Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U sklopu projekta INVESTINFISH dodijeljeno 420 tisuća kuna

26.06.2021. 10:22


U sklopu projekta Boosting INVESTments in INnovation of SMEs along the entire FISHery and aquaculture value chain – INVESTINFISH održana je konferencija »Inovativni pilot projekti Zadarske županije u sektoru ribarstva i akvakulture« u kojoj je kao partner na projektu sudjelovala i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije. Konferencija je održana jučer u Kneževoj palači, a na njoj je predstavljeno sedam pilot projekata tvrtki Zadarske županije iz sektora ribarstva i akvakulture
kojima su za razvoj inovativnih procesa poslovanja u sklopu projekta INVESTINFISH dodijeljena sredstva u iznosu od ukupno 420.000,00 kn. Glavni cilj projekta INVESTINFISH jest jačanje konkurentnosti proizvodnog sustava sektora ribarstva i akvakulture kroz promociju investicijskih programa, usmjerenih ka stjecanju inovacijskih usluga, a sufinanciran je sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014. – 2020.


Pomoć u obliku financijskih instrumenata
– Sektor ribarstva i akvakulture karakteriziraju mikro, mala i srednja poduzeća koja se uglavnom suočavaju s poteškoćama u pristupu inovacijama zbog svoje dimenzije, ali također i zbog visokih troškova potrebnih za izdvajanje u svrhu istraživanja i razvoja. Kako bi se suočili s izazovima, tvrtke koje se bave ribarstvom i akvakulturom trebaju iskoristiti svoje proizvodne potencijale te promicati vrijednosti i kvalitete tradicionalnog pristupa obavljanja djelatnosti, međutim, uz promjenu od prevladavajućeg, klasičnog ‘uradi sam’ pristupa prema inovativnom pristupu otvorenog partnerstva koji se primjenjuje s prilagođenom i inovacijskom podrškom, stoji u opisu ovog projekta kojim će se pružiti pomoć u obliku financijskih instrumenata, odnosno inovacijskih vouchera za 48 MSP-ova (8 po svakom projektnom partneru). Očekivane koristi od navedenih vouchera za poduzeća su, između ostalih, ubrzani put do tržišta, bolja povezanost s inovatorima, povećani izdatci za istraživanje i razvoj u sektoru novih i zelenih tehnologija/usluga, a navedeno će rezultirati povećanom konkurentnošću hrvatskih i talijanskih poduzeća iz sektora ribarstva i akvakulture.


Daljini razvoj sektora
Konferenciji su nazočili Šime Mršić, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede, župan Božidar Longin, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, predsjednik Županijske skupštine Antonio Vučetić te njegovi zamjenici Davor Čerkuč i Zoran Šikić, pročelnik Odjela za poljoprivredu i ribarstvo u Zadarskoj županiji Daniel Segarić. U ime AGRRA-e, koja na projektu ima ulogu partnera, prisutnima se obratio ravnatelj Agencije Vladimir Kovačević koji je izrazio zadovoljstvo zajedničke podrške i suradnje javnog, civilnog i privatnog sektora.
– Samo takva suradnja može iznjedriti ovakve projekte. Projekt INVESTINFISH nam daje obvezu i mogućnost da našim europskim partnerima pokažemo zašto smo ponosni na našu tradiciju i postignuća u ovom segmentu. Naše aktivnosti su usmjerene na daljnji razvoj tog sektora kroz ovakve inovativne projekte, rekao je Kovačević te dodao kako su sad pred novim programskim razdobljem koje im omogućava izdašna sredstva i nudi povijesnu priliku za daljnji razvoj.
– Ruralni prostor se u svemu tome nameće kao nezaobilazan i važan faktor, zaključio je Kovačević.
Župan Longin pozdravio je inovativne planove jer, kako kaže, zbog ovakvih inicijativa naša županija s ponosom je najribarskija županija.




S ponosom ​najribarskija županija
– Ono na čemu posebno radimo sve ove godine je pozornost koju posvećujemo održivom razvoju. Velika je pozornost i skrb kako bismo uspješno balansirali između korištenja mora u gospodarske svrhe i njegove zaštite jer pored ribarstva moramo paziti i na turizam. Uz projekte koje provodi naša Županija, veseli me da upravo na području povlačenja europskih sredstava ima sve više korisnika iz realnog sektora, rekao je župan Longin te dodao kako zahvaljujući Agenciji imamo čak sedam novih projekata koji pokazuju kako naše tvrtke prate posljednje trendove i svojim radom konkuriraju europskim i svjetskim tvrtkama iz ovog sektora.
​Šime Mršić ponosan je da je upravo Zadarska županija najribarskija županija te je predvodnik u marikulturi i ribarstvu.
– Svakako trebamo spomenuti uzgoj bijele i plavoperajne ribe koji predvodi ovaj sektor, ali tu su još i školjkaši i jedan uzgajivač pastrve, što nadopunjuje ponudu naše županije, rekao je Mršić ističući povoljne karakteristike po kojima je Zadarska županija uspješna u ovom sektoru.
Ivan Župan s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru okupljenima je predstavio prezentaciju »Inovacijski potencijali Zadarske županije u akvakulturi« u kojoj je naglasio kako se već niz godina pažljivo ulaže u ribarstvo te se vodi računa o okolišu, a inovacije su vidljive i samim kupcima koji imaju veliki izbor. Župan je naglasio kako u školjkarstvu ima prostora za rast.