Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Maraton “Vransko jezero” sve primamljiviji

25.04.2011. 22:00
Maraton “Vransko jezero”  sve primamljiviji


Slovenac Matijaž Budin iz Ljubljane pobjednik je u kategoriji profesionalaca drugog velikog biciklističkog maratona “Vransko jezero”. Viktor Lenac iz Rijeke obranio je titulu u kategoriji rekreativaca, dok je u kategoriji žena prva na cilj stigla Iva Birin iz Vodica


Slovenac  Matijaž Budin iz Ljubljane  pobjednik je u kategoriji profesionalaca drugog velikog biciklističkog maratona “Vransko jezero” održanog na 36 kilometara dugoj biciklističkoj  stazi u okruženju Vranskog jezera. Prošlogodišnji pobjednik  Viktor Lenac iz Rijeke obranio  je titulu u kategoriji rekreativaca, dok je u kategoriji žena  prva na cilj bicikl dovezla Iva  Birin iz Vodica.
Maraton na Uskrsni ponedjeljak održan je u organizaciji  Turističke zajednice Općine  Pakoštane i u suradnji Javne  ustanove PP Vransko jezero.  Natjecalo se oko 120 biciklista  iz Francuske, Slovenije i Hrvatske. Među njima je bilo čak  90-ak rekreativaca od kojih  njih 10-ak iz Pakoštana.
– Nastojimo da biciklistčki  maraton postane jedan od najboljih i najatraktivnijih u Hrvatskoj, rekla je direktorica  TZO-a Pakoštane Danijela Vulin dodajući da popularizacijom biciklizma privlače više gostiju u predsezoni i posezoni.
Iako trideset i šest kilometara dugačka staza djeluje zahtjevno, ona to nije i svakom  sudioniku nudi da na svoj  način, bilo natjecateljski ili rekreativni, doživi prirodne ljepote Parka prirode Vransko jezero koje se proteže kroz Zadarsku i Šibensko-kninsku  županiju, rekao je biciklist  Joško Fržop iz BBK “Orlov  krug” Vodice koji je pomogao  pri organizaciji utrke.
Upitani biciklisti nam kažu  kako, vozeći se stazom pored  Sv. Nediljice u Vrani, iznad  Vranskog jezera, preko Prosike kod Pirovca i donjom stranom Vranskog jezera, često zaborave gdje se nalaze, jer ih  vranski krajolik fascinira.  Može se voziti i dužim putem  vozeći se kroz naselja Vrana,  Radašinovci i Banjevci te vidikovcem Kamenjak.
– Pakoštane će i dalje ulagati  u promociju ove jedinstvene  biciklističke brdske staze na  Mediteranu jer prolazi kroz  park prirode i ornitološki rezervat, a u neposrednoj je blizini mora. Biciklisti nam iz godine u godinu dolaze u sve  većem broju, a to je dokaz da  pružamo vrlo dobar proizvod,  navodi Vulin.
– Vozeći se onuda, čovjek  može doživjeti arheologiju, povijest i nadnaravnu prirodnu  ljepotu i to sve u strastvenom  poljupcu slatke i slane vode,  Vranskog jezera i Jadranskog  mora, zadovoljno će Danijela  Vulin, zasigurno prva dama,  heroina pakoškog i županijskog turizma.