Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kosor: Ili reforme ili pad bez kraja

Autor: Novi list

25.06.2010. 22:00
Kosor: Ili reforme ili pad bez kraja

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Ne govore istinu oni koji obećavaju bolji život sutra, a bez odricanja danas. Oni traže da trčimo u mjestu. Ova Vlada na to neće pristati, poručila je Jadranka KosorNe govore istinu oni koji obećavaju bolji život sutra, a bez odricanja danas. Oni traže da trčimo u mjestu. Ova Vlada na to neće pristati, poručila je Jadranka Kosor
Sa svečane sjednice Vlade u povodu Dana državnosti, premijerka Jadranka Kosor poslala je jučer dramatičan apel javnosti: ili reforme ili ekonomska propast države!
– Biti ću u ovom svečanom trenutku potpuno jasna: o predloženim reformama ovisi ne samo oporavak, već i gospodarski opstanak RH! Hrvatska je danas pred novom prekretnicom, koja je po svojoj težini i ozbiljnosti na tragu one s početka 90-ih, a ona glasi – ili reforme za bolji život svih ili pad kojem se ne vidi kraja – upozorila je premijerka.
Pozvavši sve građane na potporu Vladinim mjerama gospodarskog oporavka, Kosor je kazala kako bez provedbe cjelokupnog reformskog paketa neće biti boljitka za Hrvatsku.
– Ne govore istinu oni koji traže da se ništa ne mijenja, koji obećavaju bolji život sutra, a bez odricanja danas. Oni traže da trčimo u mjestu, a zapravo traže da prihvatimo daljnje padanje. Ova Vlada na to neće pristati – poručila je Kosor. Iako niti u jednom trenutku premijerka nije spomenula sindikate, kao ni više od 700 tisuća potpisa građana prikupljenih za referendum protiv vladinog prijedloga Zakona o radu, iz nekih njezinih izjava moglo se zaključiti da se upravo njima obraća kada govori o “onima koji blokiraju reforme”.
– Blokadom reformi ne mogu se i neće se zaštititi prava građana. Potpuno suprotno! Na kraju, kad se svi skupa dovoljno osvijeste, pokazat će se da bi sav teret krize mogao biti prebačen upravo na one koji žive samo od svojega rada – istaknula je Kosor, potcrtavši kako je “pred nama odluka o kojoj, bez ikakvog pretjerivanja, ovisi budućnost razvoja hrvatske države, prosperitet ili dramatičan pad”.
Premijerka Kosor ustvrdila je i kako nisu točne interpretacije kako opstanak njezine Vlade ovisi o uspješnosti provođenja zahtjevnih reformi.
– To nije točno. O uspjehu reformi ne ovisi budućnost ove Vlade nego budućnost svih nas – kazala je. Objasnila je kako reformski paket uključuje i gospodarske mjere Vlade, ali i poreznu reformu kojom će ukinuti krizni porez i smanjiti neporezna davanja, te će se, zbog promjena stopa poreza na dohodak, povećati primanja 1,48 milijuna građana s manjim i srednjim plaćama. Posebno je zahvalila predsjedniku države Ivi Josipoviću na potpori vladinim gospodarskim mjerama.
Vrijeme je, zaključila je Kosor, da se riješe godinama zanemarivani problemi.
– Nema vremena za floskule “trebali bi”, “morali bi”. Radimo! – pozvala je premijerka Kosor.
Pohvalivši se kako je od njezina dolaska na čelo Vlade i rješavanja slovenske blokade, u pregovorima s EU “otvoreno i zatvoreno više poglavlja nego u prethodne 4,5 godine”, Kosor je izrazila uvjerenje kako će jednako uspješno njezina Vlada, u suradnji s predsjednikom Josipovićem, riješiti i gospodarsku krizu.
– Ostat ćemo čvrsto uz ovaj program gospodarskog oporavka dok bude i trunka nade da se on može provesti. Kao što smo osigurali europsku budućnost, odlučni smo provesti sve reforme koje će osigurati gospodarski rast i bolji standard za sve građanke i građane. Bez obzira na sve prepreke, nećemo posustati – zaključila je Kosor.


Josipović na Tuđmanovom grobu i Bozanićevoj misi


Svoj prvi Dan državnosti u funkciji Predsjednika Republike, Ivo Josipović obilježio je u skladu sa deklariranom politikom pomirenja i prevladavanja političkih razlika – položio je vijenac na grob prvog predsjednika Franje Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Za razliku od svog prethodnika Stjepana Mesića, koji je Tuđmanov grob zaobilazio povodom blagdanskih protokolarnih odavanja počasti, Josipoviću je ovo drugi put da u svom kratkom mandatu pohodi i Tuđmanov grob – vijence je već položio i u svibnju, prilikom obilježavanja Dana oružanih snaga. Osim toga, već je u predizbornoj kampanji obišao rodnu kuću Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću.
Iako njegovo pojavljivanje na svetoj misi u Markovoj crkvi nije bilo najavljeno u rasporedu njegovih aktivnosti, predsjednik Josipović, po uvjerenju agnostik, jučer se pridružio premijerki Jadranki Kosor te predsjedniku Sabora Luki Bebiću na misnom slavlju koje je predvodio kardinal Josip Bozanić.
U svom govoru na svečanoj sjednici Vlade Josipović je, kao i večer prije na prijemu koji je organizirao na Pantovčaku, poručio kako podupire Vladin program ekonomskog oporavka, ali i podsjetio da je Hrvatska Ustavom definirana kao socijalna država. Broj potpisa prikupljenih za referendum o ZOR-u, kazao je, jasno pokazuje da građani žele socijalanu pravdu, a provedba reformi i zahtjev za socijalnom pravednošću, smatra šef države, ne smiju se međusobno isključivati.
Josipović je na Dan državnosti za njihov doprinos u stvaranju slobodne i demokratske Hrvatske posebno zahvalio hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, ali i borcima iz Drugog svjetskog rata. Poginulim braniteljima i borcima NOB-a Josipović je odao počast i na Mirogoju položivši vijence i kod središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, i kod grobnice Narodnih heroja. Središnja proslava Dana državnosti, uz nazočnost državnog vrha, održala se u Vukovaru.