Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Općina Vrsi postala sinonim za uspjeh

Autor: Velimir Brkić

25.05.2008. 22:00
Općina Vrsi postala sinonim za uspjeh


U nepunih 18 mjeseci rada uložili smo puno truda i završili dosta projekata, ali smo pokrenuli i nove jer budućnost se pripravlja djelima u sadašnjosti. Ono što je općinsko čelništvo učinilo u proteklom “porođajnom” razdoblju itekako je vidljivo, ističe načelnica Sandra Vukić
Na poluotoku između Ninskog zaljeva i Ljubačke vale smjestilo se naselje Vrsi čiji prvi spomen datira iz 1387. godine iako se na području Jasenova uočavaju ostaci liburnske gradine kao i temelji i zidovi vile rustice. Hrvati su po doseljenju osnovali tri naselje – Zloušane, Jasenovo i Sutmijan, koja su opustošena u mletačko-turskim ratovima u 16. i 17. stoljeću, ali nikad uništena tako da bi pepeo prekrio njihov plašt prošlosti. Nakon povlačenja Turaka, selo je obnovljeno na današnjem položaju. U Vrsima je posjed imao i pjesnik Juraj Baraković. Od 14. prosinca 2006. godine, prije nepunih 18 mjeseci u najmlađoj općini u Zadarskoj županiji, Općini Vrsi, konstituirana je vlast na čelu s načelnicom Sandrom Vukić.
Politička (ne)zrelost Općina Vrsi (Vrsi, Poljica), dotad je bila u sastavu Grada Nina.– U nepunih 18 mjeseci rada uložili smo puno truda i završili dosta projekata, ali smo pokrenuli i nove jer budućnost se pripravlja djelima u sadašnjosti. Ono što je općinsko čelništvo učinilo u proteklom “porođajnom” razdoblju itekako je vidljivo. Mnogo toga je i u izrađenoj projektnoj dokumentaciji što će biti vidljivo tek za dvije-tri godine. Vladajuća garnitura je dokazala da se s malo novaca može puno toga učiniti, poglavito na poboljšanju lokalne infrastrukture, kaže Sandra Vukić dodajući kako joj je kao načelnici dužnost i obveza stvarati mogućnosti za razvoj i bolji život svih mještana. – Vršani i Poljičani iskazali su svoju političku zrelost i razum. Oni su svjesni da ništa nije moguće ostvariti preko noći, a sigurni su da ćemo mi do prvih neposrednih lokalnih izbora u svibnju iduće realizirati ono što smo im obećali, tvrdi Vukić.Poslije niza godina čekanja mještani Poljica i dijela Vrsi dobivaju nogostupe, javnu rasvjetu, rekonstruiranu niskonaponsku mreža, asfaltiraju se nerazvrstane, lokalne ceste. Primjerice, u Poljicima je u suradnji sa Županijskim cestama rekonstruiran dio kolnika i nepreglednog zavoja u što je uloženo oko 1,5 milijun kuna da bi se do kraja godine izgradio i preostali dio kolnika i javne rasvjete te se asfaltirale preostale nerazvrstane ceste. Također u Poljicima je uređeno mjesno groblje, a u društvene prostorije, koje su se započele graditi prije 30-ak godina, uvedene su struja i voda te će se ista preurediti, proširiti i prenamijeniti za ambulantu opće prakse.
Brojni infrastrukturni projekti Uz zgradu će se izgraditi i suvremeno boćalište, nabraja Vukić dodajući kako su u vrškim Zukvama u tijeku radovi na javnoj rasvjetu za što postoji sva potrebna dokumentacija.– U suradnji sa zadarskim Vodovodom mijenjamo dotrajali cjevovod u Vrsima za što posebno zahvaljujemo direktoru Darko Kasapu i njegovu suradniku Josi Knezu. Do kraja godine u pet ulica u starom dijelu naselja namjeravamo promijeniti vodovodne cijevi i iste asfaltirati te krenuti na infrastrukturne radove u Vrsima Mulo i Vrsima Zukve, gdje smo u suradnji s mještanima asfaltirali tri ulice, ističe načelnica napominjajući kako na području Vrsi Mulo slijede opsežni radovi na rekonstrukciji i nadogradnji vodovodne mreže i javne rasvjete nakon čega bi krenulo i asfaltiranje.Na Mulu se radilo i na vodovodnim priključcima kojih sada ima i više nego što je iskazan interes te svi oni koji se žele baviti određenom djelatnošću i dalje imaju mogućnost da se prijave za određene koncesijske lokacije. Ishođena je i kompletna dokumentacija za izgradnju dviju lučica u Vrsima Mulo sa 100 vezova u iznosu od tri milijuna kuna. Početak radova koje će izvoditi riječki Hidroinženjering najavljen je za rujan. Istovremeno je u tijeku sveobuhvatna rekonstrukcija zgrade vrške ambulante te će završetkom radova Vrsi napokon dobiti svog liječnika s punim radnim vremenom. Sve navedeno se radi na dobrobit mještana kako bi Vrsi poprimilo izgled mediteranskog naselja što će u konačnici povećati broj dolazaka i noćenja gostiju, reći će Vukić.– Za sve radove na području Općine Vrsi provedeni su javni natječaji u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Nastojimo poslovati transparentno, a potvrdu da radimo po zakonu i propisima potvrdila je i Državna revizija koja je ovih dana bila u Općini, zadovoljno će načelnica Vukić. Korisnici općinskih sredstava trebaju biti transparentni i trošiti novac po zakonu, a ne za slobodne aktivnosti pojedinaca koje nisu vidljive ostalim mještanima, napominje Vukić dodajući da je predsjednik vrškog DDK neprijateljski raspoložen prema općinskom čelništvu.
U planu sportska dvorana Općina Vrsi svrstana je u turistički “A” razred što je među ugostiteljima i iznajmljivačima turističkih kapaciteta dovelo do nezadovoljstva.– Vijeće TZO Vrsi je reagiralo prema Ministarstvu turizma sa zahtjevom da se Vrsi vrate u niži turistički razred jer infrastrukturno još ne udovoljavaju zahtjevima “A” razreda. No, dobili smo dopis od Ministarstva turizma iz kojeg je vidljivo da je 2005. godine TZG Nin prihvatio prijedlog da se Vrsima odredi najviši turistički razred. Raznorazne otrovne strelice i dezinformacije šalju upravo oni Vršani koji su u to vrijeme bili u ninskoj Turističkoj zajednici i odlučivali o tom zaista neprihvatljivom prijedlogu, rekla je Vukić. Ona ističe i velik trud na radu s mladeži, a u tom je smislu osnovan MNK Vrsi koji će zajedno S MNK Poljica biti nositelj rekreativno-sportskih aktivnosti. Na SC Gusterna, napominje Vukić, u tijeku je i izgradnja svlačionica kao i uređenje igrališta.– Prioritet nam je izgradnja sportske dvorane za što imamo podršku i razumijevanje Vlade RH, naročito ministra Božidara Kalmeta. U tijeku je izrada UPU-a i rješavanje projektne dokumentacije. Zahvaljujući razumijevanju Zadarske županije u fazi realizacije je samostalna vrška osnovna škola koja je sada u sastavu ninske škole te će oko 250 osmoškolaca iz Vrsi i Poljica imati svoju matičnu školu.Osnovan je Dječji vrtić “Vrška vila”, koji zajedno s roditeljima sufinancira i Općina. Svjetska banka i Ministarstvo prosvjete prepoznalo je rad vrtića te će od sljedeće školske godine isti poslovati sa super modernom opremom. Istovremeno se očekuje otvaranje bankomata i ambulante. U socijalnom programu osim pripomoći pri rođenju djeteta i smrti člana obitelji, za 23 učenika i studenata osiguranje su bespovratne mjesečne stipendije od 300 do 500 kuna za što je jedini uvjet uspjeh školovanja. Subvenciralo se oko 8.000 sadnica vinove loze i maslina, 32.000 presadnica povrća i 3.200 sadnica cvijeća. Mjesno groblje je zapelo na imovinskopravnim problemima. U industrijskoj zoni Duševića mlin intenzivno se radi na izvlaštenju zemljišta koje je u vlasništvu Ministarstva obrane, koje je dalo suglasnost za izvlaštenje.Punta Velebit je problem na koji su Vršani posebno osjetljivi jer je to mediteranski prirodni dragulj. Punta je u vlasništvu RH, 15 hektara u općinskom planu je predviđeno za turističku zonu, a ostalo za sportsko-rekreacijsku zonu.– Osnovna je zasluga ove općinske vlasti što je spriječila prodaju i raspačavanje te jamčimo svim Vršanima dok je ove općinske vlasti da Punta neće biti prodana niti jednom investitoru. O daljnjoj budućnosti Punte više nikad neće odlučivati pojedinci već građani na referendumu, zaključila je Sandra Vukić.