Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ŠIME FANTELA: “Teško se u ovoj situaciji spremati za Olimpijske igre”

26.03.2020. 20:21


Nakon što se vratio iz Španjolske, Šime Fantela zadnjih dva tjedna je u samoizolaciji, koja završava za nekoliko dana. Iako se neće mnogo toga promijeniti niti nakon prekida samoizolacije, Fantela kaže da jedva čeka da se to dogodi.
– Nismo izlazili iz kuće zadnjih tjedana. Znam da niti nakon što završi taj period u kojemu moramo biti u kući se neće previše toga promijeniti, ali barem ću moći baciti smeće ili otići do dućana. Barem da tih deset minuta provirim vani – kaže Fantela, koji se redovito čuje s kolegama iz reprezentacije koji su također bili u Španjolskoj i koji su također morali biti u samoizolaciji. Među njima je Šimin brat Mihovil, otac i trener Edo Fantela, zatim Igor Marenić…. Na sreću, kako stvari stoje, nitko nije zaražen koronavirusom.
– Čujemo se redovito i vjerujem da se nitko nije zarazio. Tu su još bili i Pavle Kostov i Petar Cupać koji su također u karanteni, zatim trener Karlo Krpljević, Igor je bio i u Italiji i u Španjolskoj i također je sve u redu.
A braća Šime i Mihovil Fantela neće uskoro napasti olimpijsku medalju. Kao što je poznato, Olimpijske igre su odgođene za 2021. godinu.
– Ta odluka je svakako bila očekivano i realno to je i najpoštenije rješenje. Teško je u ovoj situaciji trenirati i spremati se za Olimpijske igre, a u isto vrijeme se plašiti za život i živote svojih najbližih. A godina dana i nije neki prevelik period, naravno ako se ova situacija ne produži previše.
A godina dana će Fantelama dobro i doći…
– Ipak smo mi kasnije ušli u klasu i ovako ćemo imati godinu dana više za treninge, a to bi nam moglo mnogo značiti.
 


Olimpijske kvalifikacije u jedrenju krajem ove godine ili početkom 2021.
Svjetski jedriličarski savez planira organizirati olimpijske kvalifikacije krajem ove godine ili početkom 2021. s obzirom na odgodu Olimpijskih igara u Tokiju.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i organizatori Igara u Tokiju su u utorak odlučili zbog pandemije koronavirusa odgoditi OI za najkasnije iduće ljeto.
MOO je već ranije odobrio Svjetskom jedriličarskom savezu produljenje kvalifikacija do 30. lipnja nakon što je Svjetski kup u Genovi otkazan zbog krize s koronavirusom.
Međutim, Svjetski jedriličarski savez je sada potvrdio da neće održati ostatak kvalifikacija za Afriku, Aziju ili Europu u kratkom roku.
"Svjetski jedriličarski savez podupire odluku MOO-a i organizacijskog odbora Igara u Tokiju da se osigura zdravlje i dobrobit sportaša, navijača i svh koji sudjeluju u natjecanjima diljem svijeta", navodi se u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Saveza.
"Svjetski jedriličarski savez radi zajedno s MOO-om na doradi kvalifikacijskog sustava gdje je naša preporuka da se kvalifikacije odrade ili krajem ove ili početkom sljedeće godine", stoji u priopćenju Saveza.
 
 


Odgođen i put olimpijske baklje po Japanu
Nakon odgode Olimpijskih igara 2021. godine, organizacijski odbor Tokio 2020. je također odgodio put olimpijske baklje po Japanu koji je trebao početi u četvrtak u Fukushimi. Organizatori Igara su najavili da će naknadno objaviti datum kada će baklja krenuti na novi put po Japanu. U utorak su japanske vlasti, Organizacijski odbor igara i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) postigli dogovor o odgodi Igara zbog pandemije koronavirusa za ljeto 2021. godine.
Olimpijska baklja ostat će u Japanu, a organizacijski odbor igara dodao je da će provjeriti može li se u novi put baklje uključiti oni koji su bili planirani za ovogodišnji događaj.