Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HDZ i SDSS-u po četiri mjesna odbora, nezavisnima jedan

26.02.2019. 18:15
HDZ i SDSS-u po  četiri mjesna  odbora,  nezavisnima  jedan


U gradu Obrovcu u nedjelju su održani izbori za devet  Vijeća mjesnih odbora. Po četiri mjesna odbora osvojili su HDZ i SDSS.  HDZ je osvojio vlast u mjesnim odborima u kojim žive isključivo ili su  u ogromnoj većini Hrvati (Obrovcu, Kruševu, Karinu, Zelengradu), dok  u ostalih pet mjesnih odbora žive isključivo pripadnici srpske nacionalne manjine.
– Hrvatska demokratska zajednica je postigla izvrsne rezultate, od  mogućih 26 vijećničkih mandata u Obrovcu, Kruševu, Karinu i Zelengradu osvojili smo čak 24 vijećnička mjesta, odnosno 93 posto mandata, kazao je gradonačelnik dr. Ante Župan, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Obrovca.


Perauča jedini iznenadio
SDSS je vlast osvojio u Bilišanima, Žegaru, Krupi i Golubiću, dok će u  četiri naredne godine na vlasti u Muškovcima biti kandidacijska lista  grupe birača Slobodan Peurača.
– S obzirom na lokalne izbore izlaznost je bila od 20 do 60 posto, što  pokazuje da su i izbori za mjesne odbore također važni za biračko tijelo, općenito za građane  Obrovca, naglasio je dr. Župan.
Političke stranke s predznakom hrvatska ili tzv. hrvatske stranke,  osim HDZ-a, uopće nisu pokazale interes, jednostavno nisu sa svojim  kandidacijskim listama izašle na nedjelje izbore.
– Ovi izborni su iznimno važni kao oblik neposrednog sudjelovanja  građana u odlučivanju. Ne bih komentirao ostale hrvatske  političke  stranke, sve je tu jasno, poručio je gradonačelnik Župan.
U mjesnom odboru Kruševo biralo se sedam članova vijeća. Na biralište je izašlo točno 90 birača, a kako HDZ-ova lista predvođena Vericom Jurjević nije imala konkurenciju, osvojila je sve mandata.
Obrovac je imao dvije kandidacijske liste, HDZ-ovu je predvodio Ivica Klanac, a SDSS-ovu Milan Milić. Izašlo je 165 građana s pravom glasa te je HDZ sa 136 glasova ili 78 posto glasova osvoji šest mandata, a  SDSS s 29 glasova jedan vijećnički mandat.
Na izbore u Gornjem Karinu izašlo je 179 građana s pravom glasa.  HDZ-ovu listu je predvodila Ana Bitunjac glasovalo je 136 birača što je  bilo dovoljno za šest mandata. SDSS-ova lista sa 43 glasova osvojila je  jedan mandat a predvodio ju je Dragan Vukas.
U mjesnom odboru Zelengrad biralo se pet članova vijeća, HDZ je  osvojio 84 posto glasova i svih pet mandata. Na izbore je izašao 31 birač, za kandidacijsku listu HDZ-a koju je predvodio Radivoj Mitrović  glasovalo je 27 birača, a za SDSS listu predvođenu Nikola Veselinović  četiri birača,
– Valja napomenuti da u ovom mjesnom odboru nacionalna struktura biračkog tijela nije išla u korist HDZ-a, kazao je Slobodan Jurjević,  HDZ-ov zamjenik gradonačelnika.


Neizvjesno u Bilišanima
 U Bilišanima je bilo zaista gusto. Na izbore se odazvalo 89 birača, a  rezultatom 47: 42 pobijedio je SDSS i osvojio tri od pet mandata. SDSS- ovu listu je predvodio Petar Gugleta, a kandidacijsku listu grupe birača  Dušan Badža.
Također gusto i neizvjesno bilo je i u Muškovcima, vlast je rezultatom  45: 41 pripala kandidacijskoj lista grupe birača Slobodan Peurača koja  je osvojila tri od pet mandata. Listu SDSS-a je predvodio Nikola Buljević.
I u Žegaru je bilo povuci-potegni. Odazvalo se najviše birača od svih  devet mjesnih odbora, čak 218. Za SDSS nositelja liste Žarka Milića glasovalo je 130 birača što je bilo dovoljno za pobjedničkih tri mandata.  Kandidacijska lista grupe birača Jovan Šukara osvojila je naklonost 88  birača za nedostatnih dva mandata.
U Krupi je bilo tri liste, SDSS-ova koju je predvodio Miodrag Miki  Gužvica te dvije kandidacijske liste grupe birača, Borislav Badža i Željko Jovančević. Rezultatom 3: 2 pobijedio je SDSS s 33 glasova, Dva  mandata s 26 glasova je osvojila lista Željka Jovančevića, dok je lista Borislava Badže s 11 glasova ostala bez mandata.
U Golubiću SDSS nije imao protukandidate te je osvojio svih pet  mandata. Nositelj liste je bio Dragoslav Veselinović, a na izbore je izašlo  38 birača.