Ove godine maturira zadnja generacija mladih koji su rođeni u ratu, pa je važno prenositi istinu iz prve ruke

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Povjesničari i zapovjednici

Učitelji i nastavnici povijesti okupili su se jučer u zadarskom hotelu Kolovare na 6. državnom seminaru na temu Domovinskog rata. Tema seminara bila je 20. obljetnica Operacije Maslenica. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović je rekao kao se Hrvati dijele po svačemu, ali da na temu Domovinskog rata ne bi trebalo biti podjela. Stoga je potrebno slušati istinu o ratu u kojem je stvorena hrvatska država, jer današnji udžbenici povijesti na kvantitativno i kvalitativno različite načine opisuju ta događanja iz suvremene hrvatske povijesti. Ove godine, maturira zadnja generacija mladih koji su rođeni u ratu, pa kako kaže Filipović, napose je važno prenositi istinu iz prve ruke, putem svjedočenja izravnih sudionika rata.

O političkim zbivanjima u Zadru i njegovoj okolici prije Maslenice, govorio je zadarski povjesničar dr. Zlatko Begonja. Begonja je govoreći o širem kontekstu srpskog pitanja u Hrvatskoj rekao da je ideja o izdvajanju tzv. srpskih srezova iz Banovine Hrvatske postojala još prije Drugoga svjetskog rata, a da je jedan od promotora te ideje bio i književnik Vladan Desnica. Nekoliko desetljeća kasnije, JNA je bila instrument kojim se pokušala ostvariti ta ideja.

Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata Ante Nazor podsjetio je da je JNA imala plan za osvajanje Zadra, o čemu je govorio ideolog i vođa pobunjenih Srba Jovan Rašković koji je nakon naredbe o oduzimanju oružja Teritorijalne obrane, još u siječnju 1991. izjavio u Beogradu da će za nekoliko mjeseci ionako sve to biti Srbija.

O pripremama i samom tijeku operacije Maslenica govorio je umirovljeni brigadir Danijel Kotlar koji je istaknuo da je u njoj sudjelovalo 3.950 hrvatskih vojnika protiv 4.400 srpskih.

Njegov ratni kolega, inače zapovjednik Crnih mambi 2. GBR Boris Jazović je napomenuo da operacija Maslenica nije postigla sve unaprijed zacrtane ciljeve niti su hrvatske snage zauzele dominantne visove, prelazeće nakon pritiska međunarodne zajednice u aktivnu obranu, pa je sve rezultiralo vrlo teškim borbama nakon neprijateljskog protunapada početkom veljače 1993.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno