Na temeljima Doma JNA gradi se Dom kulture Benkovac

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nakon dvije godine pauze nastavljeni radovi po novom projektu
Lijepa benkovačka priča započela je još 2018. godine darivanjem RH Gradu Benkovcu bivšu zgradu Doma JNA vrijednu 5,5 milijun kuna. Sveobuhvatna rekonstrukcija Doma kulture s vanjskom pozornicom, nažalost već na samom početku radova prije dvije godine je sasvim prestala. Zbog loše statike srušila se postojeća zgrada i sad se gradi sasvim novi i po površini manji Dom kulture čiji će radovi i opremanje umjesto prvotnih 48 sad koštati oko 31,5 milijuna kuna
Velimir BRKIĆ
Nakon 88 godina društveni dom otišao u povijest

Nakon puno političke i ine bure u Gradu Benkovcu započete još u proljeće 2020. godine zbog naprasitog prestanka radova na rekonstrukciji i dogradnji Doma kulture, poznatijeg kao Dom JNA i potom Dom HV, iz temelja su započeti radovi na sasvim novom objektu.

- Dom kulture je od vitalne važnosti za kulturni život grada, a ciljem poboljšanja ukupne demografske slike u smislu zaustavljanja depopulacije i iseljavanja mladih te unapređenja kvalitete života lokalnog stanovništva, kazao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Ukupna vrijednost radova i opreme Doma kulture Benkovac iznose 30.884.332,75 kuna, od čega radovi iznose 28.114.690,25 kuna s PDV-om, a oprema 2.769.642,50 kuna. Stručni nadzor je u vrijednosti od 312.500,00 kuna s PDV-om.

Jedan od najvažnijih projekata Intervencijskog plana

- Projekt Dom kulture Benkovac, rekonstrukcija i dogradnja jedan je od važnijih projekata Intervencijskog plana Grada Benkovca, koji se provodi kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima Republike Hrvatske koristeći sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, istaknuo je Bulić.

Shodno javnom natječaju izvođač radova na rekonstrukciji i dogradnji Doma kulture Benkovac je tvrtka M-P-BETON d.o.o. iz Solina. Rok izvođenja radova je 12 mjeseci.

- Podizanje kvalitete života i ostanak mladih ljudi su predragocjeni. Nadam se da će novi Dom kulture biti dom susreta s ljudima, dom memorije, sjećanja. Vidimo ovdje budućnost, istaknuo je Bulić.

Lijepa benkovačka priča započela je još 2018. godine za vrijeme mandata Gorana Marića kao ministra državne imovine, kada je Republika Hrvatska kao vlasnik darovala Gradu Benkovcu bivši Dom HV-a u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna.

Prekid gradnje uzburkao političku prašinu

Nažalost, sveobuhvatna rekonstrukcija Doma kulture s vanjskom pozornicom kina već na samom početku je dobila neželjeni epilog. Prvi radovi započeli su prije više od dvije godine, a zatim nakon dva mjeseca sasvim prestali.

- Radovi su započeli ali su iz opravdanog razloga i stali. Naime, nakon rušenja stolarije i ostalih pripremnih radova otkrilo se da zgrada, da oronuli objekt praktički nema temelja. Zbog sigurnosti građevinara i provjere statike daljnji radovi su se morali prekinuti, rekao je Bulić.

Prema naputcima stručnjaka temelje je bilo potrebno injektirati, kaže on, podbetoniranjem ojačati, što bi povisilo cijenu rekonstrukcije za oko 5 milijuna kuna i Dom kulture bi umjesto 43 u konačnici koštao oko 48 milijuna kuna.

- Grad je izradu novog projekta povjerio tvrtki Projekting d.o.o. Zagreb. Zbog sigurnosti osoblja, korisnika i posjetitelja novim projektom je trebalo srušiti postojeću i graditi novu zgradu, reći će Bulić.

Od Sokolane do Doma kulture

Rušenje i demontažu prije nekoliko mjeseci izvršila je tvrtka U.O. Amadeus u vlasništvu Rudolfa Blažana, te je postojeća zgrada nakon 88 godina otišla u ropotarnicu povijesti.

- Sreća u nesreći, Dom kulture bit će po površini nešto manji ali će umjesto 48 milijuna kuna koštati oko 31,5 milijun kuna, naglasio je Bulić.

Benkovački dom se započeo graditi još 1934. godine, a u potpunosti je završen preko 30 godina potom. Prvotno je to bio Sokolski dom, tzv. "Sokolana". Poslije Drugog svjetskog rata zgrada je završena i tada dobiva drugu funkciju, postaje Dom JNA u kome je bilo smješteno kino i kazalište. Nakon Oluje i oslobođenja Benkovca u tadašnjem Domu Hrvatske vojske nekoliko godina održavale su se večeri klapske pisme, folklorni susreti, festivali glazbenih amatera, maskenbali i drugo.

- Nova zgrada bit će manja od dosadašnje, ali nadasve funkcionalna. Prostor u Domu kulture bit će multikulturalno povezan. Izgradit će se i manja kino dvorana te svi ostali sadržaji. Osim zgrade Doma Kulture uredit će se i ljetna pozornica. U Dom kulture između ostalog će se preseliti Radio Benkovac te osigurati prostor za Glazbenu školu, zaključio je Tomislav Bulić.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno