Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SOLIDARNOST NA DJELU Zemunik brine o 150 starijih i potrebitih koji su i bez koronavirusa u svojevrsnoj karanteni

26.03.2020. 19:26


Oko 150 starijih i potrebitih na području koje pokriva Općina Zemunik Donji su u svojevrsnoj karanteni. Organizirani su timovi koji se u pandemiji koronavirusa brinu da im pomognu u zadovoljavanju najosnovnijih životnih potreba, u nabavi lijekova, namirnica i kućnih potrepština.
– Moji suradnici u Općini i našim poduzećima izuzetno se trude da prođemo ovu krizu sa što manje ožiljaka, nastojimo biti pravovremeni i efikasni. Organizirali smo timove za pomoć potrebitima. Izvještavamo o svemu, dajemo upute i preporuke, organizirali smo volontere koji su nam na pomoći i kojima se od srca zahvaljujemo, kazao je Ivica Šarić, načelnik Zemunika, dodajući kako su svi uložili puno truda i neće dozvoliti da sav taj trud bude uništen zbog neodgovorne manjine.
U cilju što bezbolnijeg prolaska kroz ovu krizu s koronavirusom koji nam prijeti, zemunički načelnik je donio više odluka, prvenstveno vodeći računa o dobrobiti općinskih žitelja. Jedna od odluka je i odluka o ograničivanju kretanja osobama starijim od 65 godina i ostalim rizičnim skupinama.


Ne budite ponosni, zatražite pomoć
– Nažalost, pojedinci se neodgovorno ponašaju i krše odluke. Molim sve vas mlađe da upozorite svoje starije na važnost pridržavanja odluka koje donosimo, da im objasnite da to nije samo za njihovo dobro, nego i cijele naše zajednice, svih nas, posebice naše djece, poručio je Ivica Šarić.
Inače, stožeri civilne zaštite u općinama i gradovima u Zadarskoj županiji u svojim lokanim jedinicama kao i Crveni križ pozivali su stanovništvo da im se obrate u slučaju da znaju neku stariju osobu kojoj nema tko pomoći pri kupnji namirnica i lijekova.
– Volonteri se rado odazivaju, svakodnevno su na terenu pri čemu se strogo pridržavaju svih naputaka koje je izdao Stožer civilne zaštite. Pridržavamo se razmaka i ne ulazimo u prostor domaćinstva, kazala je Franka Troskot, ravnateljica biogradskog Crvenog križa koji djeluje na području bivše općine Biograd.
Stožer i mjesni odbori u Općini Ražanac su stalno na usluzi svojim mještanima, kaže Mario Dundović, načelnik Stožera civilne zaštite. Svi relevantni čimbenici su na nogama, međutim, zasad nema većeg broja zahtjeva za pomoć pri opskrbi starijih i potrebitih. Mnogi žive u zajedničkim domaćinstvima ili im najbliži žive u naselju, a tu su i susjedi.


Svi smo jedan tim
– Stožer u Općini Novigrad je na najvećoj pripravnosti, kao i komunalni pogon i vatrogasci. Zahvaljujući programu Pomoć u kući skrbimo o 20 korisnika, zasad se nitko više nije javio. Ne budite ponosni, ovo je vrijeme zajedništva i solidarnosti, javite nam se, pozvao je Joso Klapan, načelnik Novigrada.
U Općini Tkon ima oko 760 stanovnika od čega oko 150 starijih, Stožer civilne zaštite ih je sve popisao i s njima je stalno u kontaktu. Općina Pašman u sklopu Pomoći u kući ima gerontodomaćicu, a uključeni su i komunalci, volonteri i drugi.
– Općina Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) ima preko 800 mještana starijih od 65 godina. Pri Stožeru civilne zaštite su komunalci komunalnog poduzeća Zlatna luka i DVD Sukošan. Svi smo jedan tim, naglasio je sukošanski donačelnik Filip Dražić, načelnik Stožera civilne zaštite, upozoravajući općinske žitelje na dobro znane mjere predostrožnosti.
Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, te Renata Batur, načelnica Stožera civilne zaštite još u prvoj polovici ožujka donijeli su odluku o aktivaciji Stožera civilne zaštite.




Civilne postrojbe u obilasku
– Odmah se formirala upravljačka skupina na čelu sa Stipom Baturom, zapovjednikom DVD-a Sv. Filip i Jakov, i zamjenikom Damirom Majicom, koji su dalje formirali dvije postrojbe s voditeljima Šimom Brzićem i Ivanom Kadijom. I u svakom općinskom naselju ima po dvije osobe kod kojih se mještani mogu obratiti, što se pokazalo zaista uspješno, temeljit je Pelicarić.
Isto tako, u funkciju je stavljen i prostor stare općine gdje su uskladištene prehrambene namirnice, te se odmah počelo s pakiranjem paketa s djelatnicama koje su u programu »Zaželi«.
– U prva dva dana podijeljena su 42 paketa svim starijim osobama koje nisu u mogućnosti sami to uraditi, a odmah se naručila još dodatna količina artikala te se nastavilo s podjelom paketa s kućnim namirnicama.
Također je na vrijeme nabavljena i potrebna oprema poput maski, zaštitnih rukavica, odijela, te velike količine dezinfekcijskih sredstava, a za skladištenje opreme uređen je i prostor.
– Naša civilna postrojba je u obilasku, ako bilo kome što treba može se javiti na broj 091/167-5503 ili 099/275-1823, rekla je Renata Batur.
 


»Naši životi su se promijenili, ne klonite duhom«


Stožeri civilne zaštite smatraju da je u ovome trenutku od velike važnosti samoizolacija i disciplina. Svi moramo shvatiti da su se naši životi promijenili moramo biti svjesni u kojem trenutno zahtjevnom i neizvjesnom vremenu živimo, glavu gore ne klonite duhom. Svi skupa ne dopustimo da se netko u ovim teškim trenucima osjeća bespomoćno, pogotovo starije i nemoćne osobe, istaknuo je Gašpar Begonja, načelnik Privlake, dodavši kako su dosad bilo tek tri zahtjeva za dostavu namirnica i lijekova što je i izvršeno.
 


»Podgorci, držimo se novog režima života«


Apeliram na sve općinske žitelje da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Zasad mogu biti više nego zadovoljan stanjem, odgovornošću žitelja Podgorja, u potpunosti se treba držati novog režima života. Stožer čiji je načelnik Šime Marasović sve je do u detalje razradio, žitelji starigradskog kraja su putem brojnih obavijesti koje postavljamo po općinskim naseljima i putem općinske internet stranice o svemu upoznati. Međutim, i pored usmenih razgovora s više starijih osoba zasad se tek nekoliko njih javilo samo za dovoz pitke vode cisternom, što je i učinjeno, objašnjava Krste Ramić, načelnik Starigrada.
 
 


Pomoć rizičnim skupinama je neupitna


Najmnogoljudnije naselje u Zadarskoj županiji, Bibinje, početkom ožujka u prvi stupanj pripravnosti podignulo je svoj Stožer.
– Poduzeli smo sve mjere kako bismo bili na usluzi žiteljima Bibinja. Zasad nema tražitelja pomoći starijih osoba i drugih rizičnih skupina. I ovim putem molimo sve koji u ovo vrijeme ne mogu osigurati dostavu osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, te odlaske liječniku i nabavke lijekova ili ako imate saznanja o istima da nas obavijestite putem telefona 099/350- 5606 ili e-maila u Općinu Bibinje: [email protected] i [email protected], pozvao je donačelnik Šime Sekula, načelnik Stožera civilne zaštite.