Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

UKLJUČENOST UMIROVLJENIKA Projektu »Aktivni zajedno« 1,3 milijuna kuna

26.06.2020. 15:54


Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odobrilo je Gradskom društvu Crvenog križa Vodice i partnerima Gradskom društvu Crvenog križa Knin te Gradskom društvu Crvenog križa Biograd na Moru bespovratna sredstva zajedno u iznosu od 1.285.155,90 kuna za projekt »Aktivni zajedno«.
Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan dodijelili su ukupno 19 ugovora ukupne vrijednosti 25,77 milijuna kuna bespovratnih sredstava, u okviru provedbe Poziva na dostavu projektnih prijedloga »Pridruži se – Aktivni u mirovini – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika«.
Ministar Aladrović je prilikom dodjele istaknuo kako je cilj doprinijeti većoj uključenosti u društvo i što uspješnije odgovoriti na potrebe gotovo 1,3 milijuna korisnika mirovina.
-Također kroz projekt ćemo doprinijeti jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva, kao najznačajnijih pružatelja izvaninstitucionalne potpore i podrške umirovljenicima, istaknuo je Aladrović.
U naredne dvije godine u Vodicama, Kninu i Biogradu na Moru organizirat će se niz besplatnih radionica poput tečajeva kuhanja, tečajeva plesa, nordijskog hodanja, edukacija iz prve pomoći, kreativnih radionica slikanja, pisanja koje omogućuju aktivno sudjelovanje i socijalnu uključenost umirovljenika.
– Cilj projekta je poboljšanje socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina, kao i psihofizičko zdravstveno stanje umirovljenika. Također, fokus projekta je na aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu te sudjelovanju u društvenim, kulturnim i drugim aktivnostima i poslovima zajednice kao i međugeneracijskoj suradnji, te razvoju socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima kao i razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnoga društva, kazala je Franka Troskot, ravnateljica GDCK Biograd na Moru.