Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Velebni skup ponosa i slave u Benkovcu

26.06.2018. 07:10


U povodu Dana državnosti na Trgu dr. Franje Tuđmana u Benkovcu kod spomenika hrvatskim braniteljima jučer je održana  počast svim poginulim hrvatskim vitezovima Domovinskog rata. Molitvu odrješenja i blagoslov predvodio je don Krešo Ćirak, župnik Obrovca  i Medviđe. 


 


– Zahvaljujemo Bogu za hrvatske branitelje koji su obranili našu Domovinu, rekao je don Krešo.




 


Na velebnom skupu pred velikim mnoštvom nazočnih hrvatsku himnu Lijepa naša domovino otpjevala je Daria Uskok, sopranistica iz benkovačkog Podgrađa, uz pratnju klape Asseria iz Benkovca. Program je  vodio Mijo Brkić, benkovački novinar.


U organizaciji Udruge ratnih veterana 9. gbr Vukovi – Podružnica  Benkovac i Zajednice veterana oklopno-mehaniziranih postrojbi Hrvatske vojske (ZVOMP HV), a pod pokroviteljstvom Grada Benkovca, osim  Ministarstva branitelja, policije, Hrvatske vojske i Grada, vijence je položilo i svijeće zapalilo čak 26 udruga proisteklih iz Domovinskog rata  iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


U znaku sjećanja


– S osobitim pijetetom i iznimnom zahvalnošću danas se sjećamo  svih onih koji su branili i obranili samostalnost, suverenost i cjelovitost  Hrvatske. Hvala vam svima ovdje koji ste se dosad najvećem broju okupili kako bismo poginulim hrvatskim braniteljima izrazili znak poštovanja, zahvalio se Zoran Vranić, predsjednik benkovačke URV 9. gbr Vukovi.


Tomislav Klarica, benkovački dogradonačelnik, je naglasio kako je  narod bez države ranjen i nezaštićen, izložen svim pogibeljima koje  ugrožavaju njegovu opstojnost.


– Na nama je da generacijama koje dolaze prenosimo istinu o stvaranju hrvatske države, da brižno bdijemo nad njezinom sigurnošću kako  nikad više ne bi došla u pitanju naša sloboda i suverenost naše zemlje,  poručio je Klarica.


Nazočnom mnoštvu se obratio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, kazavši da se svaki dan treba boriti za boljitak države za koju su ljudi dali  svoje živote.


– Obveza svih nas je da izgradimo onakvu Hrvatsku kakvu su sanjali  hrvatski branitelji koji su se spremno odazvali u njezinu obranu i stjecanje neovisnosti i suverenosti, ističe Vukić.


Brojna izaslanstva


Osim navedenih izaslanstvo ZUVVPDR je predvodio Josip Adžić,  predsjednik, URV 9. gbr. Vukovi Gospić Antonio Šebalj, predsjednik,  Hrvatske vojske pukovnik Vinko Rogić, zapovjednik u vojarni Benkovac, Mario Brzoja, načelnik Policijske postaje Benkovac, Nediljko Genda, izaslanstva benkovačke HVIDR-e i UHDDR-a te ostalih 20-ak udruga. Potom je na obližnjem platou iza Gradske knjižnice već legendarni  fotograf Šime Strikoman iz Vodica snimio je 629. po redu milenijsku fotografiju "Oklopnici Domovinskog rata", fotografiju u obliku tenka T- 55.  Već tradicionalno u povodu Dana državnosti i Benkovačkog kulturnog ljeta sinoć je održana i trinaesta po redu "Ravnokotarska fišijada –   Benkovac 2018."