Snijeg i dalje stvara probleme na sjeveru Županije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Ciča zima
Ministarstvo obrane poslalo je vojsku koja već nekoliko dana pomaže Zimskoj službi. Snježni nanosi su na nekim dijelovima visoki i iznad šest metara, neka od sela su doslovno odsječena od svijeta, a djeci je otkazana nastava
Snijeg na području općine Gračac i dalje neumoljivo pada

Snijeg koji posljednjih dana uzrokuje velike probleme na sjevernom dijelu Zadarske županije u ponedjeljak je propadavao i u Starigradu, Biogradu, Zadru i zaleđu. Dok su se snježne pahulje mogle vidjeti u Zadru i zaleđu, snijeg i vjetar onemogućavaju normalan život na području Gračaca. Ministarstvo obrane poslalo je vojsku koja već nekoliko dana pomaže Zimskoj službi. Snježni nanosi su na nekim dijelovima visoki i iznad šest metara, neka od sela su doslovno odsječena od svijeta, a djeci je otkazana nastava.

Već nekoliko dana zatvorene su ceste koje vode prema većini sela u okolici Gračaca, bila je zatvorena čak i cesta koja vodi u mjesto Srb, a u najgoroj situaciji su mještani sela Mazin. Naime, cesta do njih zatvorena je već osam dana. Kako smo saznali, ralice su probijale cestu već tri puta, ali je vjetar ponovno nanosio snijeg te zatvarao cestu odmah nakon čišćenja.

Nataša Turbić, načelnica Općine Gračac, govori nam kako je stanje katastrofalno te da je zbog vjetra situacija u ponedjeljak gora nego što je bila u nedjelju.

- Bura, vijavica i zapusi koji nose snijeg napravili su to da je sve odsječeno. Vjetar nanosi snijeg te je i u samom mjestu potrebno čistiti svaka dva sata. Sva mjesta u okolici su odsječena i sve je paralizirano. Pristup selima je onemogućen. Ponegdje su nanosi visoki i po 10 metara. Stariji mještani su naviknuti na snijeg i na slične vremenske uvjete te su opskrbljeni s hranom, a za bolesne ili one kojima je potrebna hrana spremne su službe koje će im to dostaviti, kazala nam je načelnica Turbić.

Stjepan Knežević, nadcestar u Cestama zadarske županije ističe da najveće probleme uzrokuju snježne vijavice zbog kojih je vidljivost manja od pet metara.

- Zatvorene su ceste D1, D218 i županijska prema Srbu. Put prema Zagrebu i Kninu onemogućen je zbog snježne vijavice koja ide u dugačkim potezima te onemogućava vidljivost. Vidljivost je manja od pet metara od Bruvna do Udbine, kao i na predjelu od Otrića prema Kninu te od Srpskog klanca do Sučevića. Cestu prema Mazinu pokušavali smo očistiti tri puta, ali jednostavno ne ide. Prema prognozi koju smo dobili bi vrijeme sutra moglo biti nešto bolje, kaže Knežević dodajući kako su posljednjih dana išli do većine sela, ali nanosi su ponovno zatvarali ceste.

Snijeg na području Zadarske županije

Snježne pahulje mogle su se vidjeti i u Zadru, no unatoč željama najmlađih on se nije zadržavao. Manje količine snijega zadržavale su se na krovovima kuća i po automobilima u zadarskom zaleđu te u Starigradu, Biogradu, Benkovcu i okolici. Tek nešto veća količina pala je na obrovačkom području. Nekoliko centimetara snijega nošenog vjetrom moglo se vidjeti u Kruševu i Žegaru, kao i u Obrovcu, a najveća količina oko pedesetak centimetara bila je na predjelu od Zatona Obrovačkog prema tunelu Prezid.

Stipan Periša, nadcestar u ispostavi Obrovac Cesta zadarske županije ističe kako su sve snage na terenu te da se čisti snijeg koji pada na njihovom području.

- Snijeg pomalo pada i nosi ga bura. Malo je zabijelilo na Masleničkom mostu i prema Starigradu, a ima ga i u Karinu, Kruševu i Medviđi. Prema Žegaru je isto tek nekoliko centimetara. Najviše snijega je, kao i obično, na cesti prema tunelu Prezid. Posipamo i čistimo kolnike i sve su nam snage na terenu, kaže Periša.

Snijega na benkovačkom području bilo je nešto manje.

- Nešto sitno pada, hvata se po krovovima. Malo je zabijelilo, ali najviše je snijega nošenog vjetrom. Ralice i posipači su spremni i ne bi trebalo biti problema, kazao nam je nadcestar Miro Jurjević iz Benkovca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)