Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VELIKA ULAGANJA U MALOM MJESTU U Svetom Petru gradit će se crkva, kanalizacija i zaobilaznica

26.01.2021. 14:21


Sveti Petar na Moru, naselje Colića, Jurišića, nekoliko obitelji Jureša i vikendaša u Općini Sveti Filip i Jakov, smješteno na sjevernoj obali Pašmanskog kanala razvilo se tek u posljednjih 100 godina, najviše zadnjih petnaestak godina. No, najveći problem je što mještani još čekaju završetak izgradnje kanalizacijske mreže, zaobilaznice i nastavak uređenja obalnog pojasa.
– U Općini Sv. Filip i Jakov mnogo se ulaže u gradnju komunalne infrastrukture i poboljšanje kvalitete života općinskih žitelja, kazao je načelnik Zoran Pelicarić.


Za kanalizaciju još 20 milijuna kuna
– Dosad je u Sv. Petru za kanalizaciju i izmjenu vodovodnih cijevi uloženo oko 20 milijuna kuna, rekao je Pelicarić.
Naime, kaže on, vrijednost radova I. faze koje su sufinancirale Hrvatske vode kroz EU projekt i jednim dijelom Općina Sv. Filip i Jakov, iznosila je 12,5 milijuna kuna.
– Za završetak kanalizacijske mreže podsustava Sv. Petar i za III. fazu trebat će izgraditi oko pet kilometara mreže. Riječ je o iznosu od oko 20 milijuna kuna u sklopu Aglomeracije Biogradska rivijera, kopno, vrijedne oko 400 milijuna kuna, kazao je Pelicarić.
Najveći dio izgradnje kanalizacijske mreže u Sv. Petru je zapravo uz samo more što sprječava dreniranje postojećih sabirnih jama u podzemlje i zagađenje mora na plaži.


560 priključaka na vodu
– Zajedno s izgradnjom kanalizacijske mreže rekonstruirale su se i postojeće vodovodne cijevi i vodovodni priključci koji su se spojili na novi cjevovod, a na dijelovima obuhvata gdje nema cjevovoda se i izgradio, podsjetio je Pelicarić.
Sveti Petar je malo primorsko naselje, ali u kojem je na vodovodnu mrežu priključeno čak 560 objekata, većih i manjih.
– Projektom izgradnje kanalizacije otvorili smo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama kao i našim brojnim gostima. Projekt ima veliko značenje kako u gospodarskom smislu tako i u očuvanju okoliša, naglašava Pelicarić.
Što se tiče cestovne infrastrukture, narednim financijskim razdobljem Europske unije planirano je financiranje obilaznica, uklanjanje takozvanih uskih grla te povećanje sigurnosti na cestama.




Urbaniziranje turističke destinacije
– Kako je Jadranska magistrala mjesto prometnih nesreća pa i u Svetom Petru, u skladu s tim razrađen je projekt koji je uvršten u prostorni plan Zadarske županije, a to je obilaznica od Sukošana do Pakoštana. U tijeku je studija koja će pokazati kolika je vrijednost projekta, kakva je dinamika gradnje te kakve su uopće proporcije buduće ceste, objašnjava Pelicarić.
U Sv. Petru kod škole je podignuto dječje igralište, a izgrađena je biciklistička staza do Turnja u ukupnoj vrijednosti pet milijuna kuna.
– Prema urbanističkom planu uređenja obalnog pojasa, u Svetom Petru predviđena je izgradnja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja, luke nautičkog turizma, komunalna luka i izgradnja bazena za vaterpolo. Dakako, i prometna povezanost s lukom, kazao je Pelicarić.
Polaganje kanalizacijskih cijevi uz more bilo je i prvi korak u izgradnji rive u Sv. Petru, sa šetnicom, biciklističkom stazom i kolnikom.


Put Pećine i Babićka
– Riva je široka 8 metara, a u prvoj fazi izgrađena je od Čičmira, iz pravca Turnja, do rodne kuće francuskog romanopisca Emila Zole. U drugoj fazi nastavit će s uređenjem obalnog pojasa, kako i priliči ovom naselju koje je sve poželjnija turistička destinacija, najavio je Pelicarić.
Nakon izgradnje 36 novih grobnica na mjesnom groblju ovih dana trebala bi započeti izgradnja oko 150 metara ogradnog zida. U tijeku je realizacija projekta proširenja i uređenja dva zapuštena i zarasla puta, put Pećine i Babićka u dužini oko 2,5 kilometara.
– Put Pećine ide od sale za vjenčanje Aurora do Širokog puta u Turnju gdje su Mandići, Colići, Pedisići, Santini. Put Babićka od vodospreme ide prema Sukošanu i Podvršju, pojansio je Pelicarić.
 


Crkva sv. Petra premalena, gradit se nova
Sveti Petar na Moru zvao se od 1941. godine Krmčina. Na temelju Statuta općine Biograd od 17. prosinca 1992. naselju Krmčina izmijenjen je naziv u Sv. Petar na Moru. U centru naselja nalazi se kapelica, crkva sv. Petra koja je obnovljena 1681. godine i može primiti tek 30-ak vjernika, dok ostali bogoslužje slušaju u dvorištu crkve.
– Lokacija za novu crkvu povrh Jadranske magistrale, nedaleko vodospreme, određena još prije Domovinskog rata. Za vrijeme načelnika Marina Colića iz Sv. Petra zemljište površine oko 2.000 metara je imovinskopravno sređeno te je u općinskom vlasništvu. Pred nama je izgradnja nove crkve jer sadašnja crkva sv. Petra ne zadovoljava potrebe vjernika te je potrebna izgradnje nove i znatno komfornije crkve. Nakon više od 350 godina započela je jedna lijepa priča koja ima crkveno, vjerničko, kulturno i nacionalno značenje, poručio je Pelicarić.