Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dukić: Dogradnjom pročišćivača rješavamo problem neugodnih mirisa i buke

26.05.2021. 15:49


U sklopu kapitalnog infrastrukturnog projekta "Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane" potpisan je ugovor za dogradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Centar s ciljem optimizacije rada uređaja. Ugovor su  potpisali direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja i Kristijan Milaković, direktor tvrtke Nicro d.o.o., koja je izvođač radova. Potpisivanju ugovora na prostoru UPOV Centar prisustvovali su i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i gradonačelnik Zadra Branko Dukić koji je izrazio zadovoljstvo što će se ovaj problem napokon riješiti.


Projekt od posebnog značaja
– S radošću smo dočekali ovaj dan kada smo napokon došli do izvođača za nadogradnju ovog pročišćivača čime ćemo ukloniti neugodne mirise koji žitelji na ovom području podnose, a to nas je i tjeralo da čim prije izrealiziramo ovaj projekt, rekao je gradonačelnik Dukić, te naglasio da iako nije riječ ni približno o najvrjednijoj ugovorenoj komponenti u projektu Aglomeracije Zadar – Petrčane, radi se o projektu od posebnog značaja.
– Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, pojasnio je Dukić, ide u cjelovitu rekonstrukciju kojom ćemo unaprijediti pročišćavanja zraka i anulirati neugodne mirise, a istovremeno smanjiti buku rada opreme i uštedjeti u operativnim troškovima, kazao je gradonačelnik Dukić, zahvaljujući pritom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću koji mu je, kako je rekao, od samih početaka podrška. Dukić se ujedno ispričao svim građanima u kašnjenju realizacije ovog projekta.
Gradonačelnik je također Đurokoviću zahvalio i na sanaciji šteta nastalih nakon velike poplave 2017. godine, na odvodu Ričine, ali i na aglomeraciji dodajući kako vjeruje da su zajedničkim snagama napravili puno za grad.
Direktor Hrvatskih voda se prisjetio spomenutih poplava nakon kojih je šteta uspješno sanirana, ali je tada odlučeno kako će se u sljedećim fazama aglomeracije napraviti jedan iskorak, što je, kaže Đuroković, ovim projektom i učinjeno.
– Iskorak ćemo napraviti tako da riješimo problem građana grada Zadra, a to je rješavanje pitanja neugodnih mirisa i buke, a ovime ćemo smanjiti i operativne troškove rada uređaja. Sve će skupa biti na zadovoljstvo građana, istaknuo je Đuroković, dodavši kako je od ukupno 12 ugovora na Aglomeraciji Zadar riješeno 11, što je, smatra Đuroković, visoka razina uspješnosti.
Ukupna vrijednost do sada potpisanih ugovora po projektu Aglomeracija Zadar-Petrčane je 528.879.610,34 HRK od čega će 313.659.754,75 HRK biti financirano putem bespovratnih sredstava EU, a direktor Hrvatskih voda je najavio i buduće projekte.


Više od 100 kilometara kanalizacijskih kolektora
– Preostaje još jedan natječaj, to je Put Bokanjca-Petrčane. Procjenjujemo da je taj projekt vrijednosti 170.000.000 HRK. Možemo se zajedno pohvaliti kako ćemo tako zajedno izgraditi više od 100 kilometara novih kanalizacijskih kolektora, novih 40 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda koji će značajno smanjiti gubitke vode u gradu, a planira se i rješenje pitanja oborinskih voda te se na Bokanjcu već gradi novi sustav čiju izgradnju pomažu Hrvatske vode, rekao je Đuroković.
Potpisivanju ugovora svjedočili su i iz Mjesnog odbora Smiljevac čiji su žitelji najviše pogođeni neugodnim mirisom koji se širi oko Centra. Predsjednik MO Smiljevac Aldo Rogić iskreno se nada da će se ovim projektom riješiti problemi stanovnika.
– Ovaj dio grada vodi višegodišnju borbu, trpimo smrad za sve stanovnike Zadra. Iskreno se nadamo i vjerujemo da će ovaj projekt riješiti naše probleme, kratko je rekao Rogić.




Radovi će trajati dvije godine
Predviđeno trajanje radova je 24 mjeseca, a iznos Ugovora je 37.942.711,18 bez PDV-a. Radovi na dogradnji UPOV-a Centar izvodit će se u šest faza. Pokrivanje pojedinih linija bazena omogućavanja ventilacije s pročišćivanjem zraka ispod pokrova smanjit će se mogućnost pojave i širenja neugodnih mirisa u okoliš, dok će se izgradnjom egalizacijskih spremnika omogućiti ravnomjerno doziranje otpadnih voda iz septičkih jama građana. Također, ugradit će se sustav za pročišćavanje zraka iz egalizacijskih spremnika što će i usto povoljno utjecati na sprječavanje širenja neugodnih mirisa. Pročišćena otpadna voda ponovno će se koristiti u sustavu ispiranja opreme, što će smanjiti troškove vode, a bukobrani će se izvesti na potencijalno najbučnijem dijelu opreme u želji da cijeli tehnološki proces što manje utječe na kvalitetu života okolnog stanovništva.