Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sjećanje na poginule vitezove Otočkog bataljuna

26.01.2020. 21:43


Čast nam je pozvati vas na obilježavanje godišnjice pogibije Denisa Špike i Dragana Gulana poručuju na svom plakatu veterani Udruge hrvatskih dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice, Otočnog bataljuna – Jarusi. Obilježavanje pogibije dvojice hrvatskih viteza, Špike i Gulana započinje, kao i što doliči u ponedjeljak 27. siječnja u 10 sati svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji. Nakon svete mise obilježavanje se nastavlja na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje.
– Naša druga satnija je na tom nepristupačnom terenu, brisanom prostoru, na kojem smo vodili bitku sa srbočetničkim neprijateljem u prvom kontranapadu u akciji Maslenica Izgubila trojicu hrvatskih viteza. Položili su život na oltar domovine, a bilo je čak 27 ranjenih, istaknuo je ratni zapovjednik Otočkog bataljuna, a današnji predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca te postrojbe, Joško Pulja.
Zapovjednik druge satnije, Zadranin Denis Špika poginuo je na današnji dan, 27. siječnja 1993. godine u svojoj 37. godini života na Ražovljevoj glavici. Četiri dana ranije, 23. siječnja, na predjelu Lišana Tinjskih u 34. godini života poginuo je Lukoranac Miljenko Zorić. Saljanin Danijel Grbin poginuo je 9. veljače 1993. godine u Pridrazi u zaseoku Pedići u 24. godini života. Ta 1993. godina je bila kobna, crnim slovima ostat će to zapisano u povijesti Otočkog bataluna i u hrvatskoj povjesnici. Također, izgubio je Otočki bataljun te godine i četvrtog hrvatskog viteza, budući da je 19. prosinca na Velebitu u svojoj 32. godini života stradao Sutomišćanin, Dragan Špar.
Prisjetio se sjetno zapovjednik Pulja svojih poginulih viteza, istaknovši kako se kroz Udrugu promiče Domovinski rat, skrbi se za obitelji poginulih branitelja i njihove djece, kao i ostalih pripadnika postrojbe. Svake godine obilježavaju se dani poginulh hrvatskih viteza, kao i dani osnivanje Bataljuna i akcije Maslenica. Izgrađena su i spomen-obilježja svim poginulim braniteljima ove postrpjbe na mjestimanjihove pogiblje,a uređene su i grobnice u kojima su zakopani.