Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

VOJSKA U ZAJEDNICI Pripadnici 93. krila ninskim učenicima uljepšali povratak u klupe

26.05.2020. 19:30


Dan Hrvatske vojske, Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske koji se na visokom nivou i uz veliko okupljanje inače slave 28. svibnja, u ovoj, po mnogočemu, posebnoj godini, u Zadarskoj županiji obilježeni su jednom lijepom gestom vojnika iz vojarne u Zemuniku. Naime, desetak pripadnika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne »Pukovnik Mirko Vukšić« je zadnjih sedam dana uređivalo okoliš, pročelje i dio unutrašnjosti Osnovne škole Petar Zoranić u Ninu.
Osvježena školska zgrada s novim natpisom, posađene masline, pokošena trava i nove klupice u školskom dvorištu dočekali su tako ninske učenike nižih razreda koji su u ponedjeljak po treći put ove godine krenuli u školu.
Prigodnim programom, obraćanjima predstavnika Hrvatske vojske, Zadarske županije, Grada Nina i Škole »Petar Zoranić« te nastupom tamburaškog orkestra KUD-a Branimir Nin, jučer je predstavljen završetak radova.


Uključenost u društvo
– Čast nam je i zadovoljstvo ovom simboličnom gestom doprinijeti lokalnoj zajednici u kojoj živimo i radimo. Ovo je samo jedan u nizu takvih projekata, time samo potvrđujemo kvalitetu odnosa vojske i lokalne zajednice. U suradnji sa Županijom, Gradom Ninom i školom dogovorili smo način kako uljepšati djeci boravak u školi, rekao je brigadir Željko Ninić, zapovjednik 93. krila, dodavši da još traje usaglašavanje oko proslave Dana oružanih snaga te da konačnu potvrdu o održavanju proslave još uvijek nema.
Kata Knežević, ravnateljica ninske Osnovne škole Petar Zoranić, zahvalila je pripadnicima Hrvatske vojske što su i u ovim nesvakidašnjim uvjetima epidemije našli način kako da im pomognu.
– Tako su još jednom pokazali svoju uključenost u društvo na svim razinama, a našim najmlađim učenicima uljepšali povratak u školske klupe u ovoj turbulentnoj i isprekidanoj školskoj godini. Značajno nam je to i u financijskom smislu, a ova gesta mi ulijeva nadu da će se uskoro krenuti i u obnovu školske dvorane, što je sve nažalost bilo stalo zbog ove epidemiološke situacije, rekla je Knežević koja je tijekom programa uručila zahvalnicu brigadiru Niniću.
Okupljenima se obratio i Jozo Mustać, pročelnik za komunalne djelatnosti u Gradu Ninu, istaknuvši kako je Hrvatska vojska uz grad Nin u svim kritičnim trenucima. Tako je, kaže Mustać, u novije vrijeme to bilo i na dan poplave, a iskazala se sad i u ovo vrijeme epidemije na čemu im se Grad Nin zahvaljuje.


Župan istaknuo sinergiju HV i Županije
Župan Božidar Longin, koji je došao u pratnji Ivana Šimunića, županijskog pročelnika za društvene djelatnosti te ostalih suradnika, istaknuo je sinergiju Hrvatske vojske i Zadarske županije.
– Puno je kvalitetnih projekata iza nas, osobito onih koji se odnose na obilježavanje obljetnica Domovinskog rata. Ovaj mandat je krenuo s požarima, potom je bio obilježen poplavom, a sad i epidemijom koronavirusa i u svemu tome uvijek je bila izražena suradnja s Hrvatskom vojskom gdje je izražen njezin velik doprinos lokalnoj zajednici. U ovakvim uvjetima, veseli nas što, iako neće biti proslave kakvu smo zamišljali, veseli nas što Dan oružanih snaga obilježavamo jednom ovako plemenitom gestom, istaknuo je župan Longin.
Bojnik Toni Kruneš, koji je sudjelovao u radovima, kaže da je škola bila malo oštećena te da mu je drago da su ovim uređenjem pridonijeli da se djeca u njoj osjećaju ugodnije.
– Nije nam bilo nimalo teško, radili smo to s ljubavlju i radošću da djeci bude ljepši povratak u školu, rekao je Kruneš.
U provedbi su im pomogli Zadarska županija i Inženjerska bojna Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.
Kako je zbog epidemioloških mjera još uvijek preporuka izbjegavati bliski kontakt te posjete bilo kakvih skupina školama, djeca ovaj put nisu imali kontakt s vojnicima u tijeku radova i ove prezentacije, ali zasigurno će znati da su okoliš njihove škole uredile ruke hrvatskih vojnika.