Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stranka rada i solidarnosti nestaje s lokalne političke scene

26.03.2021. 12:45


Stranka rada i solidarnosti pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pokušava opstati na nacionalnoj, ali i na lokalnoj sceni. Međutim, i njenim je članovima jasno da stranka više ne može imati rejting kakvog je imala za života njezinog predsjednika.
Naime, u ovom trenutku u Županijskoj skupštini imaju troje vijećnika, no sudeći prema zadnjim aktivnostima na lokalnoj političkoj sceni, nema ih u niti jednoj koalicijskoj opciji. Drago Čulina, Mladen Meštrović i Ksenija Gregov do 16. svibnja zadržavaju mandate u Skupštini, no nakon lokalnih izbora teško je povjerovati da će zadržati vijećnička mjesta. Političku karijeru može im spasiti samo prelazak u neku drugu stranku, no to bi bila već svojevrsna krajnost s obzirom da su neki do njih već promijenili po šest, sedam stranaka.
Na pitanje hoće li ući u utrku za lokalne izbore i s kojom strankom, Drago Čulina nam nije htio odgovoriti, odbijajući svaki razgovor o svom političkom statusu, odnosno mogućem ulasku u izbornu kampanju.


Na listi u Starigradu
Uspomenu na nju pokušava zadržati tek kandidat za IX. izbornu jedinicu s prošlih parlamentarnih izbora, Ivan Jusup iz Starigrada, koji prošle godine nije uspio ući u Sabor, ali vjeruje kako bi na ovim izborima mogao ući u Općinsko vijeće Starigrada.
Naime, Jusup će se kandidirati na nezavisnoj listi, ali kao član Stranke rada i solidarnosti. Unatoč činjenici da njenog predsjednika više nema, napominje kako mu ne pada na pamet kandidirati se s nekim drugim političkim predznakom, vjerujući kako stranka uživa ugled kakav je imala i za vrijeme života predsjednika Bandića.
– Namjera mi je svakako ići na lokalne izbore na nezavisnoj platformi koja objedinjuje ljude bliske političkoj opciji kojoj nikad nisam okrenuo leđa niti ću, a to je stranka pokojnog Milana Bandića. U stranci vladaju demokratičnost i i solidarnost, pa mogu tražiti suglasnost za izlazak na izbore na nezavisnoj listi, a oni odlučuju hoće li mi odobriti ili ne. Imamo kodeks koji mi omogućuje da na izbore mogu ići s nekim drugim ljudima stavova sličnim mojima, kaže Jusup, osvrćući se i na svoje kolege u Županijskoj skupštini.


Spasili ih prebjezi
– Što se njih tiče, ne znam ostaju li na našem programu i ne mogu govoriti u njihovo ime. Ja ostajem u stranci i iz nje nikad neću izići, iako ima ljudi koji napuste stranku kada ode njen čelnik, ili kasnije po njemu bacaju drvlje i kamenje. Imam veliko poštovanje prema pokojnom gradonačelniku Zagreba, a naša stranka i dalje radi i spremamo se na izbore, najavljuje Jusup.
Uskoro ćemo saznati hoće li ovi lokalni izbori pomesti Stranku rada i solidarnosti s lokalne scene ili će barem njen član u Starigradu ući u Općinsko vijeće. Njihova podružnica zapravo nikad i nije zaživjela u Zadru i županiji, budući da nisu ni imali stranačku infrastrukturu. Prije dvije godine u Središnjici u Zagrebu kazali su nam kako uskoro osnivaju podružnice u Zadru i po županiji jer imaju velik broj članova i simpatizera, a zainteresirani građani stalno ih zovu radi učlanjenja u stranku.
Kasnije se, međutim, pokazalo da od tih podružnica nema ništa te da je Stranka rada i solidarnosti u Županijskoj skupštini prisutna samo zahvaljujući vijećnicima koji su prebjeglu u njihovu stranku. Ni na parlamentarnim izborima nisu ostvarili nikakav rezultat, što govori kako ta stranka ovdje zapravo nikad nije zaživjela.