Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nakon nogometnog ludila počinje rukometno

Autor: Mario Padelin

25.06.2008. 22:00


VELIK I U PORAZU
Moja se optimistična predviđanja o našima u finalu, nisu nažalost ostvarila. Neću ja sada pisati o razlozima ispadanja, jer ima u redakciji puno stručnijih ljudi za tu temu, ali moram skrenuti pažnju na dostojanstvo s kojim su igrači i naravno izbornik podnijeli tu tešku situaciju. Vidjelo se da je igračima, koji su iako bogataši i koji će nastaviti lagodno živjeti i bez titule europskog prvaka, iskreno žao, i grijeh bi bio ne priznati im da nisu dali sve od sebe. Naš Modrić je odlično igrao i baš me briga što je promašio cijeli gol kod jedanaesteraca. Događalo se to i poznatijima i iskusnijima od njega (sjetite se Baggija na svjetskom prvenstvu u Italiji). Bilić me oduševio i u porazu. Nije bilo glumatanja, nije bilo banalne retorike, već samo dostojanstvena analiza situacije. Istina je da naši u ovom susretu nisu igrali “fenomenalno” kako su neki govorili, ali su nam do tada, kroz kvalifikacije i borbu u skupini, pružili puno radosti i osjećaja ponosa, i zato im hvala.
DOLAZI VRIJEME RUKOMETA
Kako smo ispali s Europskog prvenstva, tako se odjednom počelo govoriti o rukometu. U međuvremenu dok je trajalo “nogometno ludilo” još su neki naši sportaši imali vrhunske rezultate, ali su imali nesreću da su ih postigli u vrijeme nogometnog prvenstva (Branka Vlašić npr.), tako da nitko o tome nema pojma. A u vijestima smo čuli da su izvučene skupine Svjetskog rukometnog prvenstva. Ne vjerujem da je to u ovom teškom trenutku za ljubitelje sporta ikoga zanimalo, ali ne brinite. Bit će opet ludovanja, hektolitara piva, trubljenja i divlje vožnje po gradu. Zato, sačuvajte one zastavice s automobila, koje je većina skinula još onu istu večer kada smo doživljeli ono s Turcima. Još će vam trebati. P.S. Nikako mi nije jasno zašto se plivačko natjecanje u Zagrebu zove “Zlatni medvjed”? Zašto ne vidra ili pastrva? Možda som? Misli li se na sredozemnu medvjedicu ili su naši lički međedi odlični plivači, a da ja to nisam znao?
AMERIČKA GOVEDINA U HRT-ovim Vijestima čujemo da su u Južnoj Koreji velike demonstracije i nemiri. Pustili su snimke na kojima vidimo jezive slike razjarene gomile koja se tuče s policijom, razbija i prevrće automobile i pravi barikade od autobusa. Slika iz najgorih noćnih mora. Saznajemo i razlog tome. Po onome što vidim na ekranu, ja bih zaključio da je netko tamo izdao zemlju, prodao se neprijatelju, pokrao cijelu državnu blagajnu, otrovao djecu po vrtićima, kada su tako ogorčeni. Ali ne. Koreja je naime odlučila uvesti govedinu iz Sjeverne Amerike i svi su skočili na noge. Žestok neki narod. Uvijek kada vidim takve stvari, pomislim, što bi mene moglo natjerati da idem na demonstracije. Ništa. Lijen sam i nezainteresiran. Sve da uvoze krave s luđačkim košuljama ja se ne bih pokrenuo. Ali, iz opreza ipak više ne jedem paštete. Ionako imam svoje ludilo. Još mi samo fali svinjsko ili goveđe.
TANJA IZ ZADRA Kod Stankovića je u povodu Dana antifašizma gostovala hrvatska glumačka legenda Bobi Marroti. Ja nemam običaj iznositi svoja politička uvjerenja u javnost s obzirom da nisam politički aktivan, a život mi je prekratak da bih se time bavio, ali volim kada praznik padne u radni dan, a ne u nedelju. A Bobi je baš bio simpatičan, što se vidjelo i po komentarima gledatelja koji su prvi put bili složni u pohvalama gosta. Koristim priliku pozdraviti Tanju iz Zadra koja je na kraju emisije napisala nešto iznimno o tome da (citiram po sjećanju): “Samo ona zemlja koja otvoreno govori o svojoj prošlosti, može imati bolju budućnost”. To je istina. A emisija je standardno dobra. Nije ni čudo što je Hloverka želi ukinuti.
ŽIVOT JE POSTAO BESMISLEN Znam da je mnogima od vas nogometa preko glave, ali moram priznati još ovo. Otkako su naši ispali, nemam više gušta gledati dalje. Gledam Ruse i mislim “da nije bilo nas, da nismo pobijedili Engleze, oni ne bi bili tu”. A oni su u polufinalu, a mi nismo. I tko sada može dalje gledati utakmice kada naših više nema? Nema više prognoza, kombinatorike, užitka gledanja domaćih stručnjaka koji pojma nemaju, ali se šlepaju uz Bilića. Ne veseliš se više tuđim žutim kartonima, kada oni ionako neće igrati protiv naših. Ma baš je to nepravedno!