Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U finalu je sve moguće

Autor: Roman Morović

25.05.2009. 22:00
U finalu je sve moguće

Foto: Zvonko KUCELIN



Zgusnut raspored doigravanja Prvenstva Hrvatske omogućio je košarkašima Zadra i Cibone tek dva dana odmora, ili bolje rečeno pripreme, uoči prve utakmice velikog finala. U polufinalima nije bilo iznenađenja, premda su i jedni i drugi vrlo lako mogli otići u tri utakmice. Što se koš razlike i općeg dojma tiče, Zadar je bio nešto uvjerljiviji. U prvoj utakmici u dvorani Krešimira Ćosića Zagreb nije imao šanse, dok su se s druge strane u prvoj utakmici Cibone i Splita gosti držali u igri sve do posljednjih deset minuta. U drugim utakmicama oba su favorita morala loviti dvoznamenkasti zaostatak. Zadar ga je uspio dohvatiti i osigurati pobjedu minutu-dvije prije kraja utakmice, a Cibona je pobjedu u Splitu osigurala tek u posljednjem napadu. Ipak, sve to sada pada u drugi plan. Činjenica je da su i Zadar i Cibona polufinalnu seriju dobili s 2-0 i sada će u tri, četiri ili pet utakmica odlučivati o prvaku Hrvatske. Koliku će ulogu imati prednost domaćeg terena u ovom je trenutku teško reći, no ono što je sigurno to je da će Zadru za obranu naslova prvaka Hrvatske trebati najmanje jedna gostujuća pobjeda. Cibona je prvim mjestom u Ligi za prvaka osigurala prednost domaćeg terena što znači da joj je za naslov dovoljno pobjeđivati kod kuće. Zadrani se s takvim scenarijem sasvim sigurno neće složiti i već sutra će krenuti u lov na prvi „brejk” kako bi prednost domaćeg terena prebacili na svoju stranu.
Finale s Cibonom veliki izazov
– Najviši oblik natjecanja u jednoj zemlji je finale državnog prvenstva i meni i mojim igračima je drago da smo tu. Svima nam je jasno da moramo biti spremni i dati sve od sebe kako bi pokušali osvojiti naslov prvaka. Moja momčad je bila vrlo motivirana u posljednjem dijelu sezone i vidjela se jedna velika želja da dođemo do tog finala. Finalni obračun s Cibonom je za sve nas veliki izazov i sasvim sigurno ćemo dati i posljednji atom snage da ih pokušamo iznenaditi – kazao je u najavi utakmice trener Zadra Zmago Sagadin.
Cibona je do sada bez sumnje imala uspješniju sezonu. “Vukovi” su ušli u “Top 16” Eurolige, osvojili su Kup Krešmira Ćosića u Zadru, igrali su finale regionalne lige i bili prvi u Ligi za prvaka sa samo jednim porazom, onim u Zadru. S druge strane, Zadar privodi kraju jednu od najturbulentnijih sezona u novijoj povijesti kluba i nada se da će obranom naslova prvaka Hrvatske vratiti osmijeh na lica svojih navijača.
– Na papiru je Cibona favorit. Ove sezone su sastavili respektabilnu momčad te su po imenima i uloženom novcu mnogo jači i skuplji od nas. To su dokazali u Kupu Krešimira Ćosića, u NLB ligi i u Euroligi jer je u svim tim natjecanjima Cibona napravila respektabilan rezulat na čemu joj treba čestitati. Ipak, finale je posebna priča i tu favoriti uvijek ne pobjeđuju. Mi nemamo što izgubiti, ne opterećujemo se rezultatom ali ćemo sigurno dati svoj maksimum na terenu. Ako to bude dovoljno za pobjedu odlično, a ako ne mislim da smo već plasmanom u finale u ovako jednoj turbulentnoj sezoni napravili velik posao.
Momčadi se poznaju u detalje
Što se igrača tiče, tu je više-manje sve već poznato. U Ciboninoj igri mnogo se toga vrti oko Amerikanca Alana Andersona, no trener Perasović na raspolaganju ima zaista dosta kvalitetnih igrača. Pod košem kada je zdrav dominira Nikša Prkačin, a sudeći po polufinalnim utakmicama sa Splitom, naročito onoj prvoj, Prka će u finalu biti važno Cibonino oružje. Tu su još i Amerikanac Homan, te Lukša Andrić koji je u sve boljoj formi, a na vanjskim pozicijima “vukovi” imaju niz igrača koji su u stanju sami prelomiti utakmicu. U prvom planu tu je već spomenuti Anderson, zatim “playmakeri” Kus i Calloway, pa Princ, Rozić i Troha, sve odreda vrlo kvalitetni igrači i dobri šuteri. Naravno, niti Zadar po tom pitanju nije ništa slabiji, a i na posljednjoj utakmici je pokazao da ima svoje adute kojima se može oduprijeti Ciboni .
– Cibona ima odlično razvijenu igru po svim linijama. Unutrašnju igru predvode Prkačin, Homan i Andrić, ima odlične šutere, Andersona, Kusa i još mnogo iskusnih i kvalitetnih igrača. Na svim pozicijama su odlično pokriveni tako da tu nemaju nekih slabosti.
Treneri Zmago Sagadin i Velimir Perasović sasvim sigurno poznaju suparničku momčad do u detalje, tako da će osim igračkih dvoboja na terenu ovo biti i veliki taktički dvoboj dvojice trenera. Zadarska strategija je poznata, čvrsta obrana, dobiti dvoboj u skoku i pametan napad bez puno pogrešaka, no protiv Cibone katkada treba i više od toga za pobjedu.
– Nismo imali puno vremena za pripremu jer smo uoči utakmice sa Zagrebom razmišljali samo o toj utakmici. Imali smo tešku borbu koju smo dobili i tek od nedjelje smo se pomalo okrenuli Ciboni. Za drugu utakmicu će možda biti malo više vremena pa ćemo vjerojatno i mi i oni pripremiti neki novi detalj. Poznajemo se u detalje tako da će danas utakmica vjerojatno biti vrlo slična onoj posljednjoj u Zagrebu. Cibona će sigurno ići vrlo oštro i tvrdo na nas tako da je vrlo važno da im se fizički odupremo. Na zadnjoj utakmici se nismo baš najbolje adaptirali na tu njihovu oštrinu koja je često išla i preko granica. Ovoga puta to moramo napraviti puno bolje -zaključio je Sagadin.


