Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Projekt kojim će se riješiti posljednja crna točka u gradu

26.05.2021. 07:40


Gradonačelnik Dukić najavio je otvaranje natječaja za pokretanje radova na, kako kaže, zadnjoj crnoj točki u gradu Zadru, odnosno sanaciji križanja ulica Puta Biliga i Hrvatskog sabora koje je prometno najopterećeniji dio grada i gdje se stalno stvaraju prometne gužve, posebice u ljetnim mjesecima.
– Veselim se otvaranju ovog projekta jer ovo je zaista najopterećeniji prometni dio u gradu u kojem je promet iznimno otežan te se može proći jedino uz susretljivost vozača, rekao je gradonačelnik jučer na konferenciji održanoj uz samu prometnicu na spornom raskrižju te najavio kako se u budućnosti planira još jedna prometnica iznad postojeće državne ceste koja bi dodatno rasteretila promet na toj dionici.


Vrijednost skoro 7 milijuna kuna
– Zahvaljujem Hrvatskim cestama na dobroj suradnji i želio bih istaknuti kako smo pri kraju ovog mandata riješili i ovaj čvor, kazao je gradonačelnik dodajući kako mu je »žao što nismo uspjeli prije jer se većina imovinsko-pravnih pitanja odužila«.
Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić prisustvovao je najavi te je istaknuo kako je procijenjena vrijednost projekta nešto manje od 7 milijuna kuna, a o točnim iznosima govorit će se nakon javnih nadmetanja.
– Projekt je napravljen u suradnji s Gradom kao projekt rješavanja jedne od takozvanih crnih točaka, odnosno rješavanje problematičnih raskrižja koja su, s aspekta sigurnosti prometa, u današnjem vremenu praktički nedopustiva. Upravo smo zato krenuli u rješavanje tog problema te se nadamo kako će radovi krenuti odmah po završetku ljetne sezone, rekao je Škorić te najavio otvaranje ponuda.
– U prvoj polovini lipnja otvaraju se ponude za sanaciju raskrižja Put Biliga i Hrvatskog sabora. Radovi neće krenuti prije završetka ljetne sezone, odnosno planirani su za listopad, ali to ćemo sve dogovarati na vrijeme i u suradnji s Gradom, kazao je Škorić ističući kako je ta suradnja jako dobra.


Od Supernove do Žmirića
Osim toga, Škorić je najavio i budući plan za državnu cestu D306 koja je gorući problem na području grada Zadra koji podrazumijeva izmještanje spomenutog pravca.
– Mi ćemo u sljedećem razdoblju, prvo rješavanjem ovog raskrižja, a nakon toga, kad dobijemo potpunu projektnu dokumentaciju, sa Žmirićima značajno povećati protočnost ove dionice državne ceste D360. U konačnici je plan da negdje krajem sljedeće godine pokrenemo natječaj za izmještanje te državne ceste što će biti praktički trajno i kvalitetno rješenje za sigurnost prometa, a njime se planira izgradnja 2 i pol kilometara ceste od Supernove do Žmirića, najavio je Škorić.
Rekonstrukcija raskrižja Put Biliga i Hrvatskog sabora podrazumijeva skretač kojim će se promet s ulice Put Biliga direktno uključivati na Ulicu Hrvatskog sabora te semaforizirani lijevi skretač s državne ceste na Put Biliga. S time će se značajno povećati sigurnost i protočnost prometa, a rekonstrukcija podrazumijeva i pješačke prijelaze. Pješački promet bit će osiguran širim nogostupima, a između trakova privoza i traka za odvoz u ulici Put Biliga planiran je zeleni pojas. Trenutačno se čeka građevinska dozvola, a Škorić je uvjeren kako će do listopada sve biti sređeno te se po završetku sa sezonom započinje radnja. Sam zahvat može biti gotov do proljeća 2022., ali Hrvatske ceste čekaju usklađivanje projekta s projektom aglomeracije koji obuhvaća jedan dio spomenutog područja.