Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uspjeh učenice Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Eme Zubčić na mreži čitanja

26.05.2021. 10:21


Uspjeh učenice Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Eme Zubčić na mreži čitanja
Ema Zubčić, učenica prvog razreda Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, osvojila je drugo mjesto na nacionalnoj razini kviza znanja i kreativnosti Mreža čitanja. Ovogodišnja tema kviza znanja i kreativnosti bila je: KNJIGA, KNJIŽARA, KNJIŽNICA. U kvizu znanja učenici su odgovarali on-line na pitanja vezana uz knjige Nine George: Mala pariška knjižara, Veronice Henry: Kako pronaći ljubav u knjižari i Amy Meyerson: Nebo puno knjiga. Na školskoj i regionalnoj razini sudjelovali su Elvedina Mujkić, Romana Vulin, Jasmina Knežević, Karlo Lenkić, Dani Pera i Ema Zubčić koja se plasirala na državnu razinu natjecanja. Prošle školske godine tri su se učenice Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole također plasirale na državnu razinu. Mentorica i voditeljica školskog čitateljskog kluba je Danijela Riger-Knez.
Ovaj kviz znanja i kreativnosti već se godinama provodi u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara pod nazivom Čitanjem do zvijezda. Međutim, od 1. listopada 2020. mijenja svoje ime. Odlukom Upravnog odbora Hrvatske mreže školskih knjižničara, novo ime projekta je Mreža čitanja, a projekt se dalje nastavlja provoditi kao kviz za poticanje čitanja i kreativnosti za srednje škole. 
Vrijednost ovoga projekta za poticanje čitanja je velika, a to pokazuje i veliki broj prijavljenih. U ovoj 8. sezoni natjecanja sudjelovalo je 416 učenika iz 91 škole iz cijele Hrvatske i iz 3 škole iz Vojvodine.
U kontekstu ovog natjecanja potrebno je naglasiti kolika je važnost čitanja kod mladih u stjecanju znanja, socijalnih vještina i kritičkoga mišljenja. O važnosti čitanja govori i to da je 2021. godina proglašena Godinom čitanja.