Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

POSJET BAŠTICI Vučković: U Zadarskoj županiji financiramo čak tri projekta navodnjavanja

26.02.2021. 15:33


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je s premijerom Plenkovićem obišla Bašticu kako bi se iz prve ruke uvjerila kako funkcionira navodnjavanje ovog poljoprivrednog dobra. Naime, sustav javnog navodnjavanja Baštice u drugoj je fazi provedbe te je ova bila izvrsna prilika za uvid u razvoj voćarstva potpomognutog sredstvima europskih fondova. Nakon obilaska voćnjaka ministrica je za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Kovačević izrekla brojne riječi hvale, čak ga navodeći kao – uzor.
Na Baštici se u drugoj fazi projekta radi o doista impozantnoj površini od 158 hektara obuhvaćenoj sustavom javnog navodnjavanja za koji ugovorena vrijednost potpore iznosi gotovo 23 milijuna kuna iz takozvane podmjere 4.3.1. Programa ruralnog razvoja. Ova je mjera, istaknuto je u Baštici, izuzetno važna jer će omogućiti priključenje na sustav za 43 poljoprivrednika i doprinijeti održivom upravljanju resursima i jačanju lokalne poljoprivredne proizvodnje.
Vladina delegacija posjetila je ovom prigodom voćnjake nadaleko poznatih OPG-ovaca, oca i sina Zvonimira i Darka Kovačevića, izražavajući veliko zadovoljstvo svim viđenim. Tom prilikom ministrica Vučković naglasila je kako je u Zadarskoj županiji ukupno ugovorena 1,6 milijarda kuna poljoprivrednih potpora i potpora ribarstvu, od čega je dosad isplaćeno gotovo 1,3 milijardi kuna.
– Kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo ugovorena su ukupno 929 projekta vrijednosti odobrene potpore u iznosu od 574 milijuna kuna. Navedena sredstva doprinijet će našoj namjeri da se ojača i konsolidira domaća proizvodnja, kao i konkurentnost i otpornost sektora akvakulture i ribarstva, što dokazuje da već slijedimo strateške smjernice nove Strategije koja ima za cilj maksimalno iskorištenje potencijala i, u konačnici, kompletnu revitalizaciju, naglasila je ministrica koju smo na kraju posjeta pitali i za komentar svega viđenog u Baštici.
– Ovo je jedno sjajno gospodarstvo koje je prošlo težak put još od devedesetih godina, a čije poteškoće nama mogu biti dobar pokazatelj onoga što eventualno dodatno trebamo popraviti i promijeniti. Što se tiče sustava navodnjavanja, to su projekti godinama pripremani u suradnji Hrvatskih voda i naših županija, a financiraju se iz programa ruralnog razvoja kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede. U Zadarskoj županiji to su Baštica 2, projekt navodnjavanja u Lišanjskom polju i Donja Baštica na jednom drugom natječaju navodnjavanja. U ovoj županiji, dakle, financiramo čak tri projekta navodnjavanja, a veseli me čuti da za projekt Baštica 2 koji smo posjetili ima 43 korisnika, što je jako dobro. Svi potvrđuju da navodnjavanje značajno povećava prinose i olakšava proizvodnju i to je neophodan korak, zaključila je ministrica.