Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Državu ne znamo napraviti od stoljeća sedmog!”

25.06.2017. 22:00
“Državu ne znamo napraviti od stoljeća sedmog!”


Sa zamišljenim protivnicima, Meštrović je odigrao obučen u crno odijelo s crnom kravatom s tek primjetnim šljokicama, dodatno zatamnjen crnim sunčanim naočalama
Simultankom narodnih velemajstora, najpoznatijih zadarski performer Enio Meštrović, obilježio je jučer Dan državnosti. Meštrović i njegov KUD “Bleke i konji” postavio je u Kalelargi 12 šahovskih ploča fondacije legendarnog svjetskog prvaka u šahu Garija Kasparova na stolove umotane “lancunima” u državnim bojama.
– U tijeku je simultanka narodnih velemajstora, a mi smo velemajstori u igri neznanja. Igramo sami protiv sebe već niz godina, da ne kažem stoljeća. Kinezi u godinu dana naprave grad od 4 milijuna, a mi ne znamo napraviti državu i to od stoljeća sedmog. Opet nam je netko drugi kriv, rekao je u pauzi između dva poteza Enio Meštrović.
Za njega su 12 polja simbol “…kako kome odgovara”. Može posljednje večere, a može i 12 mjeseci. U biti, Meštrović kaže da je ova igra vremenski neograničena. Sa zamišljenim protivnicima, Meštrović je odigrao obučen u crno odijelo s crnom kravatom s tek primjetnim šljokicama, dodatno zatamnjen crnim sunčanim naočalama.
– Ja sam u crnom jer sam crna figura, ali sam čistih ruku. U našoj državi možete biti toliko crn, a čistih ruku. Kao ja kad nosim bijele rukavice na kojima ne ostaje nikakav trag. Ovdje je važno da igra traje. Imamo dosta poklonika u našoj državi koji to odobravaju svađajući se jedni između drugih, a mi…, mi i dalje igramo i držimo našu katrigu koju nikom nećemo dati, rekao je na svoj način Enio Meštrović.