Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biograd ugošćuje nezbrinutu bihaćku djecu

Autor: Velimir Brkić

25.03.2009. 23:00
Biograd ugošćuje nezbrinutu bihaćku djecu

Foto: Velimir BRKIĆ



Grad Biograd tijekom turističke sezone na 10-ak dana ugostit će 30-ak nezbrinute djece, djecu s posebnim potrebama te djecu iz socijalno ugroženih obitelji iz Bihaća, najavio je Knez


Izaslanstvo Grada Biograda predvođeno gradonačelnikom dipl. ing. Ivanom Knezom boravilo je u službenom prijateljskom posjetu u gradu Bihaću, sjedištu Unsko-sanskog kantona, u sastavu entiteta Federacije Bosne i Hercegovine. Održan je radni sastanak s 32-godišnjim načelnikom Općine Bihać mr. Hamdijom Lipovačom, koji je već pet godina načelnik ove općine koja s bosanske strane graniči sa općinama Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Drvar, a s hrvatske s općinama Donji Lapac, Korenica i Slunj. Na sastanku s Lipovčakom (SDP) i njegovim suradnicima nazočili su i biogradski gradonačelnici u sjeni zaduženi za međunarodnu suradnju i rad s udrugama, profesorica engleskog jezika i povijesti umjetnosti Gabrijela Čepo i apsolvent menadžmenta Ivan Čupić.
60.000 Bišćana pozvano na ljetovanje
– Grad Biograd tijekom turističke sezone na 10-ak dana ugostit će 30-ak nezbrinute djece, djecu s posebnim potrebama te djecu iz socijalno ugroženih obitelji iz Bihaća te im omogućiti ljetovanje u ovom kraljevskog gradu s kornatskim arhipelagom, hvalevrijedna je gesta biogradskog čelništva koje je bihaćki načelnik Lipovača, izdanak poznate obitelji Pozderac koja je niz godina obnašala visoke dužnosti u vrijeme socijalističke Jugoslavije, s radošću je objeručke prihvatio.
Kao skorašnji, shodno novom Zakonu o turističkim zajednicama, predsjednik gradske Turističke zajednice, gradonačelnik Knez je na ljetovanje u Biograd pozvao sve Bišćane. Naime, Bihać sa svojim okruženjem broji preko 60.000 stanovnika.
– Jedna od tema razgovora bilo je i “Biogradsko ljeto”, kulturno događanje tijekom nadolazeće ljetne sezone, koje će se programski obogatiti kulturno-umjetničkom razmjenom Bihaća i Biograda. Naime, Biograjci će sudjelovati na manifestaciji “Bihaćko ljeto” a Bišćani na “Biogradskom ljetu”. A kako je načelnik Lipovača po funkciji i predsjednik NK Jedinstvo, uspostavit će se i sportska suradnja, najavio je Knez.
Gradonačelnici za mir
Osim povezivanja i suradnje udruga ova dva grada, povod posjetu, među ostalim, bio je i osobni poziv načelniku Lipovači da potkraj mjeseca travnja nazoči na svečanosti otkrivanja spomenika ptici ždral, kao simbolu sreće i dugoga života.Kao potpredsjednik međunarodne organizacije “Gradonačelnici za mir”, Knez je načelnika Lipovaču pozvao da se i Bihać pridruži obitelji od oko 2.800 gradova iz 134 zemlje svijeta koji su službeno dali podršku gradonačelniku Hirošime, pokretaču programa solidarnosti gradova za potpuno ukidanje nuklearnog oružja.
Istovremeno radni sastanak su održali i novinarka biogradskog radija BnM Branka Pelicarić i direktorica Radio Bihaća Mirela Poprženović dogovorivši pritom, između ostalog, i uspostavljanje radijskog mosta Biograd-Bihać te emitiranje turističko propagandnog jingla Biogradske rivijere na ovoj rado slušanoj bosanskoj radio postaji.
Na prigodnom domjenku u restoranu Paviljon na Uni nazočili su općinski vijećnik Alen Islamović, bosanskohercegovački rock-pjevač, nekadašnji član rock-grupa Divlje jagode i Bijelo dugme, te bihaćki župnik fra Ivica Matić iz franjevačke provincije Bosne Srebrene, od kojeg doznajemo kako je u Bihaću prije rata bilo 3.620 a danas 2.961 rimokatolika.


 BIHAĆKI ANTIRECESIJSKI PROGRAM




Boravak u Bihaću zbio se upravo tijekom intenzivnih pregovora s predstavnicima sindikata, neposredno pred burnu sjednicu bihaćkog Općinskog vijeća gdje je načelnik Lipovača predstavio set od 10 antirecesijskih mjera usmjerenih protiv efekata ekonomske krize na području općine Bihać. Istovremeno, Općinsko vijeće koje ima 16 vijećnika vladajućeg SDP-a i 14 vijećnika oporbe predvođene SDA-om (HDZ ima 2 vijećnika), trebao je izglasati rebalans općinskog proračuna od 21 na 15 milijuna eura i smanjenje plaća svim zaposlenicima općinske uprave i javnih poduzeća kojima je općina osnivač za 10 posto, kao i smanjenje redovnih ulaganja za više od 25 posto. Određeni broj kapitalnih projekata prolongirat će se za naredne, bolje godine.
Cijena 600-gramskog polubijelog kruha s 3 kune smanjit će se na 1,85 kuna (jedna konvertabilna marka (KM) = 3,7 kuna). Razliku od 80 posto će sufinancirati općina a 20 posto pekari. Po cijeni od 50 feninga (1,85 kuna) dnevno će se prodavati 1.000 komada kruha. Podijelit će se i sufinancirati poljoprivredne sadnice, sjeme, gnojivo i košnice za mlade pčelare te gorivo. Najugroženijim obiteljima će se nabaviti 50 muznih krava, 5.000 koka nesilica, 50 plastenika sveukupne površine 12.000 metara četvornih, ustupit će se općinsko poljoprivredno zemljište. Sufinancirat će se javni prijevoz učenika i studenata kojih u Bihaću ima preko 10.000, te kamatne stope za građevinske poduzetnike u stanogradnji. Svi koji ostanu bez posla dobivat će jednokratnu novčanu pomoć, dok su u tijeku pregovori s trgovačkim centrima o značajnom smanjenju marži na osnovne prehrambene proizvode i artikle higijene…


 1434. POKLONJEN FRANKOPANIMA


Godine 1434. ugarsko-hrvatski kralj Sigismund poklanja Bihać hrvatskoj plemićkoj obitelji Frankopan, pod čijom vlašću će ostati do početka XVI stoljeća. Bihać je u tom vremenu imao sedam crkava među kojima se isticala crkva Sv. Antuna Padovanskog, koju će osmanlije po osvajanju grada 1592. preinačiti u džamiju. Početkom II. svjetskog rata Bihać ulazi u sastav novoformirane Nezavisne države Hrvatske. Tijekom posljednjeg rata Bihać je čak 1.300 dana živio u srpskom okruženju. Glavnu ulogu u prekidu neprijateljskog okruženja imale su združene snage HV-a i HVO-a.