Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kad nabujaju proljetne vode nadomak smaragdnog mora

26.03.2021. 13:15


Svjetski dan voda, oglašen od UN-a pred 28 godina za 22.03., ove godine uz temu »Cijenite vodu«, inače je prilika za produžiti sezonu, no u ovoj corona godini ostaje tek kao poziv nama da obiđemo vodene ljepote(ice) Zadarske županije.


Voda, život na zemlji i Hrvatska
UN je ovo osmislio polazeći od vode kao temelja života na zemlji i ljudskog života, u svijetu kojem preko dvije milijarde ljudi nema pristup sigurnoj vodi, čija potrošnja ali i zagađenje svakodnevno raste, s klimatskim promjenama i drastičnije. Naučiti vrijednost vode u njome sve siromašnijem svijetu, gdje su i predviđanja da će se ratovi budućnosti umjesto oko nafte voditi oko vode, ima posebno značenje.
Hrvatska je jedna od zemalja koja osim čarobnog mora raspolaže iznimnim bogatstvom vode. Istraživanje Eurostata iz 2019. god. navodi da Hrvatska ima najviše zaliha vode po glavi stanovnika u EU (s dugoročnim prosjekom od 27.330 m3 po stanovniku), dok je UNESCO-vo izvješće o dostupnosti vode i bogatstvu izvora Hrvatsku smjestilo među prvih pet u Europi i među 40-ak najbogatijih zemalja svijeta.


Vodne ljepote Zadarske županije
Zadarska županija, makar na vodama oskudnom Mediteranu, ima u tom adute opstojnosti ali i istinske turističke atrakcije. Počev od svojevrsne »kolijevke rijeka« iza Velebita u rasjedu na granici s BiH gdje izvire Una, nedaleko nje i Zrmanja, a tu je i Butižnica, Dabašnica,… Paklenica sa veličanstvenim kanjonom, a tu je i naš »kanjon Kolorada« – Zrmanja. Sa spletom čudesnih pritoka Krnjeze i Krupe. Ovdje je i najveće slatkovodno jezero u zemlji – Vransko jezero.




Kad nabujaju proljetne vode
Poseban je doživljaj kada u dalmatinskom kršu nahrupe proljetne vode i priroda zablista u svoj svojoj snazi. Vransko jezero s ornitološkim rezervatom kojeg obilaza tisuće ptica, dio kojih je moguće vidjeti na poučnoj stazi, dio je ramasarskog svjetskog popisa močvarnih staništa.
Rječice Karišnica i Bijela postoje samo za kišnog perioda, a kameni mlinovi nad franjevačkim samostanom bila su nadaleko jedina mjesta za mljeti žitarice. Zrmanja prima raftingaše i kajakaše na svojoj adrenalinskoj stazi. Rječica Krupa nabuja, a oko srednjovjekovnog manastira Krupa izvori i slapovi prikažu se u punoj ljepoti. Krnjeza zažubori u svom portabl kanjonu. Tu su i sada vidljive, ljeti skrivene ljepote Karišnice nad samostanom sa ostacima ruševnih mlinica i mostom pred prvom mlinicom pod izvorom iz pećine. I nedaleka Bijela što se u ljepoti svojih slapišta stropošta tek za kiša, a ljeti svede na suhu traku izbjeljenog kamena. I čudesa blata u kamenom Pagu.
Uz užitak prirode koja se budi kreće i sezona gastro užitaka u vremenu šparoga i puževa, i naravno janjetine, sira i puine.


Projekt Zadar Trail Magic – Pješački turizam
TZ Zadarske županije prepoznajući trendove na turističkom tržištu i želeći kvalitetno odgovoriti na potražnju na tržištu posebnih interesa u ovom pješačkom ili šetačkom segmentu ide tamo gdje smatra da realno može konkurirati drugim destinacijama. Stoga je projekt razvoja tzv. »trail« turizma, a mi vas na to pozivamo, razvijala s partnerima – TZ Starigrad i TZ Obrovac – jer se nalaze na najatraktivnijem području za razvoj upravo trail turizma, a to su područja NP Paklenica, PP Velebit te kanjona rijeke Zrmanje, s Krupom i Krnjezom.
Kao iliustraciju vrhunskog vodiča sa opisom staza i podijeljenih po temama, složenosti i pričama iznjedrena je brošura RECI DA! RIVIJERI PAKLENICA. Ukoliko ka proljetnim vodama krenete tamo uživat ćete u prožimanju različitih pejzaža. Stjenovita obala što se pretvara u šljunkoviti žal, morsko plavetnilo preko surih stijena zamjenjuju zelene šume i planinski vrhunci. Nabujali riječni (potočni) brzaci smiruju se na svom putu prema moru a nestvarno izgleda danas u kanjonu Paklenice spoznati da je mali paklenički potok stvorio ovakav veličanstven kanjon. U idealnoj destinaciji za ljubitelje pješačenja, ovog vas puta pozivamo da osluhnete šum proljetnih voda.


Neki prijedlozi za obilazak


OrnitološkI rezervat i PP Vransko jezero s vidikovcem Kamenjak


Obilazak samostana i ostataka mlinica na rječici Karišnici, te slapova rječice Bijele nadomak Kunovca
Obilazak, a valjda skoro i rafting(kanyuing) niz Zrmanju, ili plovidba rijekom ka Novigradskom moru
Obilazak manastira Krupa s izvorom krupe, i Kudinog mosta, nad rijekom, i kanjona Krnjeze.
Izvor Une nad Suvajom, uz okolne tokove Butišnice, Dabašnice sa ludo atraktivnim kanjonom, ili divlje male Krke
Kanjon Paklenice
Paška blata (Kolansko, Veliko i Malo blato)