Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ivica Erlić novi zamjenik ravnatelja

26.06.2019. 08:48
Ivica Erlić novi zamjenik ravnatelja


Kao što je naš list najavio krajem svibnja, Ivica Erlić novi je zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu. Odluka je to Upravnog vijeća sa sjednice u ponedjeljak popodne na kojoj su razmatrane dvije molbe, Erlićeva i ona dosadašnjeg zamjenika Mirka Erstića.
No većinom glasova članova UV-a za zamjenika Predraga Orlovića izabran je ekonomist Ivica Erlić, bivši direktor komunalne tvrtke Benković Grada Benkovca.
Naime, Mirku Erstiću ugovor je istekao 3. lipnja i već tada se u Zavodu moglo čuti kako mu neće biti produljen. Dalo se to iščitati i iz izjave ravnatelja Orlovića koji nam je kazao:
– Dosadašnji zamjenik, gospodin Mirko Erstić, na dužnosti ostaje do 3. lipnja dokad ima ugovor, nakon toga se raskida ugovor sa Zavodom i ide u raspisivanje natječaja za zamjenika – najavio je Orlović već tada raskid ugovora sa Erstićem.


Pripreme za sezonu
Protiv Erstića je nedavno pokrenuta istraga zbog primopredaje novca Zavoda, a nakon što je bivša voditeljica Odjela za sanitetski prijevoz, Lucija Rožić, izjavila da je novac predala zamjeniku ravnatelja, Mirku Erstiću. Rožić ga je čak prijavila Općinskom državnom odvjetništvu, no Erstić je izjavio da novac nije preuzeo, da potpis na zapisnicima nije njegov te da je Luciju Rožić prijavio policiji.
Istraga će pokazati tko je govorio istinu, a Erstić dotad čeka novo radno mjesto. O tome bi trebala odlučiti njegova stranka, HDZ, s obzirom da je bio njihov značajniji član te je jedno vrijeme čak obnašao i dužnost gradonačelnika Benkovca.
Za Zavod za hitnu medicinu pak najvažnije je da je natječaj za zamjenika ravnatelja završen i da su se i ove godine mogli dobro pripremiti za sezonu. Osvrćući se na dosadašnji rad Zavoda ravnatelj tako ističe ono najvažnije što su odradili do sezone:


Pojačali timove
– Najvećim postignućem smatram promjenu Mreže hitne medicine i objedinjavanja Sanitetskog prijevoza sa djelatnosti hitne medicine pod krov jedne ustanove. Prilikom preuzimanja Zavoda, Mrežu hitne medicine činilo je više timova T2 koji u svom sastavu nisu imali liječnika, što je uvelike otežavalo rad naših djelatnika na terenu, kao i ambulantni rad koji nije bio moguć budući da timovi bez liječnika nisu mogli izvršiti pregled na način kako to radi tim s liječnikom. Radi toga je veći dio pacijenata upućivan na Objedinjeni hitni bolnički prijem, čime su opterećivali njihov rad s pacijentima koji su se mogli zbrinuti ili kod svog liječnika ili u ambulantama hitne službe. Od 1. siječnja 2017. godine u Mrežu hitne medicine dodali smo 14 liječnika, tako da većina naših ispostava u županiji ima timove sa liječnicima. Rezultati su bili vidljivi vrlo brzo kroz kvalitetu usluge te sve manji broj primjedbi na rad, čime je nezadovoljstvo sa prijašnjom Mrežom hitne medicine praktički nestalo – pojašnjava ravnatelj, dodajući kako su poradili i na vlastitim edukacijama te oformili tim za edukaciju koji je na kvalitetan način odgovorio suvremenim potrebama hitne službe.




Završena edukacija
– Primjera radi, protekle je godine 150 djelatnika Hitne službe odradilo i jedan oblik edukacije u obliku treninga kojih su dužni polagati svake tri godine ili su pak odradili nekom od svjetski priznatih tečajeva za održavanje života. Izuzetno sam zadovoljan i zbog većeg broja uspješnih reanimacija na terenu, kao i opreme koju je Zavod nabavio u pretekle četiri godine. Svaka od naših devet ispostava u tom je razdoblju opremljena novim uređajima za defibrilaciju, EKG uređajima, a zamijenjen je sitni medicinski inventar inabavljeni pedijatrijski setovi za traume. Otišli smo korak dalje te nabavljamo i uređaje za mehaničku reanimaciju koji nisu dio standardne opreme hitne službe, ali uvelike olakšavaju rad jer sami masiraju srce pacijentu dok oni mogu odrađivati neke druge aktivnosti kod pacijenta. I ove godine izdvojili smo 960.000 kuna samo za medicinsku opremu, a svi djelatnici Hitne službe dobili su i nove uniforme napravljene prema svim standardima. Vrijednost ulaganja je više od 700.000 kuna kojih smo sami izdvojili – napominje ravnatelj analizirajući dosadašnji rad