Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sa svakom kišom i vjetrom strahuju hoće li im se izmaknuti tlo pod nogama

26.01.2021. 15:28


Ni tri godine od velikog odrona zemlje u Posedarju, Danica i Slavko Bolić još uvijek ne mogu mirno spavati te sa svakom kišom i vjetrom strepe hoće li im se zemlja pod nogama doslovno izmaknuti.
​Naime, ovaj umirovljenički par, koji je u Posedarje doselio iz Rijeke, cijeli je život ulagao u izgradnju kuće u tom malom primorskom mjestu gdje su željeli uživati u mirovini. Međutim, njihova je kuća ugrožena te se nalazi tek pet metara od ogromne provalije i odrona zemlje.


Uvijek imaju spremne torbe
Zbog svega ovoga, kaže nam Danica, ne spavaju mirno i uvijek imaju spremne torbe.
– Ponovno se javljamo vezano za klizište iz 2018. godine, a koje se dogodilo u Posedarju. Kako ste, vjerujemo i upoznati, radovi na sanaciji klizišta počeli su u listopadu 2020. godine. Na početku nas je jako razveselio početak gradnje. Međutim, zabrinuti smo zbog iznimne sporosti radova te nismo posve sigurni što je razlog. Sigurni smo da je ovo tek početak, jer svi se slažu da je projekt 2, a koji se nadovezuje na projekt 1 i koji tek čeka svoju realizaciju, puno opasniji i zahtjevniji. Međutim, koliko nam je poznato, za taj dio nema sredstava. Stoga vam se i javljamo radi zabrinutosti oko nastavka radova, javila nam se gospođa Danica i nastavila kako je prošlo jako mnogo vremena od odrona te kako su oni, ali i velik broj mještana u velikoj bojazni kako se radovi neće nikada niti završiti te da će tako postojeće klizište ugroziti njihove živote.
Inače, u dvorištu bračnog para Klanac te kobne 2018. godine bila se otvorila i pukotina u dužini 20-ak metara, a koju su sanirali svojim sredstvima i radom.
– Mi smo stalno u kontaktu s našom Općinom Posedarje te ih molimo da traže sredstva kako ne bi došlo do stanke u radovima, međutim, načelnik ističe kako Općina ovaj projekt bez pomoći države i ostalih institucija neće moći izrealizirati do kraja, govori nam zabrinuta Danica, apelirajući da se čim prije počne s projektom 2, pa makar i etapno na najugroženijim dijelovima koji se iz dana u dan urušavaju te da konačno nakon tri godine mogu sigurnije i mirnije živjeti.


Općina nema novca
– Željeli bismo naglasiti koliko je situacija alarmantnija iz dana u dan i koliko strahujemo, pogotovo za vrijeme velikih kiša, bura te mogućih potresa, kada su posebno ugroženi ljudski životi i imovina, ističe Danica Bolić.
Načelnik Općine Posedarje Ivica Klanac već je ranije rekao kako je napravljen projekt za 140 metara odrona, a sva dokumentacija i zahtjev za financiranje su predani Hrvatskim vodama. Tada je rekao kako je za sanaciju klizišta moguće od potrebnih četiri, dobiti maksimalno dva milijuna, ali kako bi i Općina trebala sudjelovati u sanaciji, te kako oni nemaju novaca.
Ovo nam je potvrdila i Danica Bolić, koja je rekla kako im je načelnik rekao da Općina nema novaca.
– Mi mještani smo se okupili i pisali smo raznim ministarstvima, ali ništa ne možemo napraviti već to mora napraviti jedinica lokalne samouprave, zaključuje Danica Bolić izrazivši nadu kako će se ovaj projekt sanacije ipak završiti.
 




Ivica Klanac: Ukupna sanacija košta gotovo 17 milijuna kuna
– Trenutno se izvode radovi u dužini 139 metara, koji vrijede 3,2 milijuna kuna, od čega 60 posto daju Hrvatske vode, a ostalo Općina Posedarje. U ovom dijelu kojega mora financirati Općina sudjeluje i Županija koja je uplatila jedan dio, odnosno 400.000 kuna, dok 700.000 plaća Općina. Najveći problem trenutno nam predstavljaju loše vremenske prilike. Naime, za doći do samog mjesta gdje se odvijaju radovi potrebno je prijeći 800 metara dug put uz samu obalu te ukoliko je jako jugo ili plima, more uništi taj put koji se mora onda raditi iznova. Ukoliko su velike plime, mehanizacija ne može doći do gradilišta i sve mora čekati. Inače, siječanj je poznat po osekama i suhom vremenu te je kao takav pogodan za izvođenje podmorskih radova, ali ove godine nemamo te sreće jer je ove godine siječanj nespecifičan, pojašnjava nam razloge sporog odvijanja radova načelnik Općine Posedarje Ivica Klanac. Dodao je kako nadzor nad radovima provodi Donat, a tvrtka zadužena za izvođenje je Stipčević, međutim, najveći je problem upravo loše vrijeme.
– Do sada su uredili kosinu na kojoj je bilo klizište, iskopani su temelji i napravljeni temelji i sada se treba dignuti zid i nakon toga ide uređenje, rekao je Klanac. Istaknuo je kako im treba samo mjesec dana dobroga vremena kako bi radove priveli kraju. Dodao je kako shvaća nestrpljenje mještana, ali moli za razumijevanje i strpljenje.
Na pitanje što je s drugom fazom sanacije koja stoji 13,5 milijuna kuna, rekao je kako su se obratili raznim ministarstvima jer cijeli zahvat košta gotovo 17 milijuna kuna, pa se nada da bi jedan dio mogli financirati kroz projekte.