Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neki zadarski ugostitelji krše sve mjere Stožera, prijeti im ukidanje potpore

26.03.2021. 10:33


Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je sankcije protiv svih ugostitelja koji krše mjere protiv covida-19, a najdrastičnija se odnosi na ukidanje potpore poduzetnicima. Naime, ministar je najavio kako svi koji krše mjere gube pravo na novčane potpore, a sankcije se ponajviše odnose na kršenje mjera kada otvorene terase postaju zatvorene.


Pozivam sve građane neka se pridržavaju mjera
I sami smo svjedoci kako neki ugostitelji i u našem gradu goste primaju u ostakljen i potpuno zatvoren dio kafića u kojemu bude i veći broj gostiju. Što Gradski stožer civilne zaštite u ovakvim slučajevima može učiniti pitali smo njegova načelnika Antu Babića, koji, pak, napominje kako od Nacionalnog stožera još uvijek čekaju donošenje odluke kako bi mogli provoditi je u praksi.
– Postrojba civilne zaštite svakodnevno vrši kontrole upozoravajući sve one koji krše mjere i ukoliko prekršaj na licu mjesta ne otklone, pišemo prijavu Državnom inspektoratu ili Policijskoj upravi, ovisno o vrsti prekršaja. Što se tiče kontrola terasa, mjere su ponekad teško provedive na terenu jer ih ponekad krše i sami gosti. Imali smo tako slučajeva da se vlasnik ugostiteljskog objekta trudi poštivati mjere maksimalno rastvarajući staklene pregrade, ali ih onda pojedini gosti zatvore. Vlasnici objekta i konobari reagiraju na to, ističući natpis »Molimo, ne zatvarajte vrata«, ali se neki gosti oglušuju. Ovom prilikom stoga pozivam sve građane neka se pridržavaju mjera kako bismo turističku sezonu mogli dočekati sa što boljom epidemiološkom situacijom, osobito sada kada nam broj pozitivnih na virus raste, poručuje Babić.


Pojačane kontrole
I voditelj postrojbe Gradskog stožera, Mate Lukić, svakodnevno se susreće sa situacijama u kojima vlasnici ugostiteljskog objekta ne poštuju mjere zaštite protiv koronavirusa.
– Sve su službe u pojačanim kontrolama te možemo reći kako u Zadru imamo jedan manji broj objekata, njih pet do šest, koji stalno krše sve mjere bez obzira što uredno od države primaju novčane potpore kojima isplaćuju plaće i podmiruju račune za internet, struju i vodu. Takvi se uvijek iznova oglušuju na sva naša upozorenja, pa je proteklog vikenda i Državni inspektorat krenuo u sankcioniranje takvih ugostitelja, napominje Lukić, najavljujući kako će kafići koje zateknu u prekršaju izgubiti državnu potporu.
– Iako je riječ o malom postotku vlasnika ugostiteljskih objekata oni ipak ugrožavaju ostale ugostitelje, turističku sezonu, time i ostale djelatnosti, poručuje Lukić.