


»Želja je svakog vinogradara proizvesti dobro vinom ali od želje do ostvarenje, dug je put
Zvonimir Vlatković




No, ipak je za konstatirati kako je od 117 dostavljenih uzoraka vina tek 6 došlo do zlata! Zvonimir Vlatković, Marina Pavolović i kolege iz Ocjenjivačke komisije spremno su nam kazali kako nisu podizali ni zaoštravali kriterije, nego je to gola istina. Vina koja nisu prošla prag »pristojnosti«, dakle uzdigla se do 72 ili više bodova (od 100), da bi dosegli broncu, bilo je gomilu. Točnije 31 bijelo je ostalo ispod »crte«, kao i 21 crno. Odnosno 52 ili nešto manje od polovice dostavljenih vina?!
Mimo šampiona ovogodišnja je smotra bila trijumfalna i uzdigla na pijedestal Pakoštanca Šimu Kurtova, mladog Karabu koji kreće očevim stopama i daje naznaku da će ga u nasljeđu nadmašiti sa svojim vinima s čudesne kopnene prevlake između Vranskoj jezra i mora.


Dobra manifestacija koja je nadmašila prvotne ciljeve i očekivanja
Pred vratima stankovačkog Doma dočekuje Nives Rogoznica voditeljica projekta AlterNET – Edukacijom i umrežavanjem do zaposlenja na ruralnom području, koju provode udruga »Eko-Zadar« i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), i okrjepa s lijepim domaćim zalogajem, i šaroliko veselo društvo Stankovčana, Kotaraca i kroz 23 godine upornosti iznjedrenih prijatelja Ravnih kotara i ovdašnjih vina, predvođeno načelnikom Željkom Baradićem. Tu su i dožupan Šime Mršić, bez kojeg kotarska događanja ne prolaze kao i bez pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj u Zadarskoj županiji Daniela Segarića, a uz načelnike i predstavnike općina i gradova tu je i dr. Zvonimir Vrančić predsjednik Gradskog vijeća Zadra. Pa su tu prijatelji što podsjećaju na Akciju Maslenica, započetu uoči Vinkova, sa Markom Čulinom i suborcima. Ima i veterana-kušača iz dana rađanja ove najstarije nam vinske smotre poput Milana Miočića Stošića i Tomislava Marijana Bilosnića,… i naravno i prije svega – vinogradara i vinara predvođenih Tomislavom Glavićem, predsjednikom Udruge vinara.
– Mislim da sam u prvom intervjuu prije 23 godine kada me novinar pitao što mi s ovim uopće mislimo postići kazao: 1. potaknuti sadnju vinograda; 2. kroz Savjetodavnu službu potaknuti edukaciju posebice u nedostajućem podrumarstvu, jer smo o vinogradrstvu već puno znali; 3. i da ovdašnjeg vina imamo na diku, da se može prodavati i u dućanu (tada nisam znao koliko će se trgovinskih centara razviti) da u budućnosti neke familije mogu živjeti od svog vina, pa i prodaje na kućnom pragu i vinskoj cesti, kazao je otvarajući manifestaciju načelnik Željko Baradić dodavši:
– Tada je to izgledalo kao fantastika, a u međuvremenu smo to desetak puta premašili potvrđujući da je ova manifestacija dobra i opravdava svoje postojanje.
Konačno, od jedne (1) etiketirane botelje oznake kvalitetno vino (Benkovački Rose) danas ih je ovdje stotinjak, gotovo 50 oznake vrhunsko. Posebna vrijednost ove i manifestacija koje su slijedile, a koje objedinjuju i vinske profesionalce ali i amatere s domaćim kapljicama, što se u većini sela kad domaćin kaže »probaj ovo moje« ne moraš bojati za glavu.


Vino kao esencija kotarske duše
Pa je Mihovil Mijo Brkić poveo manifestaciju, a Dane Jurić opjevao Baradića u desetercu i bez gusala, kao da će sutra izbori, a dobitnici priznanja redali se na pozornici.
»Škrto« stankovačko ovogodišnje vinsko zlato je koliko rijetko toliko i opojno, pa te zavede i odvede u beskrajne priče u kojima vino nije ni piće niti roba, već sastavnica života i esencija kotarske duše. A razgali se ta duša kad mlada vina zakuhaju stomak i zacrvene uši, a pjesma zaluta od klapske dalmatinske do teškaške ojkače što se neda ubiti vremenu.


Malo nas je da bi se dijelili
Zamjetno je i na ovogodišnjem Vinkovu u Stankovcima, kao i na drugim ovdašnjim vinogradarskim i vinarskim okupljanjima, da – nema dostatnog zajedništva i sinergije.
Vrlo značajan broj istaknutih ovdašnjih vinara nije dostavio uzorke svojih vina na ovu smotru. Time se pojedine manifestacije umanjuju, a zbirno umanjuje snaga i prepoznatljivost ovdašnjeg vinogradarstva i vinarstva. Besmisleno je po tko zna koji put ukazati na suprotno ponašanje istarskih vinara i njihove masovne i sinergijske istupe s kojima su se nametnuli ne tek u zemlji već – svijetu. A nije ni da se tamo baš svi međusobno vole i da su uvijek zadovoljni rezultatima za svoje vina.


117 vina dostavljeno je na ovogodišnje 23. Vinkovo u Stankovcima


 


Bodovi i povjerenstvo
PZ MasVin Muškat žuti, poluslatki, uzeo je kao bijeli šampion 86,33 boda,a tek još jedno zlatno bijelo vino OPG Šime Kurtova, također Muškat žuti, ali suhi, 85,67 bodova.
Stanko Čačić za crnog šampiona dobio je rekordnih 90 bodova, OPG Šime Kurtova za dva sljedeća zlata 85,33 i 85,00, a Božo Bačić 85.
Tih 85 (od 100) je granica zlata (inače vina u prodaji dobivaju oznaku vrhunsko već od 82 boda). Parag za srebro je od 80 do 85 bodova a za boncu od 72 do 80.
​Bijelih sa srebrom bilo je 10, a s broncom 15, a crnih sa srebrom 22 i broncom 12. I dalje zaostajemo u bijelim vinima.
Ocjenjivačkoj komisiji predsjedao je Ante Grubišić, a tajnik je Davor Klarić, dok su članovi Dragana Šulentić, Mislav Maršić, Mandica Erceg, Stipe Ivić, Ana Mucalo, Božo Škara, Goran Zdunić, Zvonimir Vlatković, Marina Pavlović i Irene Budić Leto