Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ministarstvo osuđuje čin usmrćivanja vuka u Gračacu

26.04.2021. 13:01


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja osuđuje primitivan čin usmrćivanja vuka u Gračacu. Riječ je o kaznenom djelu prema odredbama Kaznenog zakona za čije procesuiranje su nadležni DORH i MUP. Prema saznanjima kojima raspolaže Ministarstvo, u tijeku je odgovarajuće postupanje.
Ističemo kako je vuk strogo zaštićena vrsta prema Zakonu o zaštiti prirode. Namjerno ubijanje jedinke strogo zaštićene vrste zabranjeno je, a naknada za ubijanje jedinke strogo zaštićene vrste iznosi 40.000 kuna uz kaznenu odgovornost. Kazneni zakon propisuje kaznu zatvora do tri godine za onoga tko protivno propisima usmrti jedinku strogo zaštićene vrste.
Ovakvo nekontrolirano ubijanje vukova može donijeti značajne štete u ekosustavu jer potencijalno dovodi do promjena u čoporu koje mogu rezultirati i raspadom čopora te odvajanjem jedinki u smjeru novih prostora i nepredvidivog ponašanja vuka u samostalnom pronalaženju plijena. Vuk kao vršni predator doprinosi balansu u ekosustavu, pogotovo kod regulacije divljači u ekspanziji (npr. divlje svinje, čagljevi).
Ministarstvo oštećenicima osigurava isplatu šteta od napada vuka koje se na godišnjoj razini kreću oko 1,75 milijuna kuna. Na temelju prijava šteta i isplata nije zapaženo povećanje broja napada vuka. Prema odredbama Zakona o zaštiti prirode i EU Direktive o staništima, odstrel vuka može se dopustiti iznimno, u interesu javnog zdravlja i sigurnosti ljudi (interventni odstrel). Također, moguće je dopustiti odstrel radi sprječavanja ozbiljne štete na imovini, uključujući štete na stoci, ali samo ako za to ne postoje druge pogodne mogućnosti i ako to neće štetiti stanju očuvanja populacije.
Ovim putem apeliramo na stočare da poduzmu dodatne mjere čuvanja domaćih životinja od velikih zvijeri, odnosno ako nemaju adekvatne ograde na štali i oboru, da ih povise, ojačaju te ukopaju, kako bi onemogućili ulazak vuka i spriječili štete.