Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

UNATOČ PANDEMIJI Uređuje se okoliš, radi se na stolariji, »farba« se…

26.04.2020. 10:14


Unatoč novonastaloj situaciji s pandemijom koronavirusa radovi na gradilištu zadarskog Centra Mocire za sada se odvijaju predviđenom dinamikom, iako je bilo malo usporavanja jer je izvođač radova – zadarska tvrtka Krekić Avangard, morala osigurati dodatnu, nužnu zaštitnu opremu, a bilo je i nekih zastoja oko nabave potrebnog građevinskog materijala. Međutim, vjerujem da u konačnici većih odstupanja od dogovorenih rokova i kašnjenja ne bi trebalo biti. Ono što je svakako dobro je i činjenica da smo u zadanim financijskim okvirima, a trenutačno se odvijaju radovi na »stolariji«, ličenju i uređenju okoliša, rekao je pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i graditeljstvo Grada Zadra Darko Kasap dodajući kako bi i vrtić i škola trebali biti spremni za useljenje na jesen odnosno na početku nove nastavne godine.
Otkrio je i kako se upravo sljedećeg tjedna u Zadru trebaju sastati predstavnici sva tri vlasnika i financijera zajedno s investitorom – Gradom Zadrom, a trebali bi održati zajednički koordinacijski sastanak na kojem će se razgovarati i dogovarati detalji upravljanja, njihov budući »suživot« u Centru Mocire jer je u ovoj priči osim Grada, još i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo obrazovanja.


Najsuvremenija oprema za rad s djecom
– Već smo u razgovorima s Ministarstvom znanosti i obrazovanja zbog opremanja škole za djecu s posebnim potrebama jer, kao što znate, tamo bi se trebala preseliti i Osnovna škola Voštarnica i Dječji vrtić Latica. Oni će, naravno, preseliti dio svoje opreme koja je u dobrom stanju i još uvijek funkcionalna, ali će svakako trebati i puno nove suvremene oprema za rad s djecom, objasnio je pročelnik Kasap.
I tako nakon dugih 13 godina, jednom od najdugovječnijih zadarskih projekata – Centru Mocire, »koroni usprkos« nazire se završetak, a svoje će nove i suvremene prostore u Centru, dakle, naći gradski vrtić, gradska osnovna škola i posebni odjel kojeg će voditi Ministarstvo socijalne skrbi. Taj će dio biti drugačiji nego što je prethodnim projektom bilo zamišljeno jer će tu biti dio stacionarnih mjesta, učionica, ambulanta, prostorija za rad s odraslim osobama s posebnim potrebama, a to će sve biti u skladu s najnovijim standardima u odnosu na početak izgradnje ovog Centra sada već davne 2007. godine.


Skoro, pa sve ispočetka…
– Kada smo ovdje došli prije dvije godine, dakle, naš gradski Odjel – zatekli smo totalno devastirano stanje. Morali smo najprije snimiti postojeće stanje da uopće vidimo gdje smo. Nije bilo projektne dokumentacije, nije bilo dokumentacije u smislu izvođenja, izvođač je otišao u stečaj, nije bilo nikoga s kim smo mogli u kontinuitetu naslijediti taj proces nastavka realizacije projekta i morali smo napraviti snimak izvedenoga stanja i pokušati do maksimalne razine pripremiti troškovnik da znamo što nas čeka i unatoč tome i dan danas imamo određena ‘iznenađenja’ zbog proteka vremena, dodao je pročelnik Kasap objašnjavajući višegodišnju agoniju izgradnje Centra Mocire na koji nestrpljivo najviše čekaju roditelji djece s posebnim potrebama.
Podsjećamo, ugovor s izvođačem radova potpisan je travnju, a gradilište je otvoreno u srpnju prošle godine. Po završetku izvođenja radova ide opremanje sva tri subjekta. Grad Zadar će zajedno s Odjelom za socijalnu skrb Grada opremiti vrtić, školu će opremiti Ministarstvo obrazovanja, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku će opremiti svoj dio.