 ZADAR KOMPLETAN


– Nakon dužeg vremena mi ćemo biti kompletni jer ćemo imati deset igrača u sastavu. Od nedjelje je i Toni (Prostran, op.a.) počeo trenirati s momčadi tako da će i on biti u sistemu. Istina, imao je jednu dužu stanku tako da vjerojatno ne može pružiti nešto posebno, ali će igrati i do druge utakmice u subotu će već biti u optimalnom stanju. Umorni smo, pomalo istrošeni ali i Cibona je u istom stanju tako da tu nema nikakvog alibija. Siguran sam da će moji igrači danas dati svoj maksimum i napravit ćemo sve što je u našoj moći da dobijemo tu utakmicu – izvijestio je Sagadin o zdravstvenom stanju svojih igrača.




 ZADAR VODI 3-2


Vječni rivali ove su se sezone susreli pet puta. U NLB ligi dva je puta slavio Zadar, u polufinalu Kupa Krešmira Ćosića Cibona, a u Ligi za prvaka svaka je momčad obranila domaći teren, iako je Zadar u posljednjoj utakmici bio nadomak slavlja pod tornjem. Upravo je ta utakmica jedina ove sezone koju oba trenera mogu uzeti u obzir kad budu analizirali protivnika budući da su jedino tada sastavi momčadi bili isti kao što će biti i u finalu. Upuštati se u bilo kakve prognoze uoči najvećeg hrvatskog košarkaškog derbija, naročito kada je riječ o finalu Prvenstva Hrvatske, ne bi imalo previše smisla. U finalu je definitivno sve moguće.