Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

DAN DRŽAVNOSTI Na velebnom skupu ponosa i slave 30 braniteljskih udruga

26.06.2019. 08:40
DAN DRŽAVNOSTI Na velebnom skupu ponosa i slave 30 braniteljskih udruga


U povodu obilježavanja Dana državnosti na Trgu dr. Franje Tuđmana u Benkovcu kod spomenika hrvatskih braniteljima jučer je održana počast svim poginulim hrvatskim vitezovima Domovinskog rata. Riječ je četvrtom po redu najvećem organiziranom okupljanju braniteljskih udruga na tlu Republike Hrvatske na kojem se okupilo oko 300 branitelja iz 30 udruga proisteklih iz Domovinskog rata.


Benkovac ima svoj ponos i križ
– I ove smo se godine okupili ovdje u Benkovcu i na ovom mjestu, baš na Dan državnosti, s jednom te istom nakanom i ciljem, dokazati i pokazati da i Benkovac ima svoj ponos i svoj križ, ali i svoje ponosne žitelje koji itekako imaju razloga biti dio ove velike hrvatske priče, kazao je Zoran Vranić, predsjednik benkovačke URV 9. gbr Vukovi.
Benkovčani su, rekao je Vranić, doživjeli svoju katarzu, osobito oni koji su zbog progona neprijatelja pronašli svoju egzistenciju na ovom prostoru i posebice oni koji su bili izravni sudionici u oslobađanju domovine i stvaranju novije povijesti.
 – Ovo je i prigoda da pokažemo svekolikom puku, najširoj javnosti, da smo tu, još uvijek u velikom broju, još uvijek jedinstveni i nadalje ponosni. I što je najvažnije, da smo i dalje zajedno, ne razjedinjeni, kao što nas neki svakodnevno žele prikazati, zaključio je Vranić.


Tenkodrom kod Raštevića
U organizaciji Udruge ratnih veterana 9. gbr Vukovi – Podružnica Benkovac i Zajednice veterana oklopno-mehaniziranih postrojbi Hrvatske vojske (ZVOMP HV), a pod pokroviteljstvom Grada Benkovca, pored Ministarstva branitelja, policije, Hrvatske vojske i Grada, vijence je položilo i svijeće zapalilo čak 30 udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
– Hrvatski branitelji ugradili su u temelje Domovine svoje živote od sjeverne, ravne Slavonije, grada heroja Vukovara do juga, grada Dubrovnika. Oružane snage RH slomile su opor pobunjenika srpskih postrojbi na prostoru tzv. SAO Krajine i u veličanstvenoj operaciji Oluja ostvarili suverenitet na teritoriju Lijepe Naše, naglasio je Frano Penić, predsjednik Zajednice VOMP HV.
Zajednica VOMP trenutno broji osam udruga, među kojima su Udruga veterana 9. gbr Vukovi podružnica Benkovac i Udruga Zadarski tenkisti. Zahvaljujući Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za financiranje projekata iz EU fondova su dobili 6 milijuna kuna.
 – Zapošljavamo 24 mlade osobe i na taj smo se način aktivno uključili u boj za ostanak mladih u RH. Štoviše, Zadruga Tenkisti HV intenzivno radi na rješavanju projekta Tenkodrom, odnosno Centra vojnog turizma sa svim sadržajima na bivšem vojnom poligonu na periferiji Raštevića kod Benkovca, gdje se predviđa otvaranje više od 50 novih radnih mjesta, poručio je Frano Penić, poželjevši pritom što brže ozdravljenje Tomi Medvedu, ministru branitelja.




Narod bez države ranjen i nezaštićen
Molitvu odrješenja i blagoslov predvodio je don Anđelko Buljat, župnik Benkovca. U kulturno-umjetničkom programu su sudjelovali KUD Branimir iz Benkovca i KUD Sidraga iz Tinja.
 – S osobitim pijetetom i iznimnom zahvalnošću danas se sjećamo svih onih koji su branili i obranili samostalnost, suverenost i cjelovitost Hrvatske. Hvala svima ovdje koji ste se u dosad najvećem broju okupili kako bismo poginulim hrvatskim braniteljima izrazili znak poštovanja, zahvalio se Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, naglasivši kako je narod bez države ranjen i nezaštićen, izložen svim pogibeljima koje ugrožavaju njegovu opstojnost.
Osim navedenih izaslanstvo Hrvatske vojske je predvodio pukovnik Vinko Rogić, zapovjednik u vojarni Benkovac, Mario Brzoja, načelnik Policijske postaje Benkovac, i drugi.
Druženje se uz prigodni domjenak nastavilo u Kaštel Benkoviću gdje su dodijeljene zahvalnice i pokloni, a u Zavičajnom muzeju Benkovac otvorena je izložba s tematikom iz Domovinskog rata. Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja, održao je i sat povijesti o gradu Benkovcu, a Mihovil Mijo Brkić, novinar Radio Benkovca, vodio je cjelodnevni program.
Već tradicionalno u povodu Dana državnosti i Benkovačkog kulturnog ljeta sinoć je održana i 14. po redu "Ravnokotarska fišijada –  Benkovac 2019."