Projekt je odličan i da se mene pita trajao bi zauvijek

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Škabrnji se provodi program pomoći kojeg hvale korisnici
Projekt »Širenje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga« usmjeren je na pomoć u kućanstvu našim starijim mještanima. Imamo trideset korisnika, što je maksimalan broj, za koje brinu tri žene starije od pedeset godina. Žene im u kući pružaju pomoć u čišćenju, spremanju ručka, a ovim programom nije obuhvaćena njega jer bi u tom slučaju domaćice trebale imati završen tečaj, kaže Irena Škara, koordinatorica projekta
Toni PERINIĆ
Konferencija o projektu održana je u školi u Škabrnji

U prostorijama Osnovne škole Škabrnja održana je konferencija o potrebama ulaganja u proces deinstitucionalizacije na lokalnoj razini. Konferencija je održana kao dio aktivnosti u sklopu projekta »Širenje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga« koji se u općini Škabrnja provodi od svibnja prošle godine. Riječ je o Europskom projektu, vrijednom nešto manje od dva milijuna kuna kojemu je cilj razvijanje i osiguravanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga.

Razgovor korisnicima puno znači

- Projekt »Širenje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga« usmjeren je na pomoć u kućanstvu našim starijim mještanima. Imamo trideset korisnika, što je maksimalan broj, za koje brinu tri žene starije od pedeset godina. Žene im u kući pružaju pomoć u čišćenju, spremanju ručka, a ovim programom nije obuhvaćena njega jer bi u tom slučaju domaćice trebale imati završen tečaj. Također, imamo i vozača, koji korisnike vozi do Zadra ili gdje im već treba, ističe Irena Škara, koordinatorica projekta i napominje kako su korisnici zadovoljni provedbom i realizacijom projekta.
- Projekt je s realizacijom započeo prije devet mjeseci i od tad do danas samo primamo pohvale od korisnika. Trudimo se stvarno korisnicima pružiti kvalitetnu i odgovarajuću uslugu. Interes za program je daleko veći, ali trenutačno nemamo kapacitete za njegovo proširenje, navodi Škara.
Uz domaćice, korisnicima je svakodnevno na usluzi i stručna suradnica društvenog smjera s kojom mogu razgovarati o problemima i teškoćama koje ih muče i kod koje nerijetko potraže savjet u raznim situacijama.
- Kao stručna suradnica društvenog smjera korisnicima pružam savjete, pomoć i podršku. Vidim da su korisnici dosta zadovoljni s projektom i žele da se to nastavi i dalje, u budućnosti. Ljudi su društveni, žele razgovor, priču, to im odgovara, s obzirom na to da su starije životne dobi, naglašava Marija Jurić, stručna suradnica društvenog smjera.

Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda

- Razgovor s našom suradnicom korisnicima jednako znači i kao fizička pomoć, jer čovjek je društveno biće, potreban mu je razgovor i komunikacija. Korisnicima kojima obitelj ne živi u blizini ovakva pomoć je stvarno potrebna, njima fali razgovora i razumijevanja okoline, dodaje koordinatorica Irena Škara.
Konferenciji je prisustvovao i korisnik projekta, Budimir Pavičić (81) koji kaže kako je prezadovoljan projektom i kako njemu i supruzi pomoć u kućanstvu dobro dođe.
- Projekt je odličan i da se mene pita trajao bi zauvijek. Ja i supruga smo sami, polupokretni, a ja sam čak stopostotni invalid i pomoć nam dobro dođe. Kad trebamo u Zadar kod liječnika ili nešto drugo, ne moramo se misliti tko će nas voziti, prijevoz je osiguran, govori nam barba Budimir.
Projekt se provodi u partnerstvu Općine Škabrnja s Domom za odgoj djece i mladeži Zadar, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Intenzitet potpore je sto posto.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)