Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Neumorni humanitarac, pun ideja kako pomoći onkološkim bolesnicima

27.03.2020. 06:00


Neumorni humanitarac, vrijedan, energičan, požrtvovan i pun bezbrojnih ideja kako pomoći onkološkim bolesnicima, bio je Vladislav Tomčuk, dugogodišnji tajnik najveće zadarske humanitarne udruge – Lige protiv raka Zadar, koji je preminuo protekloga petka, 20. ožujka 2020. u 66. godini života.
Punih petnaest godina je Vlado, kako su ga mnogi zvali, kao tajnik bio angažiran u zadarskoj Ligi, u kojoj je sa suradnicima osmišljavao i organizirao niz humanitarnih akcija na poboljšanju uvjeta liječenja oboljelih od malignih bolesti na zadarskom području.
Uz vodeće ljude Lige koji su u međuvremenu obnašali dužnosti predsjednika ove udruge, na čijem je čelu danas dr. Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, Vladislav Tomčuk predano je radio kako bi najteži bolesnici imali što bolje uvjete liječenja, te je posebno njegovom zaslugom zadarska Liga od strane krovne udruge – Hrvatske Lige protiv raka, više puta isticana kao najbolja i najuspješnija hrvatska Liga. O tome svjedoči i priznanje koje je zadarska Liga 2009. godine dobila kao najbolja od svih 26 Liga u Hrvatskoj.
U svim Liginim akcijama proteklih petnaestak godina, a bilo bi ih teško sve nabrojiti, Vladislav Tomčuk dao je nemjerljivi doprinos. Bio je neizostavni »kotačić« u dugačkom humanitarnom lancu kako bi sve osmišljene akcije bile uspješno provedene i kako bi se njima prikupio što veći novčani iznos, ali i ostale vrste donacija za onkološke bolesnike. Zahvaljujući, među ostalima, i njegovu angažmanu i idejama kupljeni su tako brojni medicinski uređaji i oprema u Općoj bolnici Zadar. Tajnik Tomčuk je posljednjih godina, zajedno s predsjednikom i članovima Predsjedništva Lige, posebno bio angažiran na najvećem cilju koji si je ova udruga, koja u Zadru djeluje od daleke 1967. godine, zadala. Riječ je o prikupljanju novca za kupovinu uređaja za radioterapiju – linearnog akceleratora kojim bi zadarska Opća bolnica dobila vlastitu radioterapiju i onkološki pacijenti na zračenje ne bi morali putovati u druge bolnice.
Vladislav Tomčuk bio je doista, kako su ga nazivali, dobri duh ove značajne humanitarne organizacije kojoj će njegov neumorni rad zasigurno mnogo nedostajati, ali s druge strane njegov fizički odlazak i obvezivati na daljnje maksimalno zalaganje na poboljšanju zdravstvene zaštite stanovništva na zadarskom području, od onkoloških bolesti.