Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tko su bili Zadrani na Kolindinoj svečanosti?

26.06.2019. 13:48
Tko su bili Zadrani na Kolindinoj svečanosti?


Na ovogodišnjem svečanom prijmu na Pantovčaku što ga je u povodu Dana državnosti priredila Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, nismo zamijetili baš značajan broj uzvanika iz Zadra. Barem nam se tako čini nakon dva-tri đira što smo prošli po Pantovčaku tragajući za poznatim nam zadarskim licima. Kao peti grad u državi, očekivali smo možda nešto više zadarskih „faca“ na travnjaku uz Ured Predsjednice, ali – u svakom slučaju – razveselilo nas je svako „otkriće“ nekog Zadranina ili Zadranke koji su toga sparnog dana na adresi Pantovčak br. 241 nazočili središnjoj proslavi blagdana svoje države.
Osim nekoliko dragih nam koleg(ic)a novinara, u koje spada i autor ovog mini izvješća, najprije smo uočili bivšu i do sada jedinu zadarsku gradonačelnicu ženu – Anu Lovrin koju smo srdačno pozdravili pomislivši u tom trenutku da je jedina „zadarska snaga“ na svečanosti naše Predsjednice.
U drugom điru, eto, 'nabasali' smo na suca i predsjednika Županijskog suda Borisa Babića i visokopozicioniranog dužnosnika Hrvatske pošte Marija Bebića. Zalazeći dublje u masu od nekoliko stotina uzvanika, susreli smo se s našim zadarskim županom Božidarom Longinom, a potom smo naišli i na našu ustavnu sutkinju, Zadranku Ingrid Antičević-Marinović. Teško je bilo ne zapaziti i našu dragu Vlatku Vučić- Marasović, uvijek dobro raspoloženu i vedru osobu koja je u ime Županije uvijek na raspolaganju nama novinarima.
Bio je tu i jedan zadarski zet na kojega nas je uputio Mario Bebić, čovjek koji obnaša vrlo važnu i odgovornu dužnost u sektoru informatičkog sustava hrvatske vlade, ali zadarske zetove i nevjeste nećemo ovom prigodom uvrstiti u našu priču, pa ostanimo zasad samo na njihovu spomenu.
Šalu na stranu, bilo je u utorak na Pantovčaku lijepo, osjećaj ponosa i zadovoljstva svime što je postignuto u ovih 28 godina teško je bilo prikriti jer svatko od nas, u svome području djelovanja, u skladu sa svojim znanjem i sposobnostima, gradi ovu državu motiviran dobrim željama, Na tome putu, naravno, svi i griješimo, razlikujemo se, svađamo, razilazimo – ali nikada kada su u pitanju temeljne vrijednosti i ciljevi hrvatskoga naroda i države. Pokazali su to na Pantovčaku i naši Zadrani, družeći se i čestitajući jedni drugima veliki državni blagdan, bez obzira na stranačke, ideološke i(li) svjetonazorske razlike koje ih dijele, jer su i oni samo ljudi.
A i Predsjednica je svojim uravnoteženim govorom, pozivom na zajedništvo, na zajedničko stremljenje još boljoj Hrvatskoj kakvu zaslužujemo, doprinijela da se te večeri svi osjećaju kao jedno. Uostalom, tome i služe nacionalne proslave blagdana, zar ne!?