Pastiri i berači šparoga strahuju od susreta s vukom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Mještani Poljica zabrinuti za sebe i svoja stada
Čula sam da se vuk opet mota po mjestu i naravno da me brine ta situacija jer znam kako smo u slučaju možebitne štete prepušteni sami sebi, državu nije briga za nas. Imam malo stado, dvadesetak ovaca i ne želim da višegodišnji trud nestane za nekoliko minuta, istaknula je mještanka Poljica
Marin GOSPIĆ
U Poljica je i ranije znao dolutati vuk

Mještani Poljica posljednjih nekoliko dana su, kako kažu, uznemireni i prestrašeni jer se u mjestu pojavio vuk. Jedna mještanka fotografirala ga je u neposrednoj blizini obiteljskih kuća, na ulazu u mjesto iz smjera Vrsi.
- Išla sam iz Vrsi i otprilike dvjestotinjak metara prije ulaska u Poljica i vidjela sam da se nešto miče pokraj ceste. Malo me zainteresiralo, vozila sam sporije i ugledala životinju nalik vuku. Približila sam se još više automobilom i napravila par fotografija, a svi koji su kasnije vidjeli fotografije, uvjereni su kako se radi o toj životinji, rekla nam je zabrinuta mještanka i dodala kako je vuk nekoliko trenutaka nakon fotografiranja prešao preko ceste i otišao prema šumi.

Ovce u opasnosti

S obzirom na to da se značajan broj stanovnika Poljica bavi stočarstvom, postoji doza straha i zabrinutosti za stoku, koja je nekima i jedini izvor prihoda. Također, vrijeme je branja šparoga i nitko od berača zasigurno ne bi htio susresti vuka u svojoj neposrednoj blizini.
Nažalost, prije petnaestak dana sedam mladih janjaca stradalo je od neidentificirane divlje životinje, a prema riječima i procjenama vlasnika iz Poljica koji nije htio stati pred naš fotoobjektiv, riječ je upravo o vuku.
​Vukova se boji i mještanka Poljica, stočarka Z.D. (podaci poznati redakciji), koju smo zatekli na putu prema livadi gdje su joj ovce. Kako kaže, stado je odvela na drugu livadu, koja joj je bliža kući.
- Čula sam da se vuk opet mota po mjestu i naravno da me brine ta situacija jer znam kako smo u slučaju možebitne štete prepušteni sami sebi, državu nije briga za nas. Imam malo stado, dvadesetak ovaca i ne želim da višegodišnji trud nestane za nekoliko minuta. Naravno da smo imali štete i do sad, bit će je uvijek, pa čak i od vuka, ali država bi se trebala više angažirati, istaknula je ogorčena stočarka.
Za dolazak vuka u selo čuo je i Dušan Drača, koji ima manje od deset ovaca u neposrednoj blizini obiteljske kuće.
- Ne bojim se vuka jer su mi ovce ispred kuće i u svakom trenutku ih vidim i mogu reagirati u slučaju da dođe do napada. Ovo je malo mjesto, brzo se pročuje kad je tako nešto u pitanju, neki se boje, neki ne, a sad, nadam se da neće biti štete, rekao je barba Dušan.

Prebrojavanje vukova

Iz Lovačkog saveza Zadarske županije rekli su kako ne mogu potvrditi da se radi o vuku već su naglasili kako je u ranijim slučajevima postojanje te divlje životinje zabilježeno na području Poljica i okolnih mjesta.
- Na području Zadarske županije stanovnici učestalo prijavljuju da su vidjeli vuka, iako nerijetko bude riječi o psima. Ne možemo potvrditi kako je riječ o vuku, do sad nismo zaprimili niti jednu prijavu i shodno tome ne mogu ništa više reći. Nedavno smo zabilježili štetu od napada vuka u naselju Crno nadomak Zadra, a i u ranijim situacijama je uočena ta životinja na području Poljica, Krneze, Ražanca i Poličnika. U proljeće se intenzivira prisutnost krupnih zvijeri, s obzirom na to da ih janjci i jarići privlače, kazao je tajnik saveza Roko Pavić i napomenuo kako su lovci proveli prebrojavanje vukova i brojka se u konačnici nije podudarala sa službenim podacima ministarstva.
- Razlika u našoj i službenoj brojci ministarstva je bila uistinu značajna, jer oni nisu evidentirali rast populacije koji nastaje parenjem jedinki. Bojim se kako će doći do uništavanja stočarstva ako se ovakvi događaji nastave i ako se ništa ne poduzme, zaključio je Pavić.

U 2021. godini prijavljeno 2113 šteta od vuka

Upit o vuku uputili smo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. U odgovoru se navodi kako se do sada procjenjivalo da na području Zadarske županije obitava više čopora, čija dnevna kretanja mogu biti nekoliko desetaka kilometara. Također, navode kako su se do sada provodili odstreli, ali nisu uvijek donosili željene rezultate.
- Na području Zadarske županije do sada se procjenjivalo da obitavaju čopori - dva u području Medviđe i Benkovca, a ostali su na granici sa susjednim županijama ili na granici s Bosnom i Hercegovinom - područja Južni Velebit, Ličko polje, Obrovac – Vučipolje, Vrelo Zrmanje, Ervenika i Kistanja te područje Srba. Prema odredbama Zakona o zaštiti prirode, koji je usklađen s odredbama EU direktive o staništima, odstrel vuka može se dopustiti iznimno u interesu javnog zdravlja i sigurnosti ljudi (interventni odstrel). Također, moguće je dopustiti odstrel radi sprječavanja ozbiljne štete na imovini, uključujući štete na stoci, ali samo ako za to ne postoje druge pogodne mogućnosti i ako to neće štetiti stanju očuvanja populacije. Prijašnji zahvati u populaciju vuka u obliku odstrjela nisu uvijek donijeli očekivane rezultate u vidu smanjenja broja šteta na domaćim životinjama. Štoviše, iako kontroliran i selektivan, odstrel povećava opasnost od usmrćivanja reproduktivnih alfa jedinki (mužjaka i ženke) što uzrokuje urušavanje socijalne hijerarhije čopora te dolazi do njegove destabilizacije, a mogućnost šteta na domaćim životinjama u širem području time se samo dodatno povećava. Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u 2021. godini prijavljeno je 2113 šteta od vuka na domaćim životinjama. Prosječno se godišnje isplaćuje oko 1,7 do 2 milijuna kuna za štete od vuka, stoji u priopćenju.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)