Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Početkom srpnja otvorenje dijela Poljane

Autor: Anamarija Bilan

25.06.2010. 22:00
Početkom srpnja otvorenje dijela Poljane

Foto: Vedran SITNICA



Do 1. srpnja nastojat ćemo urediti gornji pješački plato na kojem se nalazi cisterna i kruna bunara. Do kraja sljedećeg tjedna završit ćemo i pješački prolaz do zgrade Rašica, portikat Foruma, a trebao bi se urediti i veći dio parka antičkih fragmenata, rekao je Josip Babeli, nadzorni inženjer na uređenju Poljane pape Ivana Pavla II.
Uređenje Poljane pape Ivana Pavla II. ide daleko brže nego je to planirano prema ugovorenim obvezama. Do 1. srpnja nastojat ćemo urediti gornji pješački plato na kojem se nalazi cisterna i kruna bunara. Do kraja sljedećeg tjedna završit ćemo i pješački prolaz do zgrade Rašica, portikat Foruma, a trebao bi se urediti i veći dio parka antičkih fragmenat. Također, bi do kraja sljedećeg tjedna trebala biti dovršena i rekonstrukcija bazilike, a uredit ćemo i pješački prolaz s ulice Zadarskog mira 1358., rekao je Josip Babeli, nadzorni inženjer na uređenju Poljane pape Ivana Pavla II. Dodao je kako će do kraja sljedećeg tjedna urediti rampe i prolaze do kafića koji gledaju na gradilište, a nalaze se u zgradi Rašica. Donji pješački plato koji je zamišljen kao prostor s klupama i drvećem te fontana, koja će povezivati gornji i donji plato, neće biti dovršeni do kraja sljedećeg tjedna već će uređenje tog dijela Poljane pričekati dok prođe ljetna sezona. Do kraja sljedećeg tjedna trebao bi se urediti i dio okoliša, tako da će je jedan dio poljane, na kojem će se radovi nastaviti, ograditi, a građanima će na raspolaganju biti uređeni dio.
Josip Babeli je istaknuo kako su određeni radovi završeni daleko prije rokova, jer će velik dio posla na uređenju biti gotov tijekom sljedećeg tjedna, a rok za završetak uređenja Poljane je u rujnu. Dodaje kako i kamen, kojim oblažu Poljanu, određuje brzinu radova. Naime, ako je kamen lošije kvalitete vraćaju ga te čekaju novu pošiljku. Ipak, unatoč svemu radi se prije roka i građani i njihovi gosti već će ovo ljeto moći koristiti jedan dio novouređene Poljane pape Ivana Pavla II.
Podsjetimo, do sada je postavljena javna rasvjeta, dio prostora se popločao, uređuju se zelene površine, kruna bunara je montirana i dijelovi arheološkog parka se polako naziru. Kruna bunara nalazit će se na 70 centimetara povišenom trgu na nekadašnjem mjestu srednjovjekovne gradske cisterne. Taj je prostor zamišljen kao okupljalište ili mjesto na kojem bi se mogli ogranizirati koncerti ozbiljne glazbe. Autor je rekao da su simboliku cisterne željeli naglasiti izgradnjom fontane koja će povezivati gornji i donji plato, ali koja prije ljetne sezone neće biti gotova.
Uređenje jednog od ljepših zadarskih otvorenih prostora izvodi tvrtka Ploter za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 10,7 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 13,2 milijuna kuna s PDV-om. Uređenjem ovog velikog otvorenog prostora Zadar bi trebao dobiti mjesto koje je zamišljeno kao okupljalište građana, ali i kao mjesto za odmor i bijeg od gradske vreve.