Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lovrin: Vrančić će vrlo brzo imati test uspješnosti u vođenju stranke

25.06.2012. 22:00
Lovrin: Vrančić će vrlo brzo imati test uspješnosti u vođenju stranke


Što se tiče kandidata HDZ-a za gradonačelnika, o tome je prerano govoriti. Nije bilo govora o neophodnom vezanju stranačkog čelnika s kandidaturom za nositelja izvršne vlasti. HDZ u Zadru je jak i svakako može iznjedriti nekoliko potencijalnih kandidata
*U medijima ste, nakon pobjede Tomislava Karamarka na unutarstranačkim izborima, izjavili kako očekujete da će Jadranka Kosor nastaviti raditi u stranci. Kao gledate na smjenu bivše predsjednice stranke s mjesta potpredsjednice Sabora i na to što nije pozvana na obilježavanje 23. obljetnice osnivanja stranke na Jarunu. Je li takvo postupanje prema dojučerašnjoj predsjednici dobro za stranku?
-U HDZ-u su nedavno provedeni unutarstranački izbori na najvišoj demokratskoj razini do sada. Kandidiranje je bilo slobodno i samostalno, kandidirati se mogao svaki član stranke na bilo koju dužnost. Stoga smo prvi puta za gotovo svaku dužnost imali po nekoliko kandidata. Izbori su provedeni transparentno i sukladno zakonskim i stranačkim propisima i to je bit. Doduše, tehnologiju ćemo morati usavršiti da ne završavaju u šest sati ujutro. Kandidirati se mogu svi, a nakon izbora svi moraju poštovati volju članstva, prihvatiti izabrane dužnosnika i zajedno dalje raditi na promicanju stranačkih ciljeva. To, dakako, traži demokratsku i političku zrelost i pobijeđenih i pobjednika.
Neki pobijeđeni kandidati ponijeli su se maestralno, a neki se, više ili manje, nisu znali nositi s porazom. Točno je da sam rekla kako očekujem da će Jadranka Kosor i dalje raditi u stranci i na dobrobit stranke, i to očekujem i danas. To što nije više potpredsjednica Sabora ne znači da za nju nema posla i u stranci i u Saboru. Pa ne radi se samo na najvišim položajima! O pozivu gospođe Kosor na proslavu obljetnice stranke ne mogu govoriti jer iz tajništva stranke tvrde da je pozvana, a ona kaže da nije, pa to prepuštam njima. Svakako mislim da je trebala biti pozvana i da je trebala doći, kao i svi drugi sadašnji i bivši stranački dužnosnici.
*Nakon postupanja Karamarka prema Kosor, vjerujete li još uvijek da revanšizma prema vama neće biti? Štiti li vas izbor na mjesto članice Predsjedništva ili mislite da Karamarko nakon Kosor i Šeksa podvlači crtu i počinje „koalirati” s frakcijama?
-To sam već rekla; revanšizma ne smije biti, jer ako ga bude nismo u stranci ništa promijenili, a glavna poruka izbornih pobjednika upravo je bila obećanje promjena i nove demokratizacije stranke. Stoga podupiranje različitih kandidata na slobodnim demokratskim izborima nije i ne smije biti razlog za poslijeizborna neprijateljstva. Treba snagu, pamet i sposobnosti okupiti i dalje zajedno raditi. To je i čvrsto opredjeljenje novog Predsjednika i Predsjedništva.
*Jesu li za HDZ sljedeći lokalni izbori u Zadru i od simboličnog značenja, to jest hoće li stranci, i važnije od samih rezultata, biti ne izgubiti „bastion HDZ-a”?
–Nama u HDZ-u nije važno ne izgubiti, kako kažete, „bastion HDZ-a” samo zbog forme ili hvaljenja time. Nije HDZ u Zadru opstao 20 godina zato jer su birači predodređeni za HDZ. Opstao je zato što je vodio uspješnu lokalnu politiku i pokazivao rezultate. Naravno da su tome pridonijeli građani našeg grada, i gospodarstvenici, i obrtnici, i akteri u svim društvenim područjima, svatko na svome poslu i poziciji, ali činjenica je da je to ipak naša politička opcija usmjeravala kroz proračun, kroz prostorne, gospodarske i druge planove. To je u biti zatvoreni krug. Uspješni smo jer imamo kontinuitet donošenja i provođenja naših programa, a kontinuitet imamo jer smo uspješni i temeljem toga dobivamo povjerenje birača.
*Kada se niste kandidirali za treći mandat predsjednice GO HDZ-a i sami HDZ-ovci s kojima sam neslužbeno razgovarala očekivali su kako će na to mjesto doći mladi kadar stranke, netko tko bi mogao biti i kandidat za gradonačelnika na sljedećim izborima. S obzirom da je na tu dužnost izabran Zvonimir Vrančić, što je s takvim očekivanjima?
-Napominjem da su kandidature za stranačke dužnosti bile otvorene. Mogao se kandidirati tko god je imao zdravu ambiciju za to, smatrao se sposobnim i doraslim, te procijenio da može zadobiti povjerenje većine delegata. Što se tiče Zadra, bilo je dvoje kandidata, povjerenje je dobio aktualni gradonačelnik Zvonimir Vrančić i vjerujem da će on kao iskusan političar, a sada i s gradonačelničkim iskustvom, uspješno voditi stranku, a za to će test imati vrlo brzo. Lokalni izbori su nam pred vratima. Mi ćemo mu svi u tome svesrdno pomagati i ja u uspjeh, kao i u dosadašnjih dvadeset godina, ne sumnjam. Što se tiče kandidata HDZ-a za gradonačelnika, o tome je prerano govoriti. Svakako nije bilo govora o neophodnom vezanju stranačkog čelnika s kandidaturom za nositelja izvršne vlasti. HDZ u Zadru je jak i svakako može iznjedriti nekoliko potencijalnih kandidata za gradonačelnika, o kojima će stranačka tijela raspravljati kada za to dođe vrijeme.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